USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bu sorun 10 kadından 1’inde görülüyor; kısırlığa kadar götürebiliyor

Her 10 kadından 1’inin uğraş etmiş olduğu pelvik ağrılarının otama edilmediği taktirde infertiliteye (kısırlık) kadar varabilen neticeleri olabileceğine ilgi çekici Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, ağrıların er teşhis konulmadığında

Bu sorun 10 kadından 1’inde görülüyor; kısırlığa kadar götürebiliyor
13-12-2021 11:38

Rahim, yumurtalıklar, vajina, anüs, etli bağırsakların madun kısımları, sidik torbası ve madun gereklilik yollarının bulunmuş olduğu ve karnın en madun kısmı yerine tanıdık pelvik alanda yaşanmış olan ağrılar, en aşırı hanımları etkiliyor. Her 10 kadından 1’inin savaş etmiş olduğu pelvik ağrılar ile ait açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Erkut Attar, “6 aydan etraflıca devam eden sayı ağrılarına özen kılmak gerekiyor. Basit borda bordaya sayı ağrısı ilerde bayanların kısırlıkla uğraşmasına niçin oluyor. Ağrıların ayrımlı sebepleri olanaklı fakat tamamı bunlara depresyon, anksiyete, ruhsal gerilim de eklenebiliyor” dedi.

PELVİK AĞRININ YÜZDE 70'İNİN NEDENİ ÇİKOLATA KİSTİ

Pelvik ağrıların alttaki yatan nice sebebi olduğuna özen çekici Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Attar, laflarına şöyleki bitmeme etti: “Pelvik ağrının yüzdelik 70’inin sebebi ilkin hanımlarda el ortada çikolata kisti yerine tanıdık endometriozistir. Bir kadının 6 ay süresince daima dert hissetmesi biçiminde kılıç sayı ağrılarını da süreğen pelvik dert yerine nitelendiriyoruz. Bunun yanı sıra, tasalı bumbar sendromu, ağrılı sidik torbası sendromu da pelvik ağrıya niçin olabilir. Tüm bunlar hastayı tasalı fail hastalıklardır. Depresyon, anksiyete, huzursuzluk, ruhsal gerilim de bunlara arttırma oluyor.”

ADET AĞRILARI ‘KADER’ OLARAK GÖRÜLMEMELİ

Adet ağrıları düşüncesince el ortada kusur algılar olduğunu, ‘ileride geçecek, doğumla geçecek’ kabilinden söylemlerin kusur bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Attar, “Adet ağrıları nasip kabilinden görülüyor ve tamamı yaşamlarını etkiliyor. Adet ağrılarının peşinde endometriozis kabilinden ağırbaşlı emraz olabiliyor. Endometriozis otama edilmediği takdirde kısırlığa da defa açabiliyor. Sonuçta girintisiz çıkıntısız borda bordaya sayı ağrısı kabilinden hasıl boyut buzdağının hasıl yüzü olmaktadır ve ilerde bayanların infertilite problemi ile uğraşmasına niçin olabiliyor. Bununla beraberce yevmiye yaşamını, iş ve bilimsel nitelikli hayatını da etkileyebilecek boyutlara ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.

ADET DÖNEMİNİN DIŞINDAKİ AĞRILARDA DA BEKLEMEYİN

Prof. Dr. Erkut Attar, sayı periyodunun haricinde gelişen ağrıların da ağırbaşlı bulunduğunu ve beklemenin akıllıcasına olmadığını dile getirerek, “Ağrının sertliği de aşırı önemli. Adet ağrıları ve süreğen kasık ağrıları ayrı şeylerdir gücün borda bordaya arada da görülebilirler. Rahimde anomaliler de buna niçin olabilir. Dolayısıyla ayırıcı tanılama düşüncesince kesinlikle borda bordaya hekime dolaşmak gerekir” sanarak konuştu.

PELVİK AĞRI HASTALARINA ÇOK ZOR TANI KONUYOR

Pelvik dert canlı hastalarda güç tanılama konulduğunu tabir fail Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Amerika Başkanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Tedavi edilmediğinde dert akıl çeşidinden öğreniliyor ve bu halde otama de zorlaşabiliyor. Ancak çor teşhisi baş evresinde konursa tevellüt arama hapları ve hormon tedavileriyle aşırı şimdi bedava otama edilebiliyor. Ancak kronikleşen ve ağrının merkezi asap sistemi çeşidinden öğrenildiği hallerde otama aşırı şimdi zorlaşıyor. Bu hastaları multidisipliner olarak, kol biçiminde otama ediyoruz” bilgisini verdi.

Merkezi asap sistemi ağrıyı öğrendikten sonradan borda bordaya numara aşama dert tedavileri çoğu kez çıtırbom kaldığını hatırlatan Prof. Dr. Erkut Attar,“Ek otama ve ilaçlar hasretmek durumunda kalıyoruz. Tedavinin süresi ve maliyeti artabilir. Buna ek yerine bambaşka dert sendromları, ruh bilimsel mesail ve hab bozuklukları hali şimdi da ağırlaştırır” dedi.

YALNIZCA HASTAYI DEĞİL, ÜLKE EKONOMİSİNİ DE ETKİLİYOR

Pelvik dert hastalarının hesaplı manada borda bordaya tane başına etkilenmediğini, dünya ekonomisini de etkileyen borda bordaya boyut bulunduğunun altını çizen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Öncelikle dert zımnında hastalar yevmiye yaşantılarını bitmeme ettirmekte zorlanıyor. Bu sebeple işlerine gidemiyor. Sonuçta ehemmiyetli borda bordaya işgücü kaybı ortaya çıkıyor. Bunun indinde akıllıcasına tanılama konmadığı düşüncesince devir kaybediliyor. Tüm bunlar da hesaplı kayıplara niçin oluyor. Çağdaş devletlerde bu emraz düşüncesince şişman fonlar ayrılıyor” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler