USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bilim Kurulu üyesinden 'yılbaşı kutlaması' uyarısı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yılbaşında kalabalık ortamlarda bulunacaklara koronavirüse için uyarıda bulundu. Prof. Dr. İlhan, 'Eğlence mekanlarında insanların elan coşkulu, dalgın olduklarına tanık oluyoruz. Eğlence esnasında faziletk

Bilim Kurulu üyesinden 'yılbaşı kutlaması' uyarısı
05-12-2021 12:02
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yılbaşında kalabalık ortamlarda bulunacaklara koronavirüse gönül rahatlığı uyarıda bulundu. Prof. Dr. İlhan, "Eğlence mekanlarında insanların elan coşkulu, dalgın olduklarına tanık oluyoruz. Eğlence esnasında faziletkâr sesle konuşuyorlar, faziletkâr sesle liet söylüyorlar. Bunlara ihtimam edilmezse enfekte olma ve insanların hastalığa yakalanma olasılıkları elan yüksek" dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, DHA'ya meydana getirdiği açıklamada, yılbaşında evlerde ve toplumsal mekanlarda ortak araya geleceklere uyarılarda bulundu. Prof. Dr. İlhan, "Vatandaşlarımızın ortak kısmı yılbaşında elan baş döndürücü sosyalleşmek, ortak araya neşet geçirmek düşüncesinde olabilirler. Bu yurttaşlarımız evlerde ortak araya gelebilecekleri kabil öteki toplumsal mekanlarda da ortak araya gelebilirler. Evden başlayarak düşünürsek, evlerin oldukça bembeyaz iklim ile havalandırılmasına ihtimam geçirmek icap ettiğini ortak kere elan bildirmek gerekiyor. Olabildiğince mesafeye ihtimam geçirmek gerekiyor. Sadece koronavirüs değil öteki teneffüs yolu ile bulaşıcı emraz düşüncesince de bu baş döndürücü geçerli" dedi.

'ENFEKSİYON RİSKİNİ GÖZ ÖNÜNE ALARAK PLAN YAPMALARI akıllıca OLUR'

Prof. Dr. İlhan, cümbüş mekanlarında faziletkâr sesle konuşmamaya ihtimam gösterilmesi gerektiğine ihtimam çekerek, "Bunun indinde cümbüş mekanlarında insanların elan coşkulu, dalgın olduklarına tanık oluyoruz. Kapalı mekanlar ilkin vakit fiktif ile de riskin faziletkâr bulunduğu yerler. Bakıyoruz, insanoğlu bağlı mekanlarda peçe takmıyorlar, icap aşılı icap aşısız olsunlar. Eğlence esnasında faziletkâr sesle konuşuyorlar, faziletkâr sesle liet söylüyorlar. Bunlara ihtimam edilmezse enfekte olma ve insanların hastalığa yakalanma olasılıkları elan yüksek. Yılbaşı planı meydana getirecek yurttaşlarımız da enfeksiyon riskini menfez önüne alarak planlamalarını yaparsalar elan akıllıcasına olur. İsteyenler naşir kutlama yapabilir, ayrıksı yere gidebilirler, her insanın şahıs isteğidir bu. Ama gidilen yerlerde de ortamların bembeyaz iklim ile tamamlanması, peçe takılması ve aşı gömgök vatandaşların aşılarını olması, fire dozların tamamlanması, hem onların lehine olacaktır bununla ortak yurdumuzdaki koronavirüs hadise sayısını elan aşağıya çekecektir kanısındayım" niteleyerek konuştu.

'SEYAHAT EDERKEN DİKKATLİ OLUNMALI'

Prof. Dr. İlhan, şehirlerarası gezi ederken de ihtimam edilmesi icap ettiğini kaydederek, "Üniversitelerin dayanıklı çoğunda devre derslerimizi tamamlanıyor, imtihan haftası başlıyor. Gençlerimiz de ailelerinin yanına gidebilirler, yılbaşında ortak arada kazanmak isteyebilirler. Tabi yalnızca evlerde değil de gezi esnasında da baş döndürücü titiz kazanmak gerekiyor. Uçak, tren, otobüs ve kişisel araçları ile de gezi edeceklerin maskelerini çıkarmaması gerekiyor. Kişisel taşıt ile gezi edeceklerde resmiyet kaybolabilir. Bu nedenden dolayı de otomobilin içinin behemehâl bembeyaz iklim ile havalandırılması gerekiyor. Şehirlerarası yolda otobüs ve trenlerin de içinin bembeyaz iklim ile havalandırılması gerekiyor ki yolda da enfeksiyon olmasın. Seyahat ederken ara sıra insanoğlu yolda konaklama yerlerinde duruyorlar, ara sıra tanık oluyoruz burada resmiyet kayboluyor. Mesafe, peçe ve hıfzıssıhha koşullarına ihtimam edilmiş bulunduğu takdirde yılbaşı dönemini oldukça az ferdin enfekte bulunduğu proses namına geçirebiliriz düşüncesindeyim" ifadesini kullandı.

YILBAŞI GELMEDEN AŞI OLMA UYARISI

Prof. Dr. İlhan, yılbaşı evveliyat aşıların tamamlanmasının enfeksiyon riski düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hiç aşı olamamış yurttaşlarımız ilkin gençlerimiz gerçekte yılbaşı gelmeden önceki aşı olursalar koronavirüse gönül rahatlığı elan mücehhez olurlar. Bir araya geldiklerinde enfekte olursalar rahatsızlığı elan ferah nakil ihtimalleri bahis konusu olur. Yine başkalarına, baş başa devir geçirecekleri arkadaşlarına büyüklerine enfeksiyonu bulaştırma ihtimalleri elan az olur. Buna ihtimam geçirmek kanısındayım. Henüz aşı gömgök vatandaşların aşılarını doğrudan bugünden tezi bulunmayan yaptırmaya başlaması, aşısı fire olanların, 3'üncü dozu mevrut milyonlarla anlatım edilen insan var. Bir an önceki 3'üncü dozlarını yaptırmaları da şayet elan baş döndürücü toplumsallaşma ortamında bulunacaklarsa baş döndürücü akıllıcasına yaklaşım olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler