USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Beyaza bürünen Ovacık'ta köylüler hayvanlarını kar üzerinde besliyor

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde canlı besiciler, kar ve itici havada da hayvanlarının bakımını boşlama etmiyor.

Beyaza bürünen Ovacık'ta köylüler hayvanlarını kar üzerinde besliyor
29-12-2021 12:08
Tunceli

Sarp dağların ortada müesses 1500 rakımlı Ovacık ilçesi, kar yağışının arkası esna beyaza büründü. Soğuk iklim dolayısıyla ağaçlar ve nebatat kırağıyla kaplanırken, akarsular da buz tuttu.

Kar kalınlığının 1 metreye eriştiği kepez köylerinde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan besiciler, karla ciltli ahırların çatılarında ve çevresindeki biriken karları temizliyor, belli aralıklarla yazları istifledikleri otları, alkan örtünün altından çıkarıp hayvanlarına yediriyor.

Bazı besiciler de depoladıkları ot, yonca ve samanların kışa yetmesi düşüncesince keçilerini gelişigüzel devir karla ciltli patikalardan köylerine DOĞRU alanlardaki meşe ormanlarına götürüyor.

Keçilerin sahiplerinin peşi esna bulzu karlı yollardan bir tane esna şeklinde ormana gidişat ve devir yolculuğu bıkılmayan manzaralar sunuyor.

Kızık köyünde canlı besici İbrahim Güneş, AA muhabirine, hayvancılığın ailesi düşüncesince en ehemmiyetli barışma deposu bulunduğunu söyledi.

Yazın keçileri düşüncesince ot ve yonca biçip samanlığa depoladığını tamlayan Güneş, şöyleki konuştu:

"Bizim burada kış güç geçiyor ve kasım-aralık ayında kar yağışı başlıyor. Kışın meralar karla ciltli bulunduğu düşüncesince hayvanlara ahırlarda beslemek zorlaşıyor. Yerimiz bulunmadığı düşüncesince hayvanlara meşime üstünde saman veriyoruz ve ya ormana götürüyoruz. Benim samanlığım da ahıra ırak bulunduğu düşüncesince ilgisiz havalarda ot ve yonca giymek mütekait oluyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler