USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bayburt'ta öğrencilerin yetiştirdiği ata tohumları köylülere dağıtılıyor

Bayburt merkeze ilişkin Adabaşı köyünde, öğretmenlerinin sebebiyle ekol bahçesinde kurulan seraya atalık tohumları eken öğrenciler, elde ettikleri dünkü tohumları civarda ırgatlık işleyen vatandaşlara dağıtıyor.

Bayburt'ta öğrencilerin yetiştirdiği ata tohumları köylülere dağıtılıyor
04-10-2021 12:33
Bayburt

Adabaşı İlkokul ve Ortaokulu Müdürü ve Fen Bilgisi Öğretmeni Bayram Yurtvermez, İl Tarım ve Orman ile Milli Eğitim müdürlüklerinin yardımıyla 2 sene ilkin meslek bahçesine öğrencileriyle limonluk kurdu.

Ata tohumlarının yaşatılmasını hedefleyen Yurtvermez ve öğrencileri, seraya domates, salatalık, patlıcan, biber, nane kavun, karpuz, bal kabağı, fasulye, soğan kabil 10 tür tohum ekti.

Yurtvermez, AA muhabirine, Çoruh Vadisi'nde mevcut Adabaşı köyündeki okullarında 13 köyden taşımalı eğitimle 170 öğrencinin pedagoji bilimi gördüğünü söyledi.

Fen bilgisi dersinde öğrencilerine tohumun çimlenmesini anlatırken okula limonluk etme fikrinin ortaya çıktığını tamlayan Yurtvermez, "Bu mevzuyu anlatırken bir çok aşırı öğrencinin köyde yaşamasına karşın tohumdan üretmeyip müheyya fide aldıklarını duydum. Bunu öğrenince okulda ortak limonluk kurup tohumdan nebat üretmeyi amaçladık ve işe koyulduk. Burası kayran ortak araziyken çocuklarla beraberce kazdık ve serayı kurduk." dedi.

Yurtvermez, okulda pedagoji bilimi gören evlatların Çoruh Vadisi'ndeki dişi toprakların bulunmuş yer aldığı ve çiftçiliğin koyu halde yapıldığı köylerden geldiğini, bunu okulda gitmek istediklerini dile getirdi.

Civar köylerde atalık tohumla ırgatlık yapanları araştırıp bulduklarını ve kendilerinden tohum gerçekleştirme ettiklerini özetleyen Yurtvermez, şöyleki konuştu:

"Hemen yakınımızda Aslandede köyünde atalık tohumdan imal edilen domates bulduk. O domatesin tohumlarını aldık. Çoruh Vadisi elden Bayburt'tan ibaret değil. Devamında Erzurum'un İspir ilçesi ile Artvin'in Yusufeli kazasından Batum'a derece uzanan ortak koyak yer aldığı düşüncesince Yusufeli'nden hıyar tohumları getirdik. Yine bunun indinde biber, patlıcan, lamba karpuzu kabil sonuç ve sebzelerin atalık tohumlarını bulduk, getirdik."

Yurtvermez, ekime geçmiş aşamada rüştiye öğrencileriyle başladıklarını, devamında etraflı sınıflardan öğrencileri engelleme ettiklerini belirterek, "Öğrencilerin haftada minimum ortak gündüz seraya gelmelerini istedik. Tohumun çimlenme dönemini onlara açıklamak istedik ve rastgele hafta buraya geldiler. Kendi ektikleri tohumun çimlenmesini gözlemlediler. Seranın sıcaklığına, bitkinin hisse senedi sürecine göre bunu derece ettiler. Böylelikle okulu hamam ortak hava biçimine getirdik." diyerek konuştu.

"Bu sene şimdi ortak tomar gaye kesime ulaşmayı planlıyoruz"

Seranın yapımından tohumların filizlenip baştan tohum üretimine derece etraflı süreçle öğrencilerin ilgilendiğine dikkati çekici Yurtvermez, "2 senenin böylelikle bayağı tohum elde ettik. Biz öğrencilerimizden bu tohumları köylerine götürüp komşularına dağıtmalarını istedik ve ata tohumunu aşırı sayıda çiftçiye ulaştırmayı amaçladık. Hedefimize güzeşte sene pandemi az buçuk bariyer olsa da ulaştık. Bu sene şimdi ortak tomar gaye kesime ulaşmayı planlıyoruz." dedi.

Yurtvermez, serayı kullanmalarının ortak iki gayesi bulunduğunu belirterek, "Toplumla iç içe olmak. Çocukları üretime ve örgensel tarıma motivasyon etmek. Üretmeden tüketmemeyi alışkınlık biçimine getirmek, okulun elden derslik ortamından ibaret olmadığını, çalışan katılımla dışarıda da eğitimin olabileceğini bildirmek ve bahçeyle duygulandıran dışlı olmalarını istedik." ifadesini kullandı.

Seranın dallar düşüncesince bire ortak sürede dörtköşe sayaç geçirdikleri ortak meydan bulunduğunu vurgulayan Yurtvermez, şöyleki konuştu:

"Burada ortak limonluk ve tohum istihsal merkezi olmanın haricinde ortak deneyim ortamı var. Seraya haricen tek halde kimyevi ortak kemre girmedi. Seranın ortak bölümü kucak gübresi, ortak bölümü solucan gübresi ve gine gübresiz alanımız bulunuyor. Bu kısımlarda sebzenin gelişimini ölçüyoruz. Böylelikle 6-7 maaş ortak süreçte ortak deneyim yapmış oluyoruz."

7. derslik talebesi Zeynep Kızıl da tohumların çimlenme dönemini izlediklerini, şimdi sonradan büyüyen fideleri toprakla buluşturduklarını belirterek, "Çimlenen fideler büyüdüler ve onları burada oluşturduğumuz seraya getirip ektik. Fideler büyünce sonuç ve göveri vermeye başladı. Biz de bu sonuç ve sebzeleri hasat eskiden toplayıp tohumlarını çıkardık. Daha sonradan da köyümüze gidince bunları komşularımıza dağıttık ki ata tohumuyla yetiştirsinler ve bunu şimdi aşırı geliştirsinler." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler