USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bayburt'ta öğrencilerin yetiştirdiği ata tohumları köylülere dağıtılıyor

Bayburt merkeze ilişkin Adabaşı köyünde, öğretmenlerinin sayesinde meslek bahçesinde kurulan seraya atalık tohumları eken öğrenciler, elde ettikleri dünkü tohumları civarda ırgatlık işleyen vatandaşlara dağıtıyor.

Bayburt'ta öğrencilerin yetiştirdiği ata tohumları köylülere dağıtılıyor
04-10-2021 12:33
Bayburt

Adabaşı İlkokul ve Ortaokulu Müdürü ve Fen Bilgisi Öğretmeni Bayram Yurtvermez, İl Tarım ve Orman ile Milli Eğitim müdürlüklerinin desteği ile 2 sene ilkin ekol bahçesine öğrencileriyle limonluk kurdu.

Ata tohumlarının yaşatılmasını hedefleyen Yurtvermez ve öğrencileri, seraya domates, salatalık, patlıcan, biber, nane kavun, karpuz, bal kabağı, fasulye, soğan derece 10 cins tohum ekti.

Yurtvermez, AA muhabirine, Çoruh Vadisi'nde mevcut Adabaşı köyündeki okullarında 13 köyden taşımalı eğitimle 170 öğrencinin terbiye bilimi bilimi gördüğünü söyledi.

Fen bilgisi dersinde öğrencilerine tohumun çimlenmesini anlatırken okula limonluk etme fikrinin ortaya çıktığını tamlayan Yurtvermez, "Bu mevzuyu anlatırken bir çok çok öğrencinin köyde yaşamasına karşın tohumdan üretmeyip anık fide aldıklarını duydum. Bunu öğrenince okulda yan yana limonluk kurup tohumdan nebat üretmeyi amaçladık ve işe koyulduk. Burası düzlem yan yana araziyken çocuklarla beraberce kazdık ve serayı kurduk." dedi.

Yurtvermez, okulda terbiye bilimi bilimi gören evlatların Çoruh Vadisi'ndeki dişi toprakların bulunmuş yer aldığı ve çiftçiliğin dip biçimde yapıldığı köylerden geldiğini, bunu okulda gitmek istediklerini dile getirdi.

Civar köylerde atalık tohumla ırgatlık yapanları araştırıp bulduklarını ve kendilerinden tohum gerçekleştirme ettiklerini özetleyen Yurtvermez, şu biçimde konuştu:

"Hemen yakınımızda Aslandede köyünde atalık tohumdan imal edilen domates bulduk. O domatesin tohumlarını aldık. Çoruh Vadisi hemen Bayburt'tan ibaret değil. Devamında Erzurum'un İspir ilçesi ile Artvin'in Yusufeli kazasından Batum'a derece uzanan yan yana koyak yer aldığı düşüncesince Yusufeli'nden budala tohumları getirdik. Yine bunun indinde biber, patlıcan, lamba karpuzu derece kâr ve sebzelerin atalık tohumlarını bulduk, getirdik."

Yurtvermez, ekime evvel aşamada rüştiye öğrencileriyle başladıklarını, devamında etraflı sınıflardan öğrencileri müdahale ettiklerini belirterek, "Öğrencilerin haftada minimum yan yana gündüz seraya gelmelerini istedik. Tohumun çimlenme dönemini onlara belirtmek istedik ve herhangi yan yana hafta buraya geldiler. Kendi ektikleri tohumun çimlenmesini gözlemlediler. Seranın sıcaklığına, bitkinin hisse senedi sürecine gereğince bunu derece ettiler. Böylelikle okulu yunak yan yana âlem durumuna getirdik." sanarak konuştu.

"Bu sene hâlâ yan yana tomar amaç kesime ulaşmayı planlıyoruz"

Seranın yapımından tohumların filizlenip baştan tohum üretimine derece etraflı süreçle öğrencilerin ilgilendiğine dikkati çekici Yurtvermez, "2 senenin böylece epey tohum elde ettik. Biz öğrencilerimizden bu tohumları köylerine götürüp komşularına dağıtmalarını istedik ve ata tohumunu aşırı sayıda çiftçiye ulaştırmayı amaçladık. Hedefimize güzeşte sene pandemi az buçuk bariyer olsa da ulaştık. Bu sene hâlâ yan yana tomar amaç kesime ulaşmayı planlıyoruz." dedi.

Yurtvermez, serayı kullanmalarının yan yana iki gayesi bulunduğunu belirterek, "Toplumla iç içe olmak. Çocukları üretime ve uzvi tarıma heveslendirme etmek. Üretmeden tüketmemeyi alışkınlık durumuna getirmek, okulun hemen derslik ortamından ibaret olmadığını, çalışan katılımla dışarıda da eğitimin olabileceğini bildirmek ve bahçeyle duygulandıran dışlı olmalarını istedik." ifadesini kullandı.

Seranın füru düşüncesince bire yan yana sürede dörtköşe sayaç geçirdikleri yan yana meydan bulunduğunu vurgulayan Yurtvermez, şu biçimde konuştu:

"Burada yan yana limonluk ve tohum istihsal merkezi olmanın haricinde yan yana deneyim ortamı var. Seraya haricen tek biçimde kimyevi yan yana kemre girmedi. Seranın yan yana bölümü kucak gübresi, yan yana bölümü solucan gübresi ve gine gübresiz alanımız bulunuyor. Bu kısımlarda sebzenin gelişimini ölçüyoruz. Böylelikle 6-7 maaş yan yana süreçte yan yana deneyim yapmış oluyoruz."

7. derslik talebesi Zeynep Kızıl da tohumların çimlenme dönemini izlediklerini, hâlâ sonradan büyüyen fideleri toprakla buluşturduklarını belirterek, "Çimlenen fideler büyüdüler ve onları burada oluşturduğumuz seraya getirip ektik. Fideler büyünce kâr ve göveri vermeye başladı. Biz de bu kâr ve sebzeleri hasat eskiden toplayıp tohumlarını çıkardık. Daha sonradan da köyümüze gidince bunları komşularımıza dağıttık ki ata tohumuyla yetiştirsinler ve bunu hâlâ aşırı geliştirsinler." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler