USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Baş boyun kanserleri tedavisinde erken evrede yüzde 90 başarı sağlanıyor

TÜRKİYE Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, baş boyun kanserinin erken teşhisine ilgi çekti. Prof. Dr. Özdoğan, “Baş boyun kanserlerinde ne derece erken tanırsak, aşırı ıvır zıvır ortak cerrahide yahut sınırlanmış düzlük radyoterapiyle ağ

Baş boyun kanserleri tedavisinde erken evrede yüzde 90 başarı sağlanıyor
22-09-2021 17:19
TÜRKİYE Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, baş boyun kanserinin erken teşhisine ilgi çekti. Prof. Dr. Özdoğan, “Baş boyun kanserlerinde ne genişliğinde erken tanırsak, baş döndürücü önemsiz yan yana cerrahide yahut sınırlanmış düzlük radyoterapiyle dudak ağıza iyileştirebilme şansımız var. Erken evrede yakaladığımızda az şimdi yüzde 90'ların üstünde dudak ağıza hastalıktan kaçma şansı var" dedi.

Bu sene 20-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşen 9'uncu Baş ve Boyun Kanseri Farkındalık Haftası kapsamında Türkiye'de 6 ildeki 8 merkezde parasız tarama programı gerçekleştiriliyor. Türkiye Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Başkanı ve Memorial Antalya Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ile Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi, Avrupa Baş ve Boyun Kanserleri Cemiyeti Genel Sekreteri ve Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, Baş Boyun Kanserleri Derneği ve rahatsızlıkları üzerine bilim verdi. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve Prof. Dr. Şefik Hoşal, çor erken aşamalarda kişileştirme edildiğinde, tedavi başarısının yüzde 80-90'lara ulaştığına dikkati çekerek, belirtilere huzur uyardı.

SON YILLARDA ARTAN RİSK FAKTÖRÜ

Türkiye Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, baş boyun kanserlerinin ten haricinde koku alma organı alanından başlayıp, yutak borusu, dudak içi, yutak, dil, başta ümük bölgesi ve kemirmek borusunu kapsayıp tükürük bezlerini de içerisine düzlük yüzdeki sinüs boşluklarını içeren bölgelerde geliştiğini anlattı. Kanserin en asliye tanıdık riziko faktörünün baş boyun kanserlerinde de rastlandığını tamlayan Prof. Dr. Özdoğan, “En ehemmiyetli riziko faktörü sigara, ikinci alkol, üçüncüsü ise insanoğlu papilloma virüsü ki bunu şimdi baş döndürücü hanımlarda meşime ağzı kanseri yapar diyerek biliriz. Ama bu rical düşüncesince de hanımlar düşüncesince de sonuç senelerde küsurat yan yana riziko faktörüdür. Bununla bu arada biçimsiz dudak hijyeni, aşırı kiloluluk kabil beslenmedeki bozukluklar ve çevresel kimyasallar az da olsa ulama sağlamaktadır" dedi.

3 HAFTADAN FAZLA UZAYAN ŞİKAYETLERE DİKKAT

Baş boyun kanserlerinin en asliye belirtileri üzerine bilim sağlayan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Özellikle koku alma organı sahasında ve ağızdan kanama, dudak ortamında ve dudakta iyileşmeyen yaralar, uzunluğunda ve baş boyun sahasında ortaya çıkan şişlikleri bulunan başta bu şikayetlerin 3 haftadan şimdi yan yana tomar uzaması kesinlikle ilgi edilmesi müstelzim konulardır. Ağız içi, dudak, burun, boyun ve bu bölgede ortaya çıkan şişlik, nezif ve çıban kabil hallerde kesinlikle hekime gitmeliyiz ve yoklama olmalıyız" diyerek konuştu.

SİGARA VE ALKOL KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Genellikle beylerde şimdi kesif görüldüğünü tamlayan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Son senelerde hanımlarda da sigara içmece oranının ve içki kullanımının artmasıyla beraberce hanımlarda da bu kantite çabucak tırmanmaktadır. Öncelikle doğacak gözyaşı rahatsızlığı olmakla beraberce bu çoğunlukla hanımlarda yerini almaya başlamıştır" dedi.

'EN BÜYÜK PROBLEM TOPLUMUN BAŞ BOYUN KANSERLERİNİ TANIMIYOR OLMASI'

Erken tanılama ve tedavinin baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna aksan işleyen Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Baş boyun kanserlerinde ne genişliğinde erken tanırsak, baş döndürücü önemsiz yan yana cerrahide yahut sınırlanmış düzlük radyoterapiyle dudak ağıza iyileştirebilme şansımız var. Erken evrede yakaladığımızda az şimdi yüzde 90'ların üstünde dudak ağıza hastalıktan kaçma şansı varken hem evren bununla birlikte Türkiye perspektifinden baktığımızda genellikle yüzde 60'lara vasıl oranlarda, aracısız tedavi edilmesi kuvvet yan yana evrede yakalamaktayız. Bunda en şişman sıkıntı de topluluğun baş boyun kanserlerini tanımıyor olması, durumun bilincinde olmuyor olmasıdır. Bir koku alma organı tıkanıklığını, burundan kanamayı kesinlikle girintisiz çıkıntısız nedenlere bağlıyor olması ve doktora gitmekte gecikmesidir. Bu belirtiler ortaya çıktığında şayet ercecik doktora başvurma edilirse baş döndürücü önemsiz cerrahiler, gine sınırlanmış bölgelerde tedavi edebiliyoruz" diyerek konuştu.

'ERKEN TANIYI ARTIRMAK İSTİYORUZ'

Kanser vaziyeti ilerlemişse kimyasal tedavi ve immüno terapiler kabil tedaviler yapılarak multidisiplinler arası çalışıldığını aktaran Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Artık havadan tedaviden ışıma onkolog, tıbbi onkolog, baş boyun cerrahı, baş boyun ur cerrahı, tagaddi uzmanları, psikologlar kabil degaje yan yana bölgede idman mecburiyetinde kalıyoruz. Çünkü baş boyun bölgesi yan yana insanoğlu düşüncesince en hassas, en altın bölgelerden biridir. Bu semt tümörlerinde vereceğimiz radyoterapiler, kemoterapiler lüzum istemez hastayı hırpalamaktadır. Yapılacak cerrahiler hastaların lazım görüntüsünü bozmakta, arada yan yana ahenk kaybı oluşturmaktadır. Tüm bunlara sunulan kalmamak, topluluğu bilinçlendirmek ve erken tanıyı tasarruf etmek istiyoruz. Ancak erken tanılama konulamayan hastada baş boyun tedavisinde baş döndürücü dobra hale mevrut durumdayız. Multidisipliner ekipman çalışması, az şimdi ülkemin elden rastgele durumunda baş döndürücü dobra yan yana biçimde uygulanmaktadır. Eğer anlaşılan yan yana etabı aşmışsa da arsıulusal değişik birşeye gerekseme duymadan lazım tıbbi gerekse de derman tedavileri yerine sonuç adım kafi gelecek durumdadır" dedi.

TEDAVİDE MULTİDİSİPLİNER ÇALIŞMA

Hastanede multidisipliner yan yana ekiple baş boyun kanserlerini değerlendirdiklerini tamlayan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Radyoterapideki teknolojik gelişmeler bizim elimizi en baş döndürücü rahatlatan yöntemlerdir. Robotik cerrahilerin gelişmesi, baş uzunluğunda degaje nesiç aldığımızda onu onaracak plastik cerrahlarımızın baş döndürücü çalışan olması sonuç adım önemlidir" diyerek konuştu.

YILLIK 8 BİN BAŞ BOYUN KANSERİ TANISI

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

“En ehemmiyetli obje erken tanı. Tüm kanserler önlenebilir. Neredeyse yüzde 50'si ortadan kaldırılabilir. 2020 senesinde Türkiye'de 233 bin acemi kanser teşhisi konulmuştur. Eğer bilincinde olursak tığ birtakımı çevresel faktörlerimizi, sigara, alkolü ortadan kaldırırsak az şimdi bunun 100 binini namevcut edebiliriz. Baş boyun kanserleriyle de bu gır konusu. Yaklaşık salname 8 bin yöresinde devletimizde baş boyun kanseri teşhisi almaktadır. Neredeyse yüzde 60'ı bölgesel, doğacak evre yahut metastatik devirde gelmektedir. Dolayısıyla bu rahatsızlığı engel olmak önleyemediğimiz çor düşüncesince de farkındalık yaratarak erken tanılama ayırmak baş döndürücü önemlidir. Hayat kurtarıcıdır."

EN ÖNEMLİ YAYILMA BELİRTİSİ LENF BEZLERİ

Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, baş boyun bölgesindeki kırıklık şikayetleri zımnında hastaların tedaviye başvurduğunu anlattı. Prof. Dr. Şefik Hoşal, “Örneğin ahenk kısıklığı ehemmiyetli yan yana bulgu. Bunun indinde yutma güçlüğü ümük kanseri düşüncesince ehemmiyetli belirti. Geçmeyen yan yana koku alma organı tıkanıklığı, başta yegâne cepheli koku alma organı kanamaları ehemmiyet kazanıyor. Baş boyun kanserinin en ehemmiyetli intişar yolu boyundaki ak kan bezleridir. Lenf bezlerinde büyümeler oluyor. Bu da uzunluğunda şişkinlikle karşımıza çıkıyor. En sakıncalı belirgi uzunluğunda şişlikle hastalarımızın bizlere başvurmasıdır" dedi.

PANDEMİ NEDENİYLE HASTALARIN YÜZDE 60'I BAŞVURU YAPMAKTAN KAÇINDI

Avrupa Baş Boyun Derneği'nin Covid-19 zımnında hastaların etkilendiğine değgin emek vermek yaptığını özetleyen Prof. Dr. Hoşal, “Geçen sene Almanya, Polonya, Portekiz, Ukrayna ve Türkiye'de yan yana emek vermek yürütüldü. Bu çalışmada görüldü ki, Türkiye'deki hastaların yüzde 60'ı pandemi zımnında hekime başvurmaktan kaçındı. Baş boyun kanserinin en ehemmiyetli niteliği erken tanıda tedavi yüzde 80-90'da. Tamamen tedavi edebildiğimiz yan yana hastalık. İleri evrede mevrut hastada başarımız yüzde 50 azalıyor. Çok ağır yan yana kayıp. Hastanın hayat kalitesi sakıt oluyor. Bu sebeple gecikmeye illet olamamak düşüncesince hastanın bizlere erken başvurması ve zararın az olmasıdır" diyerek konuştu.

TARAMALARLA TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ AMAÇLANIYOR

Farkındalık haftası kapsamında Türkiye'de birtakımı merkezlerde gerçekleşen baş boyun kanser taramalarını özetleyen Prof. Dr. Şefik Hoşal, “Avrupa Baş Boyun Derneği'nin bu sene 9'uncusunu meydana getirdiği etkinlik kapsamında onunla ait yan yana ekipman rastgele iklim kişi içerisinde icraat yapıyor. Biz de bu mevzuda Türkiye'de tarama testleriyle hastaların bilinçlenmesini, baş boyun kanserleri üzerine bilim sahibi olmasını istiyoruz. Baş boyun kanserleri tedavisi yegâne yan yana hekime yada gruba bilgili değil bunun yan yana multidisipliner yaklaşımla çözülmesi gerekiyor. Bu mevzuda farkındalığı tasarruf etmek gayeli 6 ile 8 merkezde tarama başlattık" dedi.

'GENÇLERİN BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR'

Baş boyun kanserlerinin esasen doğacak gözyaşı hastalığıyken, sonuç senelerde dünyada ergenlerde de görülmeye başladığını aktaran rof. Dr. Şefik Hoşal, "Bu sebeple toplumsal medyayı şimdi deli dolu kullanan canlı arkadaşların da bilinçlenmesi gerekiyor. Çünkü riziko faktörlerimiz baş döndürücü ağır yerine gençleri de ilgilendiriyor. O sebeple #başagelenaşılır hashtag'iyle bunu başlattık. Umarım değerli olur" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler