USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank: Yakın gelecekte uzay araştırmacılarımızı da uğurlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Nasıl ki çağ polar araştırmacılarımızı sefere uğurluyorsak, yaklaşan gelecekte de uzay araştırması meydana getirecek insanlarımızı da bu halde uğurlayacağız' dedi.

Bakan Varank: Yakın gelecekte uzay araştırmacılarımızı da uğurlayacağız
20-01-2022 17:32
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Nasıl ki bugün polar araştırmacılarımızı sefere uğurluyorsak, yaklaşan gelecekte de uzay araştırması meydana getirecek insanlarımızı da bu biçimde uğurlayacağız" dedi.

Bakan Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) riyaset binasında planlı '6'ncı Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Kullanılacak Milli Teknolojilerin Tanıtım ve Teslim Töreni'ne katıldı. Törende Bakan Varank ile baş başa Ankara Valisi Vasip Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN) Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Müdürü ve Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş toprak aldı.

'20 KİŞİLİK EKİPLE ALTINCI SEFERİMİZE ÇIKACAĞIZ'

Programda mütekellim Bakan Varank, defans endüstrisinden sayısal teknolojilere, elektrikli araçlardan uzay çalışmalarına denli değişik bölgelerde iri ve çelimli Türkiye'yi bina kılmak neredeyse çalışıldığını belirterek, polar araştırmalarının da bu vizyonla planlı ehemmiyetli faaliyetlerden bulunduğunu söyledi. Hedeflerinin Antarktik Antlaşma Sistemi'nde 'danışman ülke' statüsü kazanarak, alkan kıtada Türk bayrağını savurmak ve kıtanın geleceğinde yalan sahibi edinmek bulunduğunu kail Varank, "Bildiğiniz üzere, 2017 yılından buyana kıtaya 5 bilgi seferi düzenledik. İnşallah dü çağ sonra, 20 yabanlık borda bordaya ekiple 6’ncı seferimize çıkacağız. Bunun polar bilimine anahtar verenler düşüncesince baş döndürücü cümbüş donör borda bordaya proses bulunduğunun farkındayım. İnanın ego de minimum sizler denli heyecanlıyım" dedi.

'BUNA YÜREKTEN İNANIYORUZ'

Bakan Mustafa Varank, polar araştırmacılarının sefere uğurlanması neredeyse yaklaşan gelecekte de uzay araştırmacılarının bu biçimde uğurlanacağını söyleyerek, "Buna kalben inanıyoruz. Birileri, bu gösterimi ortaya koyduğumuzda, ulusal uzay programından bahsettiğimizde kendi kendilerine küçümsemeye çalışabilirler. Ama kılıç onların bu tavırlarına alıştık. Artık bu tavırlarına şaşırmıyoruz. Zamanında İHA'lar için, TOGG için, Turcorn'lar için, elektronik tabanlı şirketlerimiz düşüncesince de baştan sona aynısını söylediler. Ama hedefler, birer birer gerçekleşince sesleri kesildi. Bu yüzden, onların ne söylediğine aldırış etmeyeceğiz, özlük işimize odaklanacağız. Ülkemizi bilgi ve uygulayım bilimi yarışında baştan sona ön sıralarda tutmaya himmet edeceğiz" niteleyerek konuştu.

'ANTARTİKA EKİBİ YERLİ TEKNOLOJİLERİ TEST EDECEK'

Milli uygulayım bilimi ruhu ve domestik imkanlarla geliştirilen nice teknolojik ürünü, sınav yapılmak neredeyse defa kadrosunun hizmetine sunduklarını kail Bakan Varank, şunları söyledi:

"Bu seferde 5 giranbaha kurumumuz çeşidinden geliştirilen, baş döndürücü ehemmiyetli mahsul ve teknolojiler kadroya zevcelik edecek. İlk yerine ASELSAN, defa kadrosunun enformasyon ihtiyacını istikbal kılmak düşüncesince telsiz ve parçalı taşınır tekrarlayıcı telsiz gerçekleştirme edecek. Bölgenin kaba iklim şartları çözümleme edilerek geliştirilen bu ürünler, ekibin birbirleriyle ve istasyonlarla yapacağı iletişimi güçlendirecek. Yine ASELSAN çeşidinden geliştirilen taşınır melez kuvvet dayanaklık kılmak ünitesi de yalıtım ast yapısının bulunmadığı Antarktika'da bilgi insanlarımıza erke desteği sağlayacak. Benzer biçimde TÜRKSAT da peyk telefonları ve BGAN cihazları ile araştırmacılarımıza telefon ve genel ağ hizmeti sağlayacak. Haberleşmenin indinde doğrultu bulma, haritalama ve toprak tespiti mevzuları da polar emekleri düşüncesince ehemmiyet bildirme ediyor. İşte bu aşamada da HAVELSAN devreye girdi. HAVELSAN da bu defa düşüncesince ulusal küresel konumlandırma sistemi, borda bordaya GNSS müşterisi üretti. Kutup emekleri düşüncesince toy özellikler ve donanımlar eklenmiş olan bu ürün, araştırmacılarımıza esas zamanlı konum, çaba ve devir bilgisi ile akıcı düzentileme performansı sunacak. Son yerine TÜBİTAK SAGE de geliştirip, ürettiği termik batarya teknolojisi ile dayanıklı Antarktika koşullarında araştırma ekibimize iri suhulet sağlayacak. Isıl pil, derinlemesine sergen ömrü, endamsız müddette efdal erke ölçü kabiliyeti, serbest düzentileme coşkunluk aralığı ile ön plana çıkan borda bordaya teknoloji."

Konuşmaların peşi sıra domestik ve ulusal mamüllerin tanıtımı yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler