USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank: '21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçmiş çağrısını 2018 senesinde icra ettikleri Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile bugüne derece 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdıklarını belirterek “Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxf

Bakan Varank: '21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık'
20-10-2021 12:04

Bir günce Trabzon programı kapsamında dakika havayolu ile şehre mevrut Bakan Mustafa Varank, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde planlı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması mükafat Töreni'ne katıldı.

Törende mütekellim Bakan Mustafa Varank, laflarına esbak sonuç yolculuğuna uğurlanan Özdemir Bayraktar'a Allah'tan rahmet, ailesi ve tamamı milletimize başlangıç sağlığı dileyerek başladı. Varank, “Kendisi karakteriyle, azmiyle, ortaya koyduğu işlerle, fideist ve duruşuyla her insana sağlam dokuma eden müşterek insandı. Hayatını, sağlığını, varlığını serbest Türkiye idealine ve davasına adamıştı. Biz gençlerimize rastgele fırsatta tarihimizi ayraç ederek Nuri Kılligil'leri, Vecihi Hürkuş'ları hatırlatıyor, bu adları yaşamlarında sağlam almalarını haber ediyoruz. İşte Özdemir Bayraktar ağabeyimiz de bire müşterek onlar derece müşterek davaya inanmış, bunun güç mücadelesini vermiş ve şimdi da ötesine geçerek inandıklarını yaşama geçirebilmiş müşterek şahsiyetti. İnşallah, geride bıraktığı eserlerle, yetiştirdiği nesillerle öldükten sonraları da bu millete, bu topraklara fariza etmeye bitmeme edecek” sanarak konuştu.

Türkiye'yi nazik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi bulunan müşterek ülke biçimine getirmeyi amaçladıklarını tamlayan Bakan Varank, “Ortaokul ve ortaöğretim öğrencileri ortada planlı araştırma projesi yarışmaları da ahacık bu maksata fariza ediyor. Bu yarışmalarla hem öğrencilerimizin düşkünlük duygusunu tetikliyor bununla ortak bağ duydukları ilmî bölgelerde çalışmalarını heveslendirme ediyoruz. Böylece plan etme kültürünü gençlerimize kazandırma önünde başlangıç döndürücü ehemmiyetli müşterek aşama atmış oluyoruz. Bu yarışmalara eklenmiş bulunan öğrencilerimiz, gitgide öz girişimlerini kuracak, buluşlar çıkaracak, şişman planların müşterek parçası olacaklar. Onların ortaya koyacağı ak pak icraat da inşallah ülkemizin ilmî ve teknolojik gelişimine ehemmiyetli katkılar sunacak” biçiminde konuştu.

“İşte dakika rüştiye düzeyindeki 15. Yarışmamızın ihsanıhümayun törenini düzenliyoruz” diyen Bakan Varank, “Bu yarışmalara toplamda 15 binin üstünde plan başvurusu yapıldı, şimdi da önemlisi bu müracaatlar 81 ilimizin tamamından geldi. Bölgesel etabı güzeşte 204 projenin sahibi 314 öğrencimiz bitiş yarışmasında arak döktü.
Final evresinde 90 plan birincilikten teşviğe denli farklı kategorilerde ödüller almaya doğruluk kazandı. mükafat ele geçiren öğrencilerimizi de canı candan kutlama kartı ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Tabi şurası bilmenizi isterim, bu yarışmaya müracaat eden rastgele mektepli esasta müşterek ele geçiren konumundadır. Öğrencilerimizin buradan elde ettikleri tecrübe, onların yaşamına şişman katkılar sunacak. Bu nedenle ego müracaat eden öğrencilerimizin rastgele bir tanesini değişik kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası rakiplik başlangıç döndürücü güç halde bitmeme ediyor”

Bilişim dönemi kendisine da bilinen çağımızda arsıulusal rekabetin başlangıç döndürücü güç halde bitmeme ettiğini kaydeden Bakan Mustafa Varank, konuşmasını şu halde sürdürdü:

“Bu rekabetin belirleyicisi de bundan böyle elden hediye değil. O eyyam geride kaldı. Artık rakiplik ilmî ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen toy mahsulat üstünden yapılıyor.

İşte bu yüzden, er yaşlardan itibaren ilmî açılım ve araştırma kültürünü nail insanoğlu deposu esermek düşüncesince geceli gündüzlü çalışıyoruz. Malumunuz ilmî çalışmalar, ülke ekonomilerine faziletkâr ek bedel oluşturduğu derece devletlerin teknolojik dönüşümünü de tetikliyor. Biz de ülke kendisine bu dönüşümü rastgele yönüyle gerçekleştirerek evren devletleri arasındaki gücümüzü arttırmanın azim ve kararlılığı içerisindeyiz. Bu kapsamda faaliyete geçirdiğimiz en ehemmiyetli uygulamalardan bir tanesi Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı. İlk çağrısını 2018 senesinde açtığımız bu programla arsıulusal camiadaki kılavuz gemisi bilgi insanlarının çalışmalarını ülkemize taşımalarını sağlıyoruz. Gelen bilgi insanlarına başlangıç döndürücü şümullü olanak ve destek sunar sunuyoruz. Biz bu programı duyuru ettiğimizde; fon kurmayın, Türkiye'ye ki dirimlik de ilmî araştırma yürütür biçiminde öz ülkesinden habersiz söylemlerde bulunanlar oldu. Biz bazıları derece bilgi insanlarımızı sloganlarla değil, şahsen konkre adımlarla destekledik, desteklemeye bitmeme ediyoruz. İşte bunun kararı olarak, açtığımız evvel çağrıya 152'si Türk yurttaşı 91'i ecnebi tabiiyetli edinmek az daha 243 araştırmacı müracaatta bulundu. Başvurular böylecene 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık. Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford, Cambridge, Columbia Üniversiteleri derece dünyanın en önde mevrut araştırma üniversitelerinde, Amazon, Apple, Bosch, Volvo derece toptan Ar-Ge şirketlerinde edindikleri deneyimleri Türkiye'ye taşıdılar.”

Bakan Mustafa Varank, bu sene ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda başlangıç döndürücü şişman başarılar elde ettiklerini de hatırlatarak “ISEF yarışmasında 14 projemizden 10'u, Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasında ise 6 projemizden 5'i ihsanıhümayun aldı.

Bu başarı, sonuç senelerde yakaladığımız en şişman başarı. Ben buradaki çocuklarımızın da ilerde arsıulusal ilmî çevrelerde hem çıkarlarını hem ülkemizi başarıyla temessül edeceğine inanıyorum.Tabi başarılarımız elden bunlarla hudutlu değil. Uluslararası arenada planlı bilgi olimpiyatlarında elden 2021 senesinde 5 altın, 19 gümüş, 30 tunç ve 2 mansiyon derecesi kazandık. Bu başarılarla bizleri gururlandıran tertemiz bilgi aşığı gençlerimiz şişman ve çelimli Türkiye'yi başlangıç döndürücü şimdi ileriye taşıyacak. Verdiğimiz desteklerle giranbaha çağını canlı bilgi ve araştırma ekosistemimiz sayesinde, buna benzeri ve şimdi birçok başarılara daim başlangıç başa şehadet edeceğiz” dedi.

"Hayal etmeden tasarlamak, bilgi ve teknolojide teceddüt istihsal etmek belkili değildir”

Bilim ve uygulayım bilimi dalında rastgele şeyin fon etmekle başladığına nazarıitibar çekici Bakan Varank “Hayal etmeden tasarlamak, bilgi ve teknolojide teceddüt istihsal etmek belkili değildir. Dolayısıyla siz değerli üyelerimizin bu yaşlarda ilmî çalışmalara yönelmeniz başlangıç döndürücü önemli. Sizleri fon kurmaya heveslendirme eden bu yarışmaları düzenleyerek ehemmiyetli müşterek misyonu namına getiren TÜBİTAK'taki emek vermek arkadaşlarıma teşekkürname ediyorum. Sizlerden isteğim, fon etmeyi bırakmadan, yolunuza çıkan engellere aldırış etmeden, bıkmadan usanmadan ilmî çalışmalarınıza bitmeme etmeniz. İnandığınızda, korkusuz olduğunuzda, müteşebbis müşterek ruha eş olduğunuzda hayallerinizin fark ötesine geçebilirsiniz. Bilim önünde atacağınız rastgele adımda devletimizin imkânlarını yanınızda bulacağınızı bilmenizi isterim. Bu duygularla 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın ülkemize, gençlerimize ve ilmî çalışmalara bağ duyan her insana faydalı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ersen Küçük - Ozan Köse

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler