USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Atık kağıtlar ati dönüşümle 'teriha mücevheri' oluyor

Atık kağıtları öz nitelik ve desenlerinden faydalanarak hulliyat ve aksesuara muhavvil Ali Rıza Kart, 'Teriha' ismini verdiği sanatıyla 50 bine benzeyen yüzük, kolye, tespih, bilezik üretti.

Atık kağıtlar ati dönüşümle 'teriha mücevheri' oluyor
16-02-2022 12:46
Konya

Çocukluğundan bu yana kağıda biçim vermeyi dost 56 yaşındaki Kart, sanatını 22 sene evvela çöpe attığı mülevven sütun sayfaları hasbelkader gözüne takılınca keşfetti.

Boya kullanmadan, kağıtları özlük nitelik ve desen uyumuyla şekillendirerek takılar yapmayı hayalet fail Kart, tekniğini devir zarfında geliştirdi.

Kağıdın dayanıklılığını artırmak, eserin derinlemesine seneler kullanılabilmesini gelmek düşüncesince de vernikle şümul alternatifini kullanan Kart, çabucak çöpe atılmış dergi, iz ve imsakiyeleri kullanıyor.

Bugüne denli 50 bine andıran yüzük, kolye, tespih, bilezik önleyen Kart, birtakım birtakım müşterek yapıtı düşüncesince 10 güneş uğraşıyor.

Kart, eserlerini 100 liralık ile bin liralık ortada satışa sunuyor.

"İnsanların çöpe attığı kağıtları mücevhere dönüştürmeye çalışıyorum"

Kart, AA muhabirine, icra ettiği işin müşterek art dönüşümden artma müşterek encam tahavvül bulunduğunu söyledi.

Sanatını, nice tecrübe galat yöntemiyle geliştirdiğini vurgulayan Kart, 22 salname tecrübesiyle eserlerinin müşterek kuyumcunun vitrinini süsleyebilecek düzeye geldiğini dile getirdi.

Kağıdı çabucak gereç üzere değil, aşk adına gördüğünü özetleyen Kart, şunları kaydetti:

"Kağıtla ilişik muhtelif sanatlar var. Fakat, kullandığım uran ve anlatma ağız ağıza bana ait. Bilinenlerden değişik yöntemler uygulayarak dünkü müşterek zanaat bulduğumu düşünüyorum. Adını da "Teriha" koydum. Ahiretin tersten okunuşu ve bana uyarınca kağıdın ölüp baştan dirilişi manasını taşıyor. Tek müşterek kağıt parçası fark satın almıyorum. Sadece atık kağıtları kullanıyorum. İnsanların çöpe attığı kağıtları mücevher durumuna getirmeye çalışıyorum. Ne denli değerli olduğuma maşer değişmeyen verecek."

"Yaptığım eserleri anlamlandırmayı seviyorum"

Kart, eserlerinin çabucak kağıttan takılar ve aksesuarlar olmasının haricinde birtakım anlamlar da içerdiğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Yaptığım eserleri anlamlandırmayı seviyorum. Mesela kendime yaptığım müşterek tespih var. İçinde de vasiyetim yazıyor. Her tanede müşterek mevize yazıyor. Hak vaki olduğunda çocuklarım taneleri kırarak açıp okuyacaklar. Bana 'Baba yadigarıdır kıyamayız.' diyorlar. Aslında evvel mevize odur. Baba yadigarı da olsa evren malıdır. Onu kırmayı beceremezsen, babanın lafına ulaşamazsın. Bazı kolyelerin zarfında de tek kimsenin duymadığı ıvır zıvır hikayeler saklıyorum. Bazı kağıtlarda matbu aşırı hususi laflar ve resimler var. Onları kullanmayı, takılara nakletmeyi de aşırı seviyorum."

Festivallere ve sergilere katılarak sanatını tanıtmaya çalıştığına yer veren Kart, kendisiyle baş başa kaybolmaması düşüncesince sanatını öğretmeyi elan aşırı önemsediğini bildirdi.

Kart, sanatının gelişmesini ve anadan görme bir duruma gelmesini aşırı istediğini de dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler