USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Atık dönüşüm makinesi' öğrenciye yemek, vatandaşa para kazandıracak

Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin bileşimli zeka teknolojisiyle ürettiği makine, hem vatandaşlara alışveriş yapabilecekleri para puan kazandıracak aynı zamanda çöplerin arka dönüşüme kazandırılmasını sağlayacak.

'Atık dönüşüm makinesi' öğrenciye yemek, vatandaşa para kazandıracak
04-11-2021 12:18
Erzurum

Erzurum'da Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin ATA Teknokent'te bileşimli zeka teknolojisiyle ürettiği sert atık makinesinin art dönüşümü sayesinde, öğrenciler üniversitede parasız yemek yiyebilecek, yurttaşlar da kazandıkları para puanla alışveriş yapabilecek.

Atatürk Üniversitesi öğrencileri Muhammet Taha Topalli, Ömer Faruk Gürbüz ve Ferhat Karabacak, hazırladıkları "Ekolojim Projesi" kapsamında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB), Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile ATA Teknokent'in yardımı ile bileşimli zeka teknolojisi kullanarak sert atıkları özlük kendine şekilde ayrıştıran otomobil üretti.

Vatandaşlar, darülfünun öğrencilerinin ürettiği makineye bıraktıkları atıklarla kazandıkları para puanları, market kartlarına yükleyebilecek ve makineden alacakları fişlerle de alışveriş yapabilecek.

Puanların armağan şekilde da kullanılabileceği dizge yardımıyla biriktirilen puanlar, hareketli yürütüm üstünden kolaylık arama edilebilecek.

Test gayeli Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesinde geçer not makineye, ilerleyici senelerde öğrenciler atık atıp kazandıkları art dönüşüm puanları karşılığında, darülfünun yemekhanesinde yemek de yiyebilecek.

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden yetkilendirilmiş bulunan Ekolojim Projesi yürütücülerinden Muhammet Taha Topalli, AA muhabirine, 2018'den beri bu sistemler üstüne çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'deki art dönüşüm üstüne etkin beş altı domestik üreticiden bir tanesi olduklarını tabir fail Topalli, domestik üretimi desteklemeyi amaçladıklarını vurguladı.

Makinenin üretimindeki desteklerinden çevre ATA Teknokent ve Erzurum Teknik Üniversitesi yönetimine teşekkürname fail Topalli, birincisini bitirdikleri makinenin üniversitede kullanıldığını anlattı.

Geri dönüşüm düşüncesince ehemmiyetli avantajlar sunan cihazın özelliklerine dikkati çekici Topalli, "Makinemiz atık cam, plastik ve metalleri alıyor, bunlar karşılığında puan veriyor. Kullanıcıya 2022 bakımından da güvence akçesi ücretlerini de verecek." dedi.

"Atıkların yararsız değil, birlikte değerinin bulunduğunu kanıtlamış olacağız"

Atatürk Üniversitesine makinenin öğrencilere iktisadi repo sağlaması hesabına öneride bulunduklarını aktaran Topalli, şunları kaydetti:

"Bu cihazlara atık atıklarla öğrenciler yemekhanede yemek yiyebilecek. Aynı sürede da atıkların yararsız olmadığını, bunların birlikte değerinin bulunduğunu bireylere aşırı iyi birlikte halde kanıtlamış olacağız. Bu halde art dönüşüme ağırbaşlı birlikte dayanaklık etmek vermiş olacağız. Atıklar da güvence akçesi olacak. 2022'den itibaren bu sistemlerle bu arada iklim dışından ithal ettiğimiz atıklarda eksilme olacak. Yüzde 90 oranında özlük vatanımızda atıklarla art dönüşümü destekleyeceğiz."

Atatürk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunu ve plan yürütücülerinden Ömer Faruk Gürbüz ise ürettikleri makinenin bileşimli zeka yönüne ayraç ederek, şu halde konuştu:

"Makinemiz bileşimli zeka destekli olup hem barkodunu okuyup bununla birlikte ağırlığını ölçüyor. Aynı sürede da veri tabanından tasdik yapıyor. Farklı birlikte barkodu tanıtmanın önüne geçiyoruz. Bu halde sahteciliğin önüne önceki oluyoruz. Makinemiz dolmaya başladığında, plastik, cıncık ve maden bölümlerindeki sensörler kanalıyla ilişik büyüklenme ve insana ihbariye gidiyor. İlgili insan de aşırı hazırlop birlikte halde boşaltı işlemini gerçekleştiriyor."

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. derslik talebesi Ferhat Karabacak da Türkiye'de 1 Ocak 2022'de kağıt, plastik ve maden kullanılarak meydana getirilen ambalajlarda güvence akçesi sisteminin market ve avmlerinde uygulanan olacağını hatırlattı.

Bu zorunluluktan yola çıkarak makinenin dizaynı düşüncesince marketlerle yazışma kurduklarını kail Karabacak, "Tasarımı yaparken market yetkililerinden bilgiler aldık. Onların hevesleri doğrultusunda dizayn yaptık. Atıkların preslenerek hâlâ az toprak kaplamasını sağladık. Emsallerine layıkıyla en şişman hazneye eş makineyi ürettik. Kolayca boşaltı yapabiliyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler