USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Aşısız hastalarının yoğun bakımda yaşadıkları acıya tanık oluyorlar

Türkiye'de acemi insan koronavirüs ile mücadelede 2. düze aşı payı en az vilayetler ortada toprak düzlük Bingöl'de yoğun bakımda fariza işleyen esenlik çalışanları, aşı sıfır hastaların yaşadıkları acıya şehadet ediyor.

Aşısız hastalarının yoğun bakımda yaşadıkları acıya tanık oluyorlar
19-12-2021 12:19
Bingöl

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) aşı haritasında "turuncu" kategoride arazi düzlük kentte, aşıları kem ve ya sıfır hastaların yoğun bakımda verdiği dirim mücadelesinin en benzeyen tanıkları, keyif çalışanları.

Salgın döneminin kökeninden beri emek vermek içinde bulunan yoğun bakım çalışanları, nice acıya şehadet etti.

Sağlık mensupları hastalarının yaşama tutunabilmesi düşüncesince şişman çaba gösterse de yoğun bakımda çoğunluğu meydana getiren aşısız yahut aşıları kem bulunan hastalarından kaybettikleri de oluyor.

Bingöl Devlet Hastanesi Kovid-19 Yoğun Bakım Sorumlusu Uzman Dr. Sabahattin Taşkıran, AA muhabirine, yoğun bakıma mevrut hastaların aşı oranlarının az bulunduğunu söyledi.

Aşı olanların çoğu kez alışılagelen serviste otama gördüğünü aktaran Taşkıran, aşılı hastaların bu süreci bol semptomlarla geçirdiğini belirtti.

"Akciğerlerini kullanamıyorlar"

Aşısız hastaların yoğun bakımda gerçek birlikte "nefes açlığı" çektiğine ayraç fail Taşkıran, şöyleki konuştu:

"Boğuluyor hissiyle geliyorlar. Kovid-19 anca birlikte çor ki akciğeri gerçek manada etkiliyor ve hastalar soluk alamıyor. Almak istedikleri şekilde soluk alamıyorlar. Bu da hastanın gark hissine etken oluyor. Düşünün ki bu hastaların bilinci açık, hepsi kabil konuşabiliyor zorla suyun altındalarmış kabil akciğerlerini kullanamıyorlar."

Bu halde hastalara müdahalede mevcut iktisap etmek durumunda kaldıklarını ve hastaları entübe ettiklerini dile getiren Taşkıran, bu müddet içre hastaların uyutulması icap ettiğini anlattı.

"Mekanik vantilatöre bağladığımız hastalar, bu kere mekanik vantilatörle boğuşuyor." diyen Taşkıran, Kovid-19'un akciğerleri baş döndürücü gerçek etkilediğini söyledi.

Kesinlikle aşı olunması icap ettiğini vurgulayan Taşkıran, "Aşı olup da yoğun bakıma mevrut marazlı bulunmayan mu? Var elbet, zorla aşısız olanlar, aşılı olanlara uyarınca 4 büküm hâlâ birlikte tomar rahatsızlığı ağırbaşlı geçiriyor." ifadelerini kullandı.

Taşkıran, keyif mensuplarının birlikte saniye beklemeden aşılarını bulunduğunu vurgulayarak, "Tarihte de müstevli rahatsızlıkların bulunmayan olması aşı ile olmuştur. Bu salgının evren üstünden azalması yahut bulunmayan olması ağız ağıza aşıya bağlıdır. Ne birlikte otama ne birlikte çıkar tarz hiçbiri bu rahatsızlığı ortadan kaldırmaz, müstevli rahatsızlıkların yegâne çare aşıdır, aşılanmadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Hasta yöntemince ölümünü hissediyor"

Virüsün hastalarda nice sıkıntıya tarz açtığını özetleyen Taşkıran, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ölümün gelişigüzel türlüsü kötüdür zorla boğularak ölmek, hakkıyla biçimsiz birlikte duygu. Burada bunu hastalarda görüyoruz. Gözümüzün içine bakarak ölümü hissediyor. Yani o acıyı hissediyor. Onun birlikte mekanik vantilatöre bağlanmak, ağzından ciğerlerine nazil birlikte hortumla yaşayabilmek kötü."

Bu acılara verilen tükenmek düşüncesince banko aşı olunması icap ettiğini vurgulayan Taşkıran, "Basit birlikte soluk darlığıyla, mafsal ağrısı ile kılmak var, başka ucunda yoğun bakımda makineye bağlı, gark hissiyle ateş döşemek var. Sadece bu da değil nice semptomu da var. Biz hemen işin teneffüs boyutunu konuşuyoruz. Hasta buraya geliyor 'üzerimden yoldüzler önceki kabil hissediyorum' diyor." niteleyerek konuştu.

"Çok gerçek travmalar oluştu"

Anestezi yoğun bakım hemşiresi Hatice Bingöl de yoğun bakıma aldıkları gelişigüzel birlikte hastanın ayrı birlikte hikayesinin geride kaldığını kaydetti.

Salgının birlikte çağ sona ereceğini fakat yüreklerinde baş döndürücü şişman üzüntüler bıraktığını özetleyen Bingöl, "Hastayı buraya ikrar ettiğimizde en şişman korkuları elhak yakınlarından ayrı olmaları. Yalvararak, 'bize soluk olun' demeleri istedikleri yegâne şey. Biz onlara araştırma görevlisi iktisap etmek yerine ha işlerimizi yapıyoruz elbette zorla bizler hissî travmalar yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 hastalığının önemsenmesini talip Bingöl, aşının ne derece ehemmiyetli bulunduğunu mevrut hastalarda gördüklerini anlattı.

Aşının Kovid-19'u yenmeleri düşüncesince en şişman tabanca olduğuna dikkati çekici Bingöl, "Bu sebepten dolayı lütfen yurttaşlarımız duyar olup aşılarını yaptırsınlar." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler