USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Aşırı bitki çayı tüketimi böbreklerde tahrişe neden olabilir

Bitki çaylarının hazımsızlık, uykusuzluk, kabızlığın yanında itici algınlığına da güzel geldiğini tamlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. hasret Araz, “Önerilen miktarlarda uygulandığında yarar sağlayıcı bitki çayları, erdemli miktarlarda ve aşırı derinlemesine de

Aşırı bitki çayı tüketimi böbreklerde tahrişe neden olabilir
28-12-2021 09:37

Bitki çaylarının muafiyet sistemi düşüncesince faydalarına ilgi çekici Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. hasret Araz, “Çay tanıdık en emektar ve en sade deva yürütüm yöntemlerinden biridir. Bitkilerin su içinde kaynatılarak ve ya üstüne kaynatılmış hamam su arttırma yazar demlenmesiyle hazırlanmakta olan çaylar hazımsızlık, uykusuzluk, kabızlık, ödem, öksürük, depresyon, demans, grip, dokunmabana üzere hastalıklardan korunmak, şimdi dobra istihbar buyurmak ve ya rahatsızlıkları otama buyurmak şartıyla binlerce senedir uygulanmaktadır” dedi.

ZAYIF ETKİLİ BİTKİLER TERCİH EDİLMELİ

Bitkilerde fotosentez kararı meydana mevrut bileşenlerin dirim bilimsel ağırlık kuvvetlerine uyarınca üç ekip altında toplandığını dile getiren Uzm. Dyt. hasret Araz, “İçinde donanımlı dirim bilimsel etkiye ehil bileşenler mevcut bitkilerin çay adına kullanılması tehlikelidir. Bitkilerin güvenirlik değerlendirmeleri dikkate alındığında bitki çayı adına ‘zayıf can alıcı bitkiler’ grubunda toprak düzlük bitkilerin kullanılması uygundur” niteleyerek konuştu.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI 3 ÖNERİ

Uzm. Dyt. hasret Araz, yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu rahatsızlıklarından korunmamıza araştırma görevlisi olacak çayları şöyleki sıraladı:

“Adaçayı: Adaçayı, dudak ve geçit iltihaplarında can alıcı bulunduğu tanıdık ortak bitkidir. Özellikle bitkinin ihtiva ettiği pilot bileşenlerin dudak ve geçit iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) müfit bulunduğu bilinmektedir. Dolayısıyla çay biçiminde hazırlanmakta olan adaçayı ile hazırlanmakta olan gargaranın bu amaçla kullanılması önerilmektedir.

Ekinezya: Üst teneffüs yolu enfeksiyonlarından (ÜSYE) koruyan ve tedavisinde yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler.

Ihlamur: Ihlamur içindeki bileşenlerden birileri (flavonoit) kırmızılık yok eden ve dert stoper ağırlık gösterirken, bazısı bileşenlerin de boğazı yumuşatması sonucunda boğazda tahrişi önlediği ve bu sayede antipatik algınlığı şikâyetlerinin hafifletilmesinde tedaviye araştırma görevlisi bulunduğu görülmektedir.”

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN ÇAYLAR

Uzm. Dyt. hasret Araz, muafiyet sistemimizi çelimli tutmamızı sağlayacak çaylarla ilişik şu önerilerde bulundu:

“Güçlü muafiyet düşüncesince kuşburnu: Grip, dumağı üzere enfeksiyonlu hastalıklarda C vitamini içinde ne olduğunun birlikte kırmızılık yok eden etkisinden yararlanılmaktadır.

Öksürük düşüncesince ara kökü: Meyan kökü başta öksürüğe erinç hazırlanmakta olan karışımlarda boğazdaki balgamın sıvılaşmasının sağlamasında can alıcı olmaktadır.

Mine çiçeği: Mine çiçeğinin içindeki Verbenalin öksürük gidericidir.

Okaliptüs: Okaliptüs, antipatik algınlığında geçit yangısını yok eden antiseptik, öksürüklerde balgam söktürücü adına kullanılmaktadır.

Zencefil: Zencefil, sulu zırtlak ve şanslı çayı antipatik algınlığında, geçit ağrısında ve öksürüklerde etkilidir.”

MİKTAR DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİR

Her bitki düşüncesince tavsiye edilen miktarın ferdî etkenler (yaş, beden ağırlığı, bireyin dayanma derecesi) ve bitkiye ilişkin etkenlerin (kullanılan kısmı) yanı sıra, kullanma maksadı ve sıklığına uyarınca de farklılık gösterebileceğini anlatım eden Uzm. Dyt. hasret Araz, genel anlamda metin dirim düşüncesince koruyan amaçla yüzdelik 2’lik (bir fincan kaynatılmış suya ortak poşet) derişimin makul bulunduğunu belirtti.

FAZLA BİTKİ ÇAYI KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Önerilen miktarlarda uygulandığında yarar sağlayıcı bitki çaylarının erdemli miktarlarda ve baş döndürücü derinlemesine kesiksiz kullanılmasının böbreklerde tahrişe, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına kere açabileceğinin altını çizen Uzm. Dyt. hasret Araz, “Bazı bitki çaylarının ortak tomar kullanılması dem pıhtılaşmasını önler (antikoagülan) ve gerilim ilaçları (hipotansiyon ve hipertansiyon) ile etkileşebilir. Bu sebepten dolayı dem sulandırıcı deva kullananların, ihtisas hastalarının, hamilelerin, emziren annelerin, alerjik bireylerin, balast taşı bulunanların, böbrek hastalarının bitki çayı kullanırken doktorlarına danışmaları şarttır” biçiminde konuştu.

KIŞ ÇAYI TARİFİ

Uzm. Dyt hasret Araz, şita çayının ne yapıldığını şöyleki anlattı:

“1 gr. ekinezya, 2 gr. adaçayı, 2 gr. çiçeği, 3-4 sayı kuşburnu, 1 önemsiz şerha zencefil üstüne kaynatılmış su arttırma edin. Kapaklı fincanda boyun kapatılarak 5-10 ahit demledikten sonra, 1 lezzetli kaşığı bal arttırma ederek için.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler