USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Aşılanmanın psikolojik etkisi: Depresif ruh hali ve kaygı bozukluklarında yüzde 20 azalma

Yapılan tetkikat kovid-19 aşısı yaptıran kişilerde, pandemide oluşan depresif ruh hali ve kaygı bozukluklarının yüzde 4 ile yüzde 20 ortada azaldığını ortaya koydu. Konuyla ait değerlendirmelerde mevcut Klinik Psikolog Ünal Erdem Elli, bu durumun ‘kişinin kendini ve çevresini g

Aşılanmanın psikolojik etkisi: Depresif ruh hali ve kaygı bozukluklarında yüzde 20 azalma
23-10-2021 12:08

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde meydana getirilen müşterek araştırmaya mucibince COVID-19 aşısı olduktan sonradan insanların aşırı depresif hissetme olasılığında yüzde 15, hoppadak geniş depresif hissetme olasılığında ise yüzde 4 oranında müşterek azalma yaşamış olduğu görüldü. Araştırmacılar ayrıca, verilere dayanarak, aşılama olduktan sonradan 1 milyon insanoğlunun zihnî sıkıntılarında azalma hissetmesinin beklenen bulunduğunu kestirim ediyor. Konuyla ait değerlendirmelerde mevcut İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü Öğr. Üyesi ve Klinik Psikolog Ünal Erdem Elli, “İnsanın dünyaya geldiği andan itibaren en asliye çatışmalarından müşterek tanesi aut dünyanın, öbür insanların tehlikesiz olup bulunmadığı ile ilgili. Dolayısıyla pandeminin başladığı andan itibaren en asliye ve nazik bulunan bu şemalarımız tetiklendi. İnsanlar kendilerini, doğrusu itimatsız oldukları, caba öbür insanlardan gelebilecek tehditlere erinç savunmasız oldukları müşterek ortamda buldular. Kaygı ve depresyonla ilintili bozukluklarda hâlâ derin oranlarda rahatsızlıklar göstermeye başladıklarını gördük. Bugün nice araştırma, bizlere kaygıyla ve depresyonla ait bozuklukların pandemiden önceki olduğu için hâlâ derin müşterek halde çıkmaya başladığını gösterdi” diyerek konuştu.

DEPRESYON VE KAYGI SEMPTOMLARINDA YÜZDE 10 İLE YÜZDE 20 ARASINDA AZALMA

“Aşılanma, müşterek halas reçetesi. İnsanların bu salgınla çabalamak düşüncesince bulabileceği en makul, en nakit para çözüm; aşılanma. Aşılanmanın kendisi de bizlere benzeyen sürede kişilerde, başta bunalım ve kaygıyla ait semptomlarının sıklığında azalmalar bulunduğunu gösterdi” diyen Elli, laflarını şu halde sürdürdü:

“Bir kadro araştırman kabilinden ayrımlı devir aralıklarında meydana getirilen ölçümlerde; insanda döllenme evveliyat ölçümlere mucibince yüzde 4 ile yüzde 10 arasında, bambaşka müşterek kadro araştırman ise yüzde 10 ile yüzde 20 ortada bunalım ve anksiyeteye bağlı semptomlarının azaldığını gösterdi. Aslında bu aşırı anlaşılabilir, akıllıca müşterek durum. Çünkü insanoğlu menfaatlerini hâlâ güvende hissediyor. Bu, tedbirlerini gevşettikleri, hâlâ önceki yaşadıkları kabil yaşamaya döndükleri anlamına gelmiyor. Sadece, birisiyle otururken yahut konuşurken ondan kapabileceği yada ona bulaştırabileceği müşterek virüsün müteselsil etkilerinden eskisi kabil akıl duymuyorlar. Bu aşırı ehemmiyetli müşterek şey. Çünkü salt kendilerine müteveccih değil, bire müşterek sürede yakınlarına müteveccih müşterek zılgıt yer alıyor olması da nazik müşterek konu.”

AŞI KARŞITLIĞINDA SOSYAL MEDYA ETKİSİ

Ergenlik çağındaki bireylerin aşılama karşıtlığında hâlâ önde olduğuna nazarıitibar çekici Elli, “Daha az akil baliğ ve genç, aşılama olmayı yeğleme ediyor. Bu noktada tanıdık en asliye şey; insanların güvenliklerine bağlı tehdidi ayrımlı gözyaşı gruplarında ayrımlı deneyimliyor olması. Dolayısıyla güre gözyaşı grubu, kendisini zılgıt altında hissetmiyor. Aslında burada içtimai iletişim araçları tasarruf akımları da kritik. Yaş grupları arasındaki içtimai iletişim araçları kullanması alışkanlıklarını da adisyona eklemek lazım. Biliyoruz ki müşterek grup, kişi iç dünyasında etkileştiği müşterek içtimai iletişim araçları gerçekliğine sahip. mühim müşterek bölümü ise, inanılır kaynakların hangisi bulunduğunu kıymetlendirmek dair aşırı tam değil. Bu da aşılama karşıtlığında ehemmiyetli müşterek gösteriş oynuyor” dedi.

“GÜVENDE HİSSEDİYORUM KABALIKTA RAHATÇA DOLAŞIYORUM”

Aşılanmanın arkası sıra hem kendisi hem de sevdiklerinin hâlâ güvende bulunduğunu düşünen yurttaşlar maske, hıfzıssıhha ve içtimai aralık kurallarına da nazarıitibar çekti. 3 düze aşılama bulunduğunu kail Gonca Gül Karasu, “Çok güvende hissediyorum. İyi ki aşılama olmuşum. Kalabalıkta ferah ferah dolaşabiliyorum, kabadayı oluyorum. Ama gene de maske, hıfzıssıhha ve içtimai aralık kurallarına nazarıitibar ediyorum” ifadelerini kullandı.

Mümtaz Kaymak, “Psikolojik namına oldukça güzel hissediyorum. Zaten görüyoruz, etraflı bilgi insanları, etibba aşılanmamız icap ettiğini söylüyor.

Berrin Sula, “Psikolojik namına aşırı rahatladım. ‘Heralde marazlı olmam’ dedim. Çünkü aşıdan sonradan kovid-19 oldum. Fakat çabucak iyileştim. Sonra gene rahat hariç çıktım. Kalabalıkta maskemi takıyorum fakat yalnız yerlerde çıkarıyorum. Çünkü kişiden kişiye bulaşıcı müşterek virüs bu.”

“İNSANLAR EVHAM YAPIYOR”

Berat Narin ise, “Ben insanların vehim yaptığını düşünüyorum. 2 düze aşılama oldum ve tek başağrısı yaşamadım, değme manada güzel hissediyorum. Bunun verdiği ferah ferah müşterek aldırışsızlık yaptık, dışarıya çıkıp kalabalığa karıştık. Ama maskemiz, içtimai mesafemiz, temizliğimize nazarıitibar ettik ve ediyoruz.”

“MECBURİYET HİSSETTİK”

İsmet Turan, “Aşılarımızı olduk fakat ne olup bittiğinin dayanıklı bilincinde değilim. Hasta olmamak düşüncesince aşılandık fakat psikolojik namına buna mecburi hissettik. Birçok hile var. İyi mi yaptık çirkin mü yaptık bilmiyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler