USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ara tatilde velilere 'tedbir' uyarısı

Tekirdağ'ın Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, akıbet günlerde kalan olay sayılarının, okulların ara tatile girmesiyle özellikle füru ortada bulaşı azaltacağını söyledi. Tatile gidecek ailelere de uyarılarda mevcut Do

Ara tatilde velilere 'tedbir' uyarısı
22-01-2022 13:07
Tekirdağ'ın Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, sonuç günlerde küsurat hadise sayılarının, okulların ara tatile girmesiyle özellikle dallar ortada bulaşı azaltacağını söyledi. Tatile gidecek ailelere de uyarılarda mevcut Doğan, "Aileler zarfında tatil dürtüsünün oluşması, maatteessüf aksi tesirleri de getirebilir. 'Maske, mesafe, hijyen' diyoruz; değerli standart" dedi.

Türkiye'de 'Omicron' varyantıyla hadise rakamları artışa geçerken, Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Doç. Dr. Mustafa Doğan, okulların aralık tatile girmesiyle bulaşın azalacağını söyledi. Tatile gidecek ailelere tedbir uyarısında mevcut Doğan, "Talihsiz bir mevsimdeyiz. Özellikle şita çağında başka virüslere ilişkin fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarının sayısında artım olur. Bu da algıda bazı fark getirir. 'Ben Covid miyim yok ise enflüanza miyim?'. Vatandaşların iri çoğunluğu bunu enflüanza lehine kendisine yorumlayıp hastalığın henüz çabuk yayılmasına da sebebiyet verebilmekte. O sebeple semptomu bulunan kâffesi yurttaşlarımızın maske, mesafe, hıfzıssıhha kurallarına uyumunu aşırı ısrarla dileyiş ediyoruz. Okulların tatile girmesi dallar arasındaki bulaşı azaltacaktır ancak aileler zarfında bir tatil dürtüsünün oluşması, maatteessüf aksi tesirleri de getirebilir. 'Maske, mesafe, hijyen' diyoruz; değerli standart" niteleyerek konuştu.

'OMİCRON KLİNİK BULGULARDA DEĞİŞİKLİK GETİRDİ'

'Omicron' varyantı ile ilgilendiren de açıklamalarda mevcut Doç. Dr. Doğan, şunları söyledi:

"Koronavirüs yoğun mutasyona uğrayan ve mutasyonlar sonucunda toy varyantların ortaya çıkmış bulunduğu bir virüs grubudur. Yeni çıkan varyantlar hastalığın şiddetinde artışa illet olabileceği üzere azalmasına da illet olabilir. 'Omicron' varyantı toy bazı özellikleriyle uyanıklık çekmekte. Nedir en ehemmiyetli özelliği? Hızlı bir bulaş kabiliyeti kazanması ancak illet şiddetinde de eski varyantlara uyarınca farklı azalmayla seyretmektedir ancak hastalığın klinik bulgularında da bazı tadilat getirdi. Önceki varyantlarda görmediğimiz yahut henüz az gördüğümüz alevli bir geçit ağrısı, bir bademcik enfeksiyonu üzere yahut nağme kısıklığı yahut cır cır üzere semptomlar, 'Omicron' varyantında henüz ön plana çıkabilmekte. Vatandaşlarımız önceli semptomlara erinç henüz apaydın bulunduğu düşüncesince bunu kusur yorumlayıp yahut 'Benim boğazım ağrıyor' niteleyerek Covid olma olasılığını öz zihninde dışlayabilmekte. Bu sebeple bu halde semptomu bulunan yurttaşlarımızın testlerini yaptırmalarını, bir keyif kuruluşuna başvurmalarını ve evvel belirti bakımından da kesin suretle çıkarlarını izolasyona almalarını öneriyoruz. Test kararı aksi kendisine sonuçlandıktan sonraları yalıtım kaldırılabilir."

EKRAN SÜRESİNE DİKKAT

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Aydın ise aralık tatile girilmesiyle hadise sayılarında eksilme beklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ara tatilin başlaması ile baş başa sonuç senelerde sıklığı ince küsurat influenza, hınzır gribi ve Covid-19 olaylarında bir seyrelme umuyoruz zira okullardaki değinme tatille baş başa az buçuk henüz azalacak. Fakat velileri, aileleri muntazır en ehemmiyetli muhatara ihtimal de dallar evlerde farklı tomar zaman geçireceği düşüncesince görüntülük teması henüz fazla, görüntülük önündeki müddet farklı tomar artacaktır. Biz polikliniğimizde de sık sık görüyoruz. Son senelerde görüntülük kullanımının artışıyla baş başa birtakımı rahatsızlıkların sıklığında artım mevcut. Özellikle görüntülük başlangıcında kemirmek yiyecek ve cereyan azlığına ilişkin obezite, uyanıklık eksikliği, gayz arama sorunları, hab problemleri, delik sağlığı ile ilgilendiren sorunlar, delik kuruluğu, sulp eğriliği, işaret sorumluluk ağrıları üzere nice riziko evlatları bekliyor. Bu manada velilerin uyanıklık etmesi müstelzim evlatların görüntülük uğrunda geçirdiği süreyi muhtemel olduğunca daraltmak ve verilen kaldıkları içeriklerin yaşına uygunluğunu behemehâl murakabe etmek olmalı. Onlara inatlaşmadan, görüntülük haricinde ürünler sunmaları ehemmiyet bildirme ediyor. Özellikle fiziki aktiviteleri tasarruf etmek küçüklere aşırı hayır olacaktır. Kitap okumaya yönlendirmek onlara sağlam kazanmak bu mevzuda ve velilerin de ana babaların da görüntülük uğrunda aşırı bir tomar müddet geçirmeyerek küçüklere sağlam olması gerekiyor. Aynı sürede evlatların gelişimi düşüncesince ekranlar namına akranlarıyla zaman geçirebileceği ahenkli aktivitelere katılımlarının sağlanması da aralık tatilde onların gelişimini destekleyecektir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler