USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ankara Üniversitesi'nin geliştirdiği ilaç tanıtıldı

Ankara Üniversitesi kabilinden geliştirilen Sağlık Bakanlığı’nca 'Ankükolin' ismiyle ruhsatlandırılan ilacın tanıtımı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 'Bu ilaç başta paratiroid adenomlarında (kandaki kalsiyum oranının yüksekliğine bozukluk bulunan güzel işkil

Ankara Üniversitesi'nin geliştirdiği ilaç tanıtıldı
20-01-2022 17:16
Ankara Üniversitesi kabilinden geliştirilen Sağlık Bakanlığı’nca 'Ankükolin' ismiyle ruhsatlandırılan ilacın tanıtımı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "Bu ilaç başta paratiroid adenomlarında (kandaki kalsiyum oranının yüksekliğine sebep bulunan dobra işkilli tümör) kemoterapide, dokunmabana tedavisinde, gözyaşı tayininde, metabolizma bozukluklarının araştırılmasında kullanılır" dedi.

Ankara Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Radyoaktif İlaç Üretim Araştırma ve Geliştirme (RÜAG) merkezinde geliştirilen ilacın tanıtımı düşüncesince izlence düzenlendi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın katılımıyla gerçekleşen programa, Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. hasret Küçük ile akademisyenler katıldı.

‘HASTALARIN UMUDU OLACAK’

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda 2015 yılından itibaren Radyoaktif İlaç Üretim Araştırma ve Geliştirme (RÜAG) merkezinin mevcut bulunduğunu belirtti. Merkezde Pet-CT, Pet-MR görüntülemeleri yaptıklarını anlatım fail Ünüvar, "Bu görüntülemelerle esasen tanısı akıbet aşama güç rahatsızlıkların kolay kişileştirme edilebildiğine dayanıklı baş döndürücü şahitliğimiz oluyor. Merkez bu anlamda baş döndürücü önemli. Uzun ortak süredir üstünde çalıştığımız ilaç ihya çalışmamız vardı. Nihayete erdi. İlaç 'Ankükolin' adıyla Sağlık Bakanlığı kabilinden ruhsatlandı. Bu ilaç başta paratiroid adenomlarında (kandaki kalsiyum oranının yüksekliğine sebep bulunan dobra işkilli tümör) geçer radyoizotoptur (kemoterapide, dokunmabana tedavisinde, gözyaşı tayininde, metabolizma bozukluklarının araştırılmasında kullanılır). Paratiroid adenomları alışılagelen görüntüleme cihazlarıyla belirleme edilemez. Onun düşüncesince ışın etkin ortak maddeye gerekseme duyulur. gereksinim mahsus ışın etkin maddeyi ANKÜKOLİN adıyla ürettik. Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. hasret Küçük başkanlığında araştırı ekibimiz levent boylu ortak süredir çalışıyordu. Çalışmaları baş döndürücü kalburüstü oldu. Piyasada kullanılabilecek. Bu görüntülemelerle başta düşmeyen potansiyel farkı hastalarının kişileştirme ümidi olacak. Ankükolin, Ankara Üniversitesi bünyesindeki önceki ruhsatname meydan ilaç konumundadır" dedi.

Ankara Üniversitesi namına ilaç, telkih ihya çalışmalarına baş döndürücü ehemmiyet verdiklerini kaydeden Ünüvar, "Malumunuz Covid-19 sürecinde de lazım telkih emekleri ve istihsal gerekse ilaç üretimi ile ilişik 4 ayrı çalışmamız vardı. Prof. Dr. hasret Küçük’ün emek harcaması da bizim düşüncesince hakkıyla rüya deposu oldu. Diğer çalışmalarımız düşüncesince de isteklendirme edici ortak unsur”" diyerek konuştu.

‘HÜCRESEL DÜZEYDE DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜNTÜLEYEBİLİYORUZ’

Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. hasret Küçük, 2015 yılından buyana çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Eczacıbaşı Monrol ile icra ettikleri barışma gereği bire ortak sürede TÜBİTAK projeleri de yürüttüklerini anlatım fail Küçük, şunları kaydetti:

"Biz burada hem de terbiye veriyoruz ve ortak tavsiye mektubu merkeziyiz. Örneğin, ortak duygu hastasında damarsal tebeddülat ortaya çıkmadan hücresel kurda değişikliği görüntüleyebiliyoruz. Ya da ortak Alzheimer hastasında er çevrim kıymetlendirme şansımız olabiliyor. Biz burada en önce kardiyolojik ve onkolojik çalışmalarımızı yapıyoruz. Amacımızda şimdi ortak tomar ışın etkin ilacın Türkiye şartlarında kullanılır olması ve hastalanmış hizmetine girmesine yöneliktir. Ruhsatlanan 'Ankükolin' ilacının esas önemi; başta kalsiyum yüksekliği, mukavemetli tansiyonu yada tekrarlayan böbrek taşı, düzelmeyen mızrap erimesi ve buna ilişkin bozuklukları bulunan ve başta nedeni açıklanamayan hallerde bu görüntüleme alternatifini öneriyoruz. Özellikle gayrı görüntüleme şekilleri ile tanı konulamamışsa hastalar açısından enikonu yararlıdır. Çok endamsız nısıf ömürlü radyoaktiviteyi ilacı üretiyoruz lakin bunu hastada uygulamamız lazım. Görüntülemek düşüncesince baş döndürücü gelecek teknolojide makinelere ihtiyacımız var. Bunun ilişkin PET-MR aldık. PET-MR ünitesinden dünyada 3 kıta var. Hücresel kurda baş döndürücü amudi sahneler alabiliyor. En ehemmiyetli pozitif yanları hücresel görüntülemeyle MR görüntüsünü fevk üstüne üstlük getirebildiği düşüncesince baş döndürücü şimdi yoğun ve lezyonları er çağda görüntüleyebiliyorsunuz. Merkezimizin esas ehemmiyetli niteliği de, PET/BT VE PET/MR’ın ortak arada olmasıdır. Direk burada üretilip buraya geldiği düşüncesince hastalara topu topu görüntülemeler bire ortak anda yapılabiliyor. O anlamda enikonu önemlidir. Merkezde ışın etkin incelmemiş bap üretilip, bire ortak anda 6 ayrımlı ışın etkin ilacın sentezlenebiliyor. Bu da er tanıya imkân sağlıyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler