USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

“Ani hava değişiklikleri bağışıklık sistemini zayıflatıyor”

Ani hava değişimlerinin vücudu streslere soktuğunu kail Dahiliye Uzmanı Dr. orijinal İyigün, “Kısa sürekli ve ani hava değişiklikleri insanoğlu vücudunu negatif etkiliyor. Vücudun bu bir hale alışması zorlaşınca bağışıklık sistemi de zayıflıyor” dedi.

“Ani hava değişiklikleri bağışıklık sistemini zayıflatıyor”
05-10-2021 17:15

Medicana Ataşehir Hastanesi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. orijinal İyigün, şita aylarında bağışıklık sistemini çelimli avlamak ve hastalıklardan tevakki etmek düşüncesince önerilerde bulundu.

MASANIZ RENGARENK OLSUN

Besin çeşitliliğine aksan fail Dr. İyigün, “Her renkte ve değme lezzette besini bezdirmek dimdik birlikte bedene cemaat olmanın önceki şartıdır. Besinlerin hemen hemen tamamı, çabucak birlikte tomar gıda öğesi içerir. Ancak hepsini çabucak içeren birlikte gıda yoktur. Yaşam kalitenizi yükseltmek için; motorin grubu, et grubu, göveri grubu ve sonuç grubu besinlere günce beslenmenizde muvazeneli birlikte halde arazi verin” diyerek konuştu.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN

Uzm. Dr. orijinal İyigün, “Son senelerde meydana getirilen nice emek vermek obez bireylerin immün sisteminin mefkûre kilosunda bulunan insanlara nazaran hâlâ zayıf bulunduğunu göstermiştir. Fazla yağ dokusu immün sistemi negatif etkiler. Amaç aşırı aşındırmak değil, nitelikli ve tam beslenmektir. Ayrıca spor gerçekleştirmek bağışıklık sistemini müspet açıdan etkiler. Haftada minimum 3 kat 30-45 dakikalık yürüyüşler gerçekleştirmek ve gündüz süresince deli dolu olmaya idman gerekir” ifadelerini kullandı.

BOL BOL SU İÇİN

Günde minimum 2-2.5 litre su tüketilmesini öneren Dr. İyigün, “Vücuttaki dokuncalı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle birlikte, kilogram kontrolünde de ince etkilidir” dedi.

ANTİOKSİDAN VE VİTAMİN ALMAYI İHMAL ETMEYİN

A, C, E, D vitaminlerinin, selenyum, tutya ve demirden çelimli antioksidanlar bulunduğunu tamlayan Dr. İyigün, “Günde 1-3 gr omega-3 tüketmek, immün sistemi geliştirir ve hâlâ bedava kilogram vermeyi sağlar. Omega-3 antienflamatuvar etkiye sahiptir. Bunun yanında, viral, bakteriyel, paraziter enfeksiyonlara gönül rahatlığı eğlek defansını zayıflatarak, hastalıklardan korunmayı sağlar. İmmün sistemin desteklenmesinin beraberinde başta çocuklarda bellek gelişimi ve his sağlığı üstünde müspet tesirleri vardır. Somon, uskumru ve istavrit azmanı omega 3 açısından ince zengindir. Anne sütü, keten tohumu, ceviz, badem, fındık ve semizotu omega 3 içeren öbür besinlerdir. D vitamini ve solmamış eksikliğiniz var ise onları adına koyun” diyerek konuştu.

PREBİYOTİKLER BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Günde 2 bardak (su bardağı) motorin yahut yoğurt tüketilmesini kail Dr. İyigün, “Doğal yoğurt, kefir ve ev inşası ayranla probiyotik gücünüzü artırın. Kışa girerken probiyotik gücünüzü arttırmanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz açısından aşırı ağır kazanım sağlar. Probiyotik zorla kaynağı, bağırsaklardaki yararlı bakteriler. Her zamankinden hâlâ birlikte tomar tabii yoğurt, kefir yiyerek, ev inşası katık içerek ve probiyotik gücü arttıran besinlere (ev inşası körpe turşular, mayalı yiyecekler, boza) ciddilik vererek, bağırsaklarımızdaki probiyotik bakteri miktarını arttırmakta değme vaziyette getiri var” ifadelerini kullandı.

VİTAMİNLERİ DOĞAL KAYNAKLARDAN ALMAYA ÇALIŞIN

Dahiliye Uzmanı Dr. orijinal İyigün, “Günde 3-5 porsiyon körpe zaman meyvesi ve sebzesi yiyin. Portakal, mandalina, kivi, nar, elma kabilinden meyveler bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden ince zengindir. Haftada 2 gündüz kurubaklagil tüketin. Mercimek, mobilyasız fasulye, nohut, barbunya kabilinden besinler içerdikleri tel nedeniyle bumbar florasını koruyarak bağışıklık sistemini destekler” dedi.

GRİP AŞISINI İHMAL ETMEYİN

Kişilerin umumi sağlığı düşüncesince gripten korunmasını öneren Dr. İyigün, “Birçok enfeksiyona illet ihtimalî enflüanza virüsü, başta his hastalarını, vakayiname rahatsızlığı olanları, yaşlıları ve evlatları etkiler. Ancak kasalarla portakal yemekle gripten korunamazsınız; behemehâl enflüanza aşısı yaptırmalı” diyerek konuştu.

UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN

Yeterli uykunun önemine özen çekici Dr. İyigün, “Yeterli uyumuyorsanız bağışıklık sisteminiz rahatsızlıkları kurtarmak düşüncesince müstelzim kaynaklara cemaat olamayabilir. Bu sebeple değme geceleyin kestirmece 8 zaman uyumanız gerekir. Düzenli egzersiz, yatmadan ilkin kafein ve içki tüketiminden çekinmek ve makul göz ısısında dalmak sizin düşüncesince dinlendirici olabilir. Alkol ve sigara bağışıklık sisteminizi zayıflatarak hâlâ yoğun marazlı olmanıza illet olabilir” ifadelerini kullandı.

ELLERİNİZİ YIKAMAYI İHMAL ETMEYİN

Dr. İyigün, “Bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadelesinde en bedava yollarından bir tanesi derneşik adına ellerinizi yıkamanızdır. Akan su altında ellerinizi sabunla ve minimum 20 saniye süresince yıkayın. Eğer sabun ve su erişimi yok ise o minimum yüzdelik 60 içki içeren dezenfektan kullanın” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler