USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Anestezi olmasaydı cerrahi de olmazdı'

16 Ekim Dünya Anestezi Günü’ne hususi açıklamalarda mevcut Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Hatice Türe, “Anestezi uzmanları cerrahinin ve koyu bakımın duyurulmayan kahramanlarıdır. Anestezi olmasaydı cerrahiden de uydurma buyurmak kabil olmazdı” dedi.

'Anestezi olmasaydı cerrahi de olmazdı'
16-10-2021 11:44

Dünya Anestezi Günü’nün rastgele insanı ilgilendirdiğini tabir fail Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Merkez Şube Başkanı Prof. Dr. Hatice Türe, “Dünya Anestezi haset rastgele insanı ilgilendiriyor. Çünkü, keyif hizmeti alan, cerrahi müdahale olan, dip bakıma o yada bu biçimde yolu düşen, ağrısına çare arayan rastgele insanı ilgili müşterek alan” niteleyerek konuştu.

Bir insanoğlunun cerrahi müdahale olabilmesi düşüncesince önceki ve asliye şartın ameliyatta veca duymaması bulunduğunu kail Prof. Dr. Hatice Türe, cerrahi müdahale olsun olmasın, “ağrının” insanoğlunun mevcut oluşundan bu yana uğraş etmiş olduğu ehemmiyetli müşterek mesele bulunduğunu anlattı. Prof. Dr. Hatice Türe, “Her ne derece Hipokrat’a mülk edilmiş olsa da aşırı ortaklı müşterek tabir bulunan “Ağrıyı dindirmek, Tanrı sanatıdır koşulu bugünlerde de geçerliliğini korumaktadır. Ameliyat olacak hepsi hastalar, veca tefriş kılmak istemiyor ve hepimiz de ağrıyan alanı otama kılmak düşüncesince uğraşıyoruz. Hekimler de hastalarının ağrılarını otama edebilmek düşüncesince acemi ilaçlar kullanıyor, acemi yollar ayrıca acemi ameliyatlar geliştiriyor” ifadelerini kullandı.

MODERN ANESTEZİ ÇOK BÜYÜK GELİŞİM YAŞADI

Modern anestezinin sonuç 30 sene zarfında aşırı iri gelişim kaydettiğini kail Prof. Dr. Hatice Türe bu noktaya gelinceye derece yaşananları ise şöyleki özetledi:

“Ameliyatların zamanı aşırı eskilere dayansa da çağcıl manada ilaçların kullanılarak tasasız ameliyatın beklenir olması ve bu işin örgütlü biçimde yapılmasının zamanı 1846 yılına dayanıyor. Dünyadaki önceki çağcıl anestezinin 16 Ekim 1846 tarihinde, Harvard’da körpe müşterek hastaya, boynundaki ur çıkarılırken duyum yitimi düşüncesince uyutucu deva veriliyor, parasız uyandığında tek obje hatırlamıyor ve cerrah bunun şaşırtıcı bulunduğunu söylüyor. Gerçekten mucize, zira o tarihe sincap hastalar, ameliyatta veca çekerek, çalışkan kalabalık cerrahi müdahale ediliyorlarmış. Bir insanoğlunun çalışkan canlı; elleri- kolları bağlanarak kesilip biçilmesi; cerrahi müdahale bulunan düşüncesince de cerrahi müdahale fail düşüncesince de özlem olsa gerek.”

BUGÜN GÜVENLİ AMELİYAT İÇİN AĞRIYI DİNDİRMEKTEN FAZLASI GEREKİYOR

Bugün hepsi dünyada ve Türkiye’de cerrahi müdahale esnasında veca çekilmesine müsaade vermeyen Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının hastanın ağrısını dindirmekten aşırı elan fazlasını yaptığını özetleyen Prof. Dr. Türe şu ifadeleri kullandı:

“Anestezi; (an-esthesia) lafız adına ağrısızlık yada duyusuzluk anlamına gelir. Ama duyum yitimi bilimi ve canlandırma uzmanı hekimler, ameliyatta sadece hastanın ağrısını dindirmez. Çünkü, bugünlerde tehlikesiz cerrahi müdahale için, ağrıyı dindirmekten aşırı elan fazlasını gerçekleştirmek gerekir. Hastanın hepsi hayati faaliyetlerinin müşterek eksiksiz adına dengede avlamak ve bu dengeyi devam kılmak şarttır. Örneğin; kifayetli oranda dem almamız, kalbinizin bedenimize kifayetli oranda ve tazyikte dem pompalaması, böbreklerimizin derneşik adına kanımızı temizlemesi kabilinden nice işlevin ayrımsız anda ve ötekisi ile uzlaşma zarfında sürmesi gerekir. İşte Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları dört dörtlük da bu noktada, cerrahın hastayı cerrahi müdahale edebilmesi için, hastanın eksiksiz organlarının emek vermek düzenini izleme ve gereğinde de otama eder. Bu kadro hekimler ameliyathanede hastalara duyum yitimi verip, cerrahi müdahale olmalarını sağlarken, dip bakımda hastaları yaşama kıvırmak düşüncesince –reanimasyon hizmetini de gerçekleştirir. Yeniden animasyon anlamına mevrut “reanimasyon”; ameliyathanede ve dip bakımda uyutup-uyandırma, yada öle yazarken baştan yaşama tahvil işlerinin hepsini kapsar. Ağrı kliniklerinde meydana getirilen veca tedavileri de bu gelişmelerin parçasıdır.”

“TÜM İNSANLIĞIN GÜNÜ”

Dünya Anestezi Günü’nün Anesteziyoloji ve Reanimasyon toplumunun beraberinde rastgele insanı ilgilendirdiğini tabir fail Prof. Dr. Hatice Türe, “Bu gün hekimler düşüncesince değil, gerçek bu hizmeti meydan insanoğlu düşüncesince ehemmiyetli müşterek dönüm noktasıdır. Anesteziyoloji ve canlandırma uzmanları, teknisyenleri, hemşireleri, çalışanları ise bunun düşüncesince hepsi şahıslara iane etmeye etkin keyif ordusudur. Hep Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının “Anestezi Günü” kutlanır lakin esasta “tüm insanlığın duyum yitimi haset hümayun olsun” buyurmak gerekir. Çünkü ne bahtiyar ki cerrahi müdahale olurken veca çekmiyorsunuz. Ne kusursuz ki sıkıca ameliyatlardan bundan sonra sağlıklı huzurlu çıkabiliyorsunuz. Ne bahtiyar ki dip bakımlar ve oralarda sizi yaşama döndürmeye etkin gönüllüler var. Ne şanslısınız ki veca kliniklerinde ağrınızı veca edinen, veca alanlarınız var” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler