USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

AKDEM'den pandemi süreciyle ilgili psikolojik destek

Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) Uzman Klinik Psikoloğu Bihter Dazkır Erdendoğdu, “Pandemi süreci insanlar üzerinde öfke, depresyon, anksiyete, zararlı madde kullanımı ve kendine zarar verme eğilimine sebep oldu” dedi.

AKDEM'den pandemi süreciyle ilgili psikolojik destek
13-09-2021 13:19

AKDEM Uzman Psikoloğu Bihter Dazkır Erdendoğdu, karantina sonrasında psikolojik destek alınması gerektiğini belirterek yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı: “Covid 19 tanısı konulan bireylerde özellikle başka birisine bulaştırmış olma ve ölümle ilgili korkuların yüksek olduğu biliniyor. Bununla birlikte karantinada kalmak bireylerde öfke, depresyon, anksiyete, zararlı madde kullanımı ve kendine zarar verme eğilimine sebep olabiliyor. Her birey süreci aynı şekilde geçirmiyor. Herkes bu süreçte çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Bu zorluklarla baş etmekte zorlanan kişilerin destek alması hastalık sonrası oluşabilecek çeşitli ruhsal hastalıklar açısından da koruyucu olacaktır. Belirsizlikler söz konusu olduğunda ve günlük yaşam rutinimiz bozulduğunda endişe düzeyimizin artması son derece normaldir. Hastalık süresince verilen tedavi prosedürünü uygulamak, hastalık sonrası ise rutinimize dönmeye çalışmak öncelikli yapılması gerekenlerdir.”
EBEVEYNLER, YENİDEN YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAYAN ÇOCUKLARI İÇİN NE YAPMALI?
Uzman Psikolog Bihter Dazkır Erdendoğdu, sokağa çıkma yasakları ve online eğitim sürecini yaşayan çocukların yüz yüze eğitim sürecine adaptasyonu hakkında bilgiler verdi. Erdendoğdu, “Çocukların birçoğu için okula dönüş mutluluk verici olsa da bir kısmı böyle hissetmeyebilir. Bazı çocuklar okula başlama konusunda kaygı, korku, isteksizlik yaşayabilir. Onu endişelendiren şeyin ne olduğunu açıkça konuşmak ve endişeli hissetmenin normal olduğundan bahsetmek rahatlatıcı olabilir. Çocukların okula dönmesi özellikle fiziksel ve psiko-sosyal gelişimleri açısından çok önemli. Çocuklarla konuşmak, pandemi devam ettiği için okulların durumunda değişiklikler olabileceğini söylemek onları daha hazırlıklı kılacaktır. Çocuğunun genel durumunda farklılık görenler mutlaka bir uzman desteğine başvurmalılar. Zeytinburnu bu konuda şanslı, destek alabilecekleri AKDEM var” diye konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE SORUN YAŞAYAN ÇİFTLERE ÖNERİ

Uzman Psikolog Bihter Dazkır Erdendoğdu, ekonomik kaygılar ve sosyal kısıtlamaların beraberinde getirdiği sıkıntılar karşısında evliliklerinde sorun yaşayan çiftlere tavsiyelerde bulundu. Erdendoğdu, “Çiftlerin pandemi sebebiyle uzun süre aynı ortamda vakit geçirmeleri boşanma sebeplerinden biri olsa da sağlık kaygıları, ekonomik endişeler, sosyal hayatın kısıtlanması gibi faktörler bu duruma eşlik etti. Pandemiden önce belki üzerinde konuşmaktan kaçındıkları konular uzun süre aynı ortamda bulununca ayyuka çıktı. Zaten stresli bir süreç içinde olunması evlilikleri daha da zor hale getirdi. İlişkileri önceden zedelenmiş olan çiftler, pandemide beraber uzun vakit geçirmek zorunda kalınca boşanma kararı almaya başladılar.
Burada Gottman Çift Terapisi’nde bahsedilen ‘Mahşerin 4 Atlısı’na dikkat ederek başlayabiliriz: Eleştiri, savunma, aşağılama ve duvar örme. Bu davranışların panzehirlerini kullanan çiftler iletişimlerini daha sağlıklı bir hale getirebilirler. Eleştiri yerine yumuşak başlangıçlar, savunma yerine davranışın sorumluluğunu alma, aşağılama yerine daha çok takdir ve beğeni, duvar örme yerine biraz daha sakin hissettikten sonra konuşmak gibi.
Özetle, çiftler boşanma kararından önce ilişkilerini nasıl güçlendirebilecekleri üzerine düşünebilirler. Profesyonel bir destekle çözülemez sanılan sorunlar çözülebilir” dedi.
YENİ NORMALE UYUM SAĞLAMAK İÇİN ‘AKDEM’ PSİKOLOJİK DESTEK VERİYOR
Uzman Psikolog Erdendoğdu, normalleşme sürecine girdiğimiz bugünlerde tedbiri elden bırakmadan günlük rutini devam ettirmek gerektiğini belirtti. Erdendoğdu, “Yeni normale uyum sağlamaya, kendimize ve topluma karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışmalıyız. Unutmamalıyız ki, bu süreçte yalnız değiliz. Herkes aynı süreçten geçiyor. Kendimiz baş edemediğimiz durumda ise bir ruh sağlığı uzmanından destek almak en doğru seçenek olacaktır. Biz AKDEM olarak Zeytinburnu Belediye Başkanımız Sayın Ömer Arısoy’un desteği ile Zeytinburnu halkının psikolojik desteğe kolaylıkla ulaşmasını sağlayabilmek için ‘Online Psikolojik Destek’ vermeye başladık. Normalleşme döneminde, bu hizmetimizi devam ettiriyoruz. Sadece psikolojik açıdan değil, sosyal açıdan da destek olmak amacıyla yaz boyunca kurallara uyarak, açık havada çeşitli etkinlikler düzenledik. Özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlıların dışarı çıkabilecekleri programlar planladık. Halkımızın ihtiyaçlarına göre hizmetlerimizi çeşitlendirmeye ve artırmaya devam edeceğiz. Kimseyi geride bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler