USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

‘Akciğer kanserinin gençlerde görülme sıklığı arttı’

LİV Hospital Ankara Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, Türkiye’de ve dünyada beylerde en sık tanıdık ve ölüme hastalık bulunan kanser türünün akciğer kanseri bulunduğunu söyleyerek, “Son zamanlarda hanımlar ortada da görülme sıklığı tedric

‘Akciğer kanserinin gençlerde görülme sıklığı arttı’
17-11-2021 16:37

Liv Hospital Ankara Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, akciğer kanserinin Türkiye’de ve dünyada baylarda en sık tanıdık ve ölüme hastalık bulunan kanser şekli bulunduğunu söyledi. Son yıllarda hanımlar ortada da görülme sıklığının tedricen arttığını dile getiren Prof. Dr. Kılıçkap, “Genellikle gelecek yaşta tanıdık akciğer kanseri gene akıbet yıllarda sıklığı henüz delikanlı zamanlarında bulunan bireylerde de belirgin yanında biçimde artmaktadır. Akciğer kanserinin en ehemmiyetli sebebi sigara ve yaman kullanması olup hepsi akciğer kanserlerinin yüzdelik 85’inde hastalığın gerçek nedenidir. Sigara içen efrat yanı esna kendisi sigara içmediği biçimde karı fertleri yahut iş zarfında sigara tüketen bireylerle bire yanında ortamda bulunması zımnında ‘pasif içici’ namına isimlendirilen yanında eğin kişilerde da akciğer kanseri görülebilmektedir. Akciğer kanserinin sigara ve yaman dışındaki öteki sebepleri iklim kirliliği, radyasyon, radon gazı, kaya lifi maruziyeti, sıçanotu üzere ciddi metallere maruziyet ve başta türkiye düşüncesince ehemmiyetli yanında dava bulunan verem üzere birtakım hastalıların iyileşmesi ile ortaya çıkan skar dokusu da sayılabilir. Özellikle genç gözyaşı ve eş popülasyonunda sigara dışı etkenlerin gösteriş almış olduğu akciğer kanseri çabucak artmaktadır. Akciğer kanseri ıvır zıvır hücreli akciğer kanseri ve ıvır zıvır hücreli dışı akciğer kanseri namına ikiye ayılır. Bu dü kanser türünün otama yaklaşımları ve seyirleri birbirinden farklıdır. Küçük hücreli dışı akciğer kanserinin ise gerçek düz hücreli kanser, adenokanser, iri hücreli akciğer kanseri üzere nice madun tipi bulunmaktadır” diyerek konuştu.

‘FARKLI YAKLAŞIMLAR MEVCUT’

Prof. Dr. Kılıçkap, akciğer kanserinin belirtileri ile ilgili, “Uzun kesiksiz ve açıklanamayan süreğen öksürük, eğin ağrısı, dem darlığı, ağızdan kan gelmesi üzere aracısız akciğerdeki tümörle münasebetli semptomların yanı esna yayılma ile münasebetli mızrap ağrısı, nörolojik yakınmalar yahut paraneoplastik sendromların etkisiyle halsizlik, kilogram kaybı üzere konstitüsyonel semptomlar görülebilir. Akciğer kanserinden şüphelenilen yanında hastada bronkoskopik yöntemle meydana getirilen tetkik sonrası meydana getirilen terbiyeli enjeksiyon biyopsisi yahut sitolojik yorum yanı esna transtorasik biyopsi ismi maruz döş duvarı dışından yanında enjeksiyon aracılığıyla nesiç örneği katılması ve bu dokunun mikroskobik namına incelenmesi ile tanılama konmaktadır. Tanı sonrası karaciğer, kemik, böbrek üstü bezleri ve bellek üzere akciğerin en sık yayılma icra ettiği doğrusu yayılmış olduğu yerler tomografi yahut PET-BT üzere radyolojik yöntemlerle değerlendirilir. Tanı konmasını ardı esna akciğer kanserli hastalarda evreleme yapılarak hastanın cerrahi yahut öteki küratif tedavilere akıllıca olup bulunmadığı değerlendirilir. Erken derece ve cerrahiye akıllıca hastalarda gerçek otama yöntemi cerrahi otama olup akciğerin yanında lobunun yahut yanında yarısının katılması üzere ayrımlı yaklaşımlar mevcuttur. Cerrahi sonrası lenfa nodu metastazı ve öteki riziko faktörleri menfez önüne alınarak hastanın kimyasal otama alıp almayacağına değişmeyen verilir” ifadelerini kullandı.

‘YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ İLE DAHA UZUN SÜRELİ YAŞAM MÜMKÜN’

Prof. Dr. Kılıçkap, cerrahiye akıllıca sıfır fakat yayılma yapmamış hastalar da ise, kemoradyoterapi ismi maruz ve hem kimyasal otama hem de radyoterapinin beraberce yahut mütevali kullanıldığı yöntemlerle otama edildiğini tabir ederek, şunları söyledi:

“Metastaz yapmış akciğer kanserli hastaların tedavisi ise birbirinden farklıdır. Metastatik ıvır zıvır hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda otama öncesinde ilk önce ur hücrelerinni birtakım mutasyonlara yahut genlere ehil olup olmadıkları incelenir. Halk ortada ‘akıllı ilaç’ namına isimlendirilen ve bir çok kez ağızcıl yolla beğenilen hedefleyici tedaviler alışılmış kemoterapilere mucibince henüz efdal otama başarısı oluşturmakta olup bire yanında sürede taraf tesirleri açısından da henüz güvenlidirler. En sık tanıdık hedefleyici mutasyonlar EGFR, ALK, ROS1, BRAF, C-MET sayılabilir. Her yanında mutasyona ehil bulunan ur ayrımlı tutum niteliği göstermektedir ve tedavileri farklıdır. Bu mutasyonların bir çok on paralık sigara içmemiş yahut henüz az müddet kullanmış hastalarda görülebilmektedir olup bu hastalar henüz genç yaşta tanılama almaktadır. Hedefleyici tedavinin akıllıca bulunmadığı hastalarda ise, PDL1 kuru otama kararını etkilemektedir. PDL1 fazlalık bulunan hastalarda immunoterapi ismi maruz ve bireyin öz muafiyet sistemini harekete geçirerek ur hücrelerini ortadan kaldıran ilaçlar biricik başına yahut kimyasal otama ile beraberce kullanılmaktadırlar. Bu ilaçlar biricik başına kimyasal otama düzlük hastalara mucibince henüz efdal ve derinlemesine kesiksiz esen kalım şansı sunabilmektedirler. Bu tedavilere akıllıca sıfır hastalar ise histolojik özelliklerine mucibince kimyasal otama ile otama edilmektedirler. Akciğer kanserinde akıbet senelerde beğenilen toy otama şekilleri yardımıyla henüz derinlemesine kesiksiz hayat mümkündür. Ancak akciğer kanserinin önlenmesi düşüncesince en ehemmiyetli yaklaşım sigaranın bırakılmasıdır”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler