USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

“Akciğer kanseri tanısı aldıktan sonra bile sigarayı bırakmak, yaşam süresini etkiliyor”

Akciğer kanseri tanısı konulsa bile sigarayı bırakmanın müfit olduğu, gösterilen ortak araştırmayla ortak defa elan ortaya kondu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, akciğer kanseri tanısı düzlük sigara tiryakileri üstünde meydana gelen bu araştırmayl

“Akciğer kanseri tanısı aldıktan sonra bile sigarayı bırakmak, yaşam süresini etkiliyor”
26-11-2021 10:14

Dünya Sağlık Örgütü'ne ilişkin Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı kabilinden meydana getirilen ve “Annals of Internal Medicine” dergisinde neticeleri gösterilen araştırmayla akciğer kanseri tanısı konduktan sonra sigarayı bırakanların hâlâ mıhlı ve hâlâ derinliğine yaşamış yer aldığı gözlemlendi. Akciğer kanserinin, dünyada da, devletimizde de en yoğun tanıdık ve en aşırı dirilik kaybının yer aldığı kanser şekli olduğuna ayraç fail Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, akciğer kanseri tanısı konulmuş olan 517 sigara içicisi üstünde geçekleştirilen emek vermeyi değerlendirdi.

AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ 50 KAT ARTIRIYOR

Sigara kullanımının akciğer kanseri riskini kestirmece 50 büküm artırdığını hatırlatan Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Akciğer kanserinden korunmada en ehemmiyetli bekçi sigaradan ırak durulmasıdır. Bu sebeple akciğer kanseri tanısı konulmuş olan hepsi hastalarımıza şayet kullanıyorlarsa hemen sigarayı bırakmalarını öneriyoruz” dedi. Hastalığa yakalanan nice maskara sigarayı bırakmak düşüncesince geç kaldıklarını düşünüp, sigara içmeye bitmeme edebildiğini özetleyen Prof. Salepçi, “Ancak sigara içmeye bitmeme etmek, yan yana kanser tanısı konduğunda pestil yaşamda yer aldığı sürece ikinci yan yana kanser olma olasılığını da artırıyor. Ayrıca hastanın kemoterapi, ışın tedavisi kabilinden tedavilere yanıt ita oranını da azaltıyor” niteleyerek konuştu.

TANI ALDIKTAN SONRA BİLE BIRAKILSA FAYDA SAĞLIYOR

517 maskara ortada meydana getirilen bahis konusu tetkikte hastaların yüzdelik 44,5’i akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra sigarayı bırakıyor. Sigarayı bırakan hastaların bırakmayanlara oldukça 2 sene hâlâ yan yana tomar yaşadığını kail Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, "Akciğer kanseri hastaların yüzdelik 57'sinin geçmiş tanı aceleten illet yayılma yapmış olmaktadır ve ne eyvah ki hastaların sadece yüzdelik 21'i 5 sene yaşamda kalabiliyor. Ancak bu araştırı kararına gereğince pestil sigara kullanmayı kanser tanısı konduktan sonra bile bıraksa yaşam süresi 6,6 yıla derece çıkabiliyor ki bu aşırı ehemmiyetli yan yana sonuç” niteleyerek konuştu.

SİGARA DÜNYADA HER YIL 8,2 MİLYON KİŞİNİN HAYATINA MAL OLUYOR

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla değme dört yılda yan yana hazırlanmakta olan Tütün Atlası’nın (Tobacco Atlas) 2018’de gösterilen son verilerine gereğince dünyada 1,1 milyar, Türkiye'de 14,5 milyon maskara sigara ve apayrı kötü ürünleri kullanıyor. Her sene kestirmece 8,2 milyon insanoğlunun sigaraya ilişkin nedenlerle yaşamını kaybetmiş yer aldığı bilgisini paylaşan Prof. Dr. Salepçi, “Bu hastaların kestirmece 7 milyonu aktif, 1,2 milyonu ise edilgen fiil içiciydi. 2018 verilerine baktığımızda Türkiye’nin, hayattaki en iri 15 sigara tüketicisi ülkeden biri olduğunuz görüyoruz. Akciğer kanserlerinin yüzdelik 90‘nından kötü ürünü mesul bulunduğunu düşünürsek bu manada en faziletkâr riziko grubundayız. Ülkemizde de değme sene kestirmece 100 bine andıran insanoğlu sigaraya ilişkin nedenlerle yaşamını kaybediyor. Ülkemizde 18 yaş üstü adamların kestirmece yüzdelik 40’ı, kadınlarınsa yüzdelik 20’si sigara kullanıyor. Ülkemizde nargile kullanması da aşırı yaygın. Ancak yan yana nargile içimi sonra tahsil edilen nikotin miktarı 50 sigara içilmesiyle tahsil edilen nikotine eşittir. Batı vatanlarında elektronik sigarayla baş başa mobil cep nargilesi modası da başladı” dedi.

ELEKTRONİK SİGARA MASUM DEĞİL

Elektronik sigara kullanımının da değme sabık devir hâlâ da pop bir duruma geldiğini özetleyen Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Elektronik sigaralar aromalarla alımlı bir duruma getirildi. Ancak akciğerde yarattığı ölümsek hasarlar dolayısıyla dünyanın gündeminden düşmüyor. Özellikle pandeminin geçmiş başladığı çağda ABD’de elektronik sigara kullanımına ilişkin ansız yaşam kayıpları belirleme edildi. Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) meydana getirilen açıklamada, 10 eyalette elektronik sigara irtibatlı 29 hastadan tahsil edilen örnekler üstünde meydana getirilen testler kararında vitamin E saydam maddesinin bulunmuş yer aldığı belirtildi. E vitaminini teneffüs eliyle kabul etmek ciğerlerde ağır hasarlara ve ayrıca yaşam yitirilmesine defa açabilmekte. Elektronik sigara arsıulusal sigara tekelleri kabilinden meydana getirilen reklam ve lansman kampanyalarıyla zararsızmış kabilinden sunuluyor. Tütün yanmadığı, ısınmış yer aldığı düşüncesince dokunca vermediği öne sürülüyor. Tütün, tek ısıtma, tek işlemden geçmese bile çiğnendiğinde bile kanserojen yan yana maddedir. Yani tek biçimde yan yana kötü ürününün dokuncasız olması beklenir değil. Bu son tetkikte üçünü karşılaştırmışlar. Gerek damarlar dair verdikleri hasarlar, gerekse akciğerlerde bitirdikleri hasar, birbirine eş değer. Yani biliyoruz ki tek kötü ürününün dokuncasız olması imkânsız. Hele ki içerisine E vitamini ve aromalar eklendiğinde hâlâ da ölümsek bir duruma gelebiliyor” niteleyerek konuştu.

SİGARA TOPLUMSAL BİR SORUNDUR

Sigara ve gayrı kötü ürünlerine start yaşı genellikle 18 yaş altında yer aldığı düşüncesince gençleri ve evlatları bu bağımlılıktan korumanın önemine nazarıitibar çekici Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Sigara ve gayrı kötü ürünleri sadece sigara tekellerine üstünlük sağlamaktadır. Sigara, sadece içenleri ait ferdî yan yana dava değildir. İçenlerin indinde canlı eş ve evlatları da edilgen fiil içkici namına sigaraya verilen kaldıkları düşüncesince hepsi topluluğu ilgilendirmektedir. Sigara, elektronik sigara, cep nargilesi vb. mamüllerin içimini teşvikçi sigara şirketlerine huzur tensikat yapılması gerekmektedir” dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler