USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ağrılı öğrencilerin atmacası TEKNOFEST'te havalandı

Ağrılı darülfünun talebesi 3 gencin tasarladığı ve TÜBİTAK yarışmasında sabık sene Türkiye ikinciliği, bu sene da birincilik elde fail akkuş görünümündeki robot kuş, TEKNOFEST'te sergileniyor.

Ağrılı öğrencilerin atmacası TEKNOFEST'te havalandı
26-09-2021 12:19
İstanbul

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü 2. derslik öğrencileri Kemalettin Demirbaş (27) ile yeğenleri Habip (22) ve Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş (21) teknolojiyle yakından ilgileniyor. Amca ve yeğenleri bugüne derece hassaten insansız iklim araçları iktisap kılmak beden nice plan geliştirirken, akıbet 2 senedir ise "Robot Kuş Projesi"ne odaklandı.

Havalimanları ve ekincilik arazileri etrafına mevrut kuş sürülerini kurtarmak ve askeri irfan amacıyla yapımına başlanan akkuş görünümlü robot kuş, fiber destekli maddelerle 9 maaş kavi müşterek çalışmayla tamamlandı. Robot kuşun kamufle niteliğine ulaşması ise şimdi levent boylu sürdü. Robot kuş, 2 senenin böylelikle bugünkü görümüne kavuştu.

Aynı üniversitede okuyan Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş, robot kuşun kanat, pöçük ve başını, tabiatın renklerine mevzun bir duruma iletmek düşüncesince 18 kat çizdi.

TÜBİTAK çeşidinden planlı müsabakada sabık sene ikincilik, bu sene ise birincilik elde fail proje, İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda planlı TEKNOFEST'te sergileniyor.

Robot kuşu tasarlayan ve geliştiren Ağrılı öğrenciler, plan karşı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"50 m. ve üstündeki uçuşlarda neva az şimdi on paralık duyulmuyor"

Kemalettin Demirbaş, başka insansız iklim araçları ile dayalı deneyimlerinin arkası sıra 2 sene ilkin robot kuş projesine başladıklarını söyledi.

Yeğeni Habip Demirbaş ile Türkiye'de hastaneler arası tıbbı mostra haiz önceki dronu geliştirdiklerini tamlayan Demirbaş, bu ve benzeşim projelerde istedikleri neticeleri almadıkları düşüncesince dünkü planlara üstünde çalıştıklarını anlattı.

Yeni projeleri düşüncesince emek vermek başlattıklarını ve orion kuşları yakından incelediklerini anlatım fail Demirbaş, "Bu kapsamda robot kuş projesine yöneldik hassaten kamufle niteliği bulunduğu için. 2 senenin arkası sıra önceki uçuşunu gerçekleştirdik ve tamamladık. Projemiz halen aksiyon aşamasında. Daha sonraları askeri ve defans sanayinde kullanılabilecek kameralar, haritalandırma kabil özellikler ekleyebiliriz." niteleyerek konuştu.

Sabit yahut basar sermaye kebap kebap kol müşterek iklim aracının uçtuğu devir boyutu ne derece ıvır zıvır olursa olsun insanoğlu çeşidinden ayırt edilebildiğine dikkati çekici Demirbaş, şunları kaydetti:

"Robot kuş projesi doğayı imitasyon etmiş bulunduğu için, matlup alanda karşıdaki ad ve hedeflere kendini ayırt ettirmeden bilgiler toplayabilir. Uçtuğunda kuş kendisine görülüyor. Diğer insansız iklim araçlarından farkı ise baş döndürücü şimdi kelimesiz olması. Diğer iklim araçlarının pervanelerinin sesi dünyada müşterek sorundur. Bizim robot kuş projemizde vantilatör bulunmadığı için, redaktör dişli sistemiyle çalışmış bulunduğu için, sesine de engelleme kılmak mümkündür. Normal müşterek iklim aracından yüzdelik 90 şimdi sessiz. 50 m. ve üstündeki uçuşlarda neva az şimdi on paralık duyulmuyor."

"Pil haricinde gelişigüzel obje bizim elimizden çıktı"

Habib Demirbaş ise robot kuşun uran nitelikleri karşı bilim verdi.

Robot kuşun başka iklim araçlarından ayrımlı bulunduğunu özetleyen Demirbaş, şöyleki bitmeme etti:

"Diğer topu topu iklim araçlarından ayrımlı kendisine kol çırparak uçabiliyor, vantilatör ile çalışmıyor. Kanat açıklığı tahminî 1 metre, boyu 80 santimetredir. Yaklaşık 300-350 gr. ağırlığında. Bir akkuş boyutunda ürettik ki doğayla iç içe ve mevzun olsun. Çok velut müşterek melez var. 500 balçık amperlik pille kol çırpması biçiminde 20 dakika uçabiliyor, süzülmelerle baş başa 40-50 dakika pervaz yapabiliyor. Manevrayı pöçük üstleniyor. İrtifayı da pöçük ile yükseltip alçaltabiliyoruz. Pil haricinde gelişigüzel obje bizim elimizden çıktı. Üzerinde mevcut motorların sargısına derece bizim müdahalemiz oldu. Yazılım noktasında başka iklim araçlarının amade kurulumları haricinde özlük algoritmaları ile oynadığımız yazılımlar ürettik."

Demirbaş, şu an robot kuşun çalışkan uçuşunu tamamladıklarına dikkati çekerek, bundan böyle istedikleri kuş çeşidini kip alarak, ayrımlı görevleri yürütme edecek robot kuşlar üretebilecekleri anlattı.

Demirbaş, elden iklim araçları değil yağız araçları ve sualtı sistemleri ile de ilgilendiklerini anlatım etti.

Amaçlarını kuşları anlaşılan bölgelerden ırak avlamak olduğuna aksan karşıcı Demirbaş, şöyleki konuştu:

"Robot kuşla, havalimanları çevresinde, ekincilik arazileri ile masum kovanlarını namevcut fail istilacı kuş sürülerini uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Yaptığımız karakol uçuşları ile kuşlar menfaatlerini o alana ilişik hissetmeyecekleri düşüncesince müşterek ahir çağda şimdi emniyetli hissedecekleri yerlere hicret ediyorlar. Böylece kalımlı müşterek hal üretiyoruz. Diğer iklim araçları bire müşterek etkiyi oluşturmaz. Yırtıcı müşterek kuş havada kol çırpmadığında irfan gayesi güderek kendini başka kuşlara tanıtıyor. Kanat çırptığında da ise başka kuşlar menfaatlerini tehlikede hissediyor. Kuşlar, mahir kuşun kol çarptığını gördüklerinde av moduna geçtiğini düşünüp menfaatlerini savunmaya alarak o bölgeden uzaklaşıyor."

Demirbaş, hassaten duyu iktisap kılmak eşi ayrımlı amaçlar düşüncesince de kullanılabilecek projeleri düşüncesince ilgililerden dayanaklık kılmak istedi.

"Yaklaşık 18 ayrı kol çizdim"

Robot kuşun tasarımında fariza meydan AİÇÜ Resim Öğretmenliği Bölümü 3. derslik talebesi Rümeysa Demirbaş da kol çırpma kadar, robot kuşun kamufle olma niteliğine de odaklarını anlattı.

Bu amaçla dizayn esnasında baş döndürücü sayıda sınama yaptıklarına aksan karşıcı Demirbaş, "Avcı kuşları gözlemleyerek poliüretan konu üstünde ibdai müşterek desen meydana getirmeye çalıştım. Gövde süresince lastik ağacı köpük kullanarak tabii elvan yakalamaya fiilen görsel dizaynı tamamladık. Yaklaşık 18 ayrı kol çizdim. Her müşterek kol müşterek haftamı aldı." dedi.

Demirbaş, ihsanıhümayun meydan müşterek projede fariza almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, akranlarına da bu çeşit projelerde fariza almaları tavsiyesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler