USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afganistan’da kampta dirim savaşı verici aileler çocuklarını satıyor

Afganistan'da nice fasile açlık ve fakirlik dolayısıyla çetin eyyam geçirirken, 16 yaşındaki Necibe Muhammedi, ailesinin barışma hastalığına çıkar yol peyda etmek düşüncesince satılmayı bekliyor.

Afganistan’da kampta dirim savaşı verici aileler çocuklarını satıyor
06-11-2021 15:48
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Afganistan’da kampta hayat savaşı verici aileler çocuklarını satıyor

Ülkenin batısında mevcut Badgis vilayetinin biçim ilçesi Kale-i Nev'e 8 kilometre mesafedeki alanda onlarca aile, açlık ve fakirlik dolayısıyla yırık ve aşınmış çadırların bulunduğu müşterek kampta berhayat kızarmak mecburiyetinde kalıyor.

Kimi familya fertleri geçimlerini getirmek düşüncesince dilencilik yapıyor, birtakımı de çocuklarını harcamak istiyor.

Muhammedi ve Şahid aileleri de bahis konusu ailelerden. Ailelerin yaşamış bulunduğu kampta, elektrik, su ve lağım döşemi kıl payı enfrastrüktür hizmeti bulunmuyor. Akşamları acı yakarak ısınan ve çadırlarını aydınlatan aileler, içmece suyunu ise çevredeki derelerden sağlıyor.

Aile bireyleri, AA muhabirine, günce kayıt ekmeklerini bile karşılayamadıklarını, şita aylarının yaklaşmasıyla şartlarının elan da kötüleşeceğini, arsıulusal kuruluşlardan yardım beklediklerini ve fakirlikten az buçuk da olsa yavrulamak düşüncesince çocuklarını harcamak istediklerini söylüyor.

Aileler, böylelikle evlatların elan güzel müşterek geleceğe cemaat olma ihtimali bulunduğunu tabir ediyor.

Ülkede satışa çıkarılan küçüklere genel manada dü kamet isteyen oluyor. İlk kamet bulunan evladı sıfır aileler, kız-erkek evlatları döl kızarmak düşüncesince satın alıyor. Diğer kamet ise kız çocuklarını tezevvüç yapmak amacıyla satın alıyor. Bu vaziyette düzlük adamın yaşı önemsenmiyor.

Eski hükümet devrilmeden evveli kampın arsıulusal yardım kuruluşları çeşidinden desteklendiğini tamlayan aileler, Taliban'ın taşınmazlar yönetimini devralmasının peşi sıra bu yardımların da kesildiğini tabir etti.

Necibe, satılmayı bekliyor

Geçim derdine sakıt nice aile, çocuklarını satmaya yöneldi. Bu çocuklardan bir tanesi de 16 yaşındaki Necibe Muhammedi.

Necibe, pedagoji bilimi kabul eylemek ve gitgide müşterek sistem sahibi kızarmak istiyor fakat ailesinin geçimini getirmek düşüncesince 50 bin afganiye (yaklaşık 550 dolar) satışa çıkarıldı.

Amca Gül Ahmed Muhammedi, Necibe'yi satarken insan ayrımı yapmıyor fakat Necibe'yi onunla evlenecek müşterek bireyin satın almasını arzuluyor. Böylece Necibe'nin evlilik yapan ve "hayatını kurtarmış" olacağına inanıyor.

Babası 2 sene evveli işkembe kanseri dolayısıyla yaşamını kaybetti

Necibe, babası Gülcan'ı 47 yaşlarındayken işkembe kanseri dolayısıyla 2 sene evveli kaybetmiş. Aileye şu an ağababa yarısı Muhammedi bakıyor. Necibe, anası Mestane (38), koca kardeşleri Abdulsamed (8), Razık (6) ve kız kardeşi Melike (4) ile amcası Gül Ahmed (56), benzeri ve kızı Zermine (9) kampta mevcut müşterek çadırda yaşıyor.

Amca Muhammedi şu an işsiz, anayasa Mestane ise dilencilik yapıyor.

Amca Muhammedi, kardeşi ve Necibe'nin babası Gülcan, başlangıçta kom ve tarlalarda yevmi ile çalışıyorlarmış. Taliban ve eski hükümet ortada mütebaki çatışmalar ve yağışsızlık dolayısıyla herhangi müşterek ikisi de işini kaybedip, 4 sene evveli şu an yaşadıkları kampa yerleşmişler.

Baba Gülcan'ın dü sene eski vefatı ilişkin herhangi müşterek dü ailenin geçimi de amcanın ilişkin kalmış.

Amca Gül Muhammedi şu an çalışmıyor ve arsıulusal yardım kurumlarının kendilerine yardım göndermesini istiyor.

İki sene evveli gine açlık ve fakirlik dolayısıyla o devir 12 yaşlarında bulunan kızı Rahime'yi sattığını ve düzlük bireyin onunla evlendiğini tamlayan ağababa yarısı Muhammedi, ayrımsız halde Necibe'yi de harcamak istediğini söyledi.

Muhammedi, bap ile ilişik şu ifadeleri kullandı:

"Açlık dolayısıyla mecburen Necibe'yi satışa çıkardım. Çünkü ayrıksı çarem yok. Eğer gestalt hakeza bitmeme ederse önemsiz yaşlarındaki öteki kızımı da satışa çıkaracağım. Necibe'nin anası sabahtan akşama derece pazarda dilencilik yapıyor. Biz de istiyoruz Necibe pedagoji bilimi alsa, okusa ve gelecekte müşterek hekim olsa fakat maatteessüf bu durumumuzdan kaygılıyız."

Amca Muhammedi, şu an tek insan ve ya kurumdan yardım alamadıklarını vurgulayarak, "Eğer gestalt hakeza bitmeme ederse bizim kıl payı nice familya elan çocuklarını satışa çıkarabilir. Hatta gece ezanı yiyeceğim mobilyasız ekmeği bile bulamıyoruz. Çalışmak düşüncesince iş yok, nereden bulacağız parayı." diyerek konuştu.

Çevresindeki birtakım şahısların kendisini Necibe'yi "ucuza satıyor" diyerek eleştirdiğini özetleyen Muhammedi, "Ailemin açlık ve ölümden kurtulması düşüncesince şişman kızlarımızı satmaya mecburuz." dedi.

Necibe'nin en ehemmiyetli ümidi pedagoji bilimi almak

Necibe'nin en şişman ümidi ise pedagoji bilimi kabul eylemek fakat şu anayasa derece tek okula gidememiş. Küçükken kızlar düşüncesince pedagoji bilimi verici müşterek medresede müşterek süre Kur'an ve diyanet derslerimizi eğitimi almış. Bunun haricinde tek resmi eğitimi bulunmuyor.

Necibe, buna karşın okula gidip pedagoji bilimi kabul eylemek istediğini söylüyor. Okuyup hekim ve ya sarıklı kızarmak istediğini kaydeden Necibe, büyüyünce kendileri kıl payı yerinden bulunan fakir ailelere yardım eylemek istediğini belirtti.

Necibe, "Şu anayasa derece tek arzum gerçekleşmedi. Okula gidip pedagoji bilimi kabul eylemek ve gelecekte de bireylere işlev eylemek istiyorum. Ancak fakirlik ve müzayaka ailemizi maatteessüf beni satmaya düşkün bıraktı." dedi.

İsteklerine ulaşamayacağını düşünen ve geleceği ilişkin nikbin olmadığını vurgulayan Necibe, satılmaması düşüncesince arsıulusal kurumlara kendilerine yardım etmesi çağırısı yaptı.

Şahid ailesi de önemsiz çocuklarını harcamak istiyor

Kampın öteki müşterek sakini ise Şahid ailesi. Baba Muhammed Arif Şahid (58), benzeri ve evlatları Muhammed Akif (12), Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5), İhsan (1,5) ile müşterek çadırda yaşıyor.

Baba Şahid, 4 sene öncesine derece gezici satıcılık yapıyormuş. Yaşlandığını ve bu işi meydana getirecek gücünün kalmadığını tamlayan Şahid, kampa yerleştiğini kaydetti.

Ailenin en şişman evladı 12 yaşındaki Muhammed Akif, pestil ve daima yatakta. Baba Şahid, çocuğun vücudunun daima şiştiğini söylüyor fakat teşhis ve otama düşüncesince hastaneye götürecek paraları olmadığını, bu yüzden oğlunda ne hastalığın bulunduğunu bilmediklerini söyledi.

Şahid, çocuklarına bakacak olanağı olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Muhammed Akif isminde müşterek koca çocuğum evde pestil yatıyor. Onu besleyecek besin ve otama edecek param caba yok. Ben ne yapabilirim devasız ve herhangi müşterek yerden acıklı maktu durumdayım. Allah bana yardım ederse çocuklarımın elimden gitmesini katiyen istemiyorum. Bir taraftan şita geldi, havalar soğumaya başladı. Yakacak kömür odun caba bulamıyoruz. Dün gece ezanı komşulardan dü zerre ekmeği dilencilik yaparak aldım ve getirdim çocuklarıma yedirdim."

Baba Şahid, çocuklarını aşırı sevdiğini fakat onları satmaya düşkün bulunduğunu söyleyerek, kampta ayrıksı ailelerin de kendileri ile ayrımsız kaderi paylaştığını aktardı.

Taliban yetkililerinin kampa geldiğini fakat şu anayasa derece kimseden yardım görmediklerini tamlayan ağababa Şahid, "Kimse düşkün eğer olmazsa zat çocuğunu harcamak istemez. Ancak açlık dolayısıyla düşkün kalır insan. Ben buğulanmış olduğum düşüncesince çalışamıyorum. Ayrıca idman düşüncesince iş de bulunmayan şu an. Çoğu devir aşındırmak yiyemeden gündüz geçiriyoruz." dedi.

Şahid, evlatları Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5) ve İhsan’ı (1,5) insan başı 150 dolardan harcamak istediğini söyledi.

Uluslararası kurumlardan yardım istem fail Şahid, "Komşularımın caba kayıt müşterek şeyi bulunmayan en azından onlarda olsa da çocuklarımı doyuracak derece onlardan alsak. Çocuklarımı taşınmazlar dışına caba iletmek isterlerse satacağım. Yeter ki müşterek şeyler alabilecek paramız olsun. Çocuklarım açlıktan ölmesin yeter." diyerek konuştu.

Ülkede nüfusun şişman müşterek kesimi açlık ile dirlik karşıya

Taliban ile eski hükümet güçleri ortada yazları tırmanan çatışmalar ve Taliban'ın ülkeye bilge olma sürecinde taşınmazlar ekonomisi şişman dokunca görmüş, nice iş noktayı faaliyetlerini bloke eylemek mecburiyetinde kalmıştı.

Taliban'ın başşehir Kabil'i arama etmesinin peşi sıra arsıulusal yardım kurumlarının bir fazla aşırı ülkeden ayrılmıştı ve Afganistan'a maruz yardımlar da kesilmişti.

BM özellikle kızarmak kıl payı arsıulusal toplum, şu an ülkede besin temininde yaşanmış bulunan sorunlara dikkati çekiyor. Yaklaşan şita aylarında yaşanması muhtemel besin kıtlığı krizinin derinleşeceği öngörülüyor.

BM verilerine göre, Afganistan'da, doğacak şita aylarında nüfusun yarısından fazlasına istikbal fail 22,8 milyon bireyin ağır manada besin problemi yaşayacağı kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler