USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ABD'de 5G'ye intikal havacılık sektöründe endişeye bozukluk oldu

Uçuş güvenliğine bağlı belirsizliğe karşın ABD'de bir çok yerde 5G hizmeti devreye girerken, oluşabilecek gizil riskler havacılık sektörünü endişelendirdi.

ABD'de 5G'ye intikal havacılık sektöründe endişeye bozukluk oldu
21-01-2022 11:45
Washington DC

Birçok iri arsıulusal iklim yolu şirketi, 5G teknolojisine geçişte oluşabilecek gizil riskler dolayısıyla kimi Amerika uçuşlarında düzenlemeye giderken, ülkenin dü iri uz iletişim operatörü Verizon ve AT&T, zeki telefon kullanıcıları düşüncesince 5G çağını başlattı.

Böylece dü şirket, normalde 5 Ocak'tan itibaren uygulamaya sokmayı hedefledikleri C-bandından 5G teknolojisini Federal Havacılık Dairesinin (FAA) talebi üzerinde 2 hafta ertelemeyle 19 Ocak bakımından uygulamaya aldı.

AT&T ve Verizon'ın 5G'ye geçişi ertelemesinde havacılık sektöründen mevrut tepkiler sansasyonel olurken, dü şirket, endişeler dolayısıyla havalimanlarının civarlarındaki kimi temel istasyonlarında 5G teknolojisine geçişi durdurmaya değişmeyen verdi.

Telekomünikasyon ile havacılık sektörleri huzur karşıya geldi

Telekomünikasyon şirketleri sabık sene ara kocaoğlan başlarında elan çabuk kablosuz genel ağ hizmeti düşüncesince 5G'ye geçişi planlarken, bu tasar pilot kabini ekipmanları düşüncesince gizil riziko oluşturabileceği sebebi öne sürülerek havacılık güvenliği alanındaki aranjör kuruluşların itirazlarıyla karşılaşmıştı.

Havacılık sektöründeki endişelere huzur uz iletişim alanı hizmetin rastgele müşterek ziyan yaratmayacağını savunurken, bu gidiş dü alanı huzur karşıya getirdi.

Dünyanın en iri tayyare üreticileri Boeing ve Airbus'ın Üst Yöneticileri (CEO), 21 Aralık 2021'de Amerika Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'e, 5G telefon servisi dair eş imzalı müşterek name göndererek, bunun havacılık piyasasına iri dokunca verebileceği anlamında uyarıda bulunmuştu.

Mektupta, 5G teknolojisinin uçakların sakıncasız halde düzentileme kabiliyetini menfi etkileyeceği savunulurken, "5G teknolojisine geçişin ertelenmesi" çağrısı yapılmıştı.

Öte yandan, 5G teknolojisine geçişi korumak için çaba sarfeden sektördeki gruplar ise havacılık endüstrisini, "korku tellallığı gerçekleştirmek ve gerçekleri çarpıtmakla" suçlayarak, bu teknolojiye geçişin ertelenmesiyle ekonomide 10 milyarlarca dolar kayba kez açacağı uyarısında bulunmuştu.

Hava yolu şirketleri "kaos" uyarısı yaptı

ABD'li iri iklim yolu şirketleri de 5G teknolojisine geçişe endamsız müşterek müddet kaldığında iklim trafiğinde kaosa kez açabileceği uyarısında bulundu.

American Airlines, United Airlines, Southwest Airlines ve Delta Air Lines'ın da aralarında bulunduğu havacılık sektöründeki nice firmanın yöneticisi, 5G'nin iklim ulaşımı açısından yaratabileceği tehlikeye değgin eş müşterek mektuba imza attı.

UPS Airlines, Alaska Air, Atlas Air, JetBlue Airways ve FedEx kabilinden firmaların de imzası mevcut mektupta, uçuşlarda iptal, talik ve güzergah değişikliğine maruz kalınabileceğine ayraç edildi.

Birçok pervaz askıya alındı

Birçok iri arsıulusal iklim yolu şirketi, 5G teknolojisine intikal sürecinde oluşabilecek gizil riskler dolayısıyla kimi Amerika uçuşlarında düzenlemeye gitti.

Emirates, Air India, All Nippon Airways, Japan Airlines, Lufthansa ve British Airways kabilinden şirketler, 5G belirsizliğini esbabımucibe göstererek, kimi uçuşlarda fark yaptığını duyurdu.

Bazı iklim yolu şirketleri uçuşları askıya alırken, birileri mümkün uygulayım sıkıntılarla en aşkın karşılaşması muhtemel Boeing 777 manken uçakların uçuşlarını durdurdu.

AT&T ve Verizon'ın havalimanlarının civarlarındaki kimi temel istasyonlarında 5G teknolojisine geçişi tevkif kararının ardından, kimi iklim yolu şirketleri askıya aldıkları uçuşlara bitmeme ika sonucu aldı.

Son namına FAA, C-bandından 5G teknolojisinin kullanıma sunulmasına karşın nice arsıulusal iklim yolu firması çeşidinden beğenilen Boeing 777 uçağının kimi modelleri de engelleme edinmek elan aşkın uçağın düşüt düşünce koşullarında inmesine tasdik verdi.

Havacılık alanı sebep edişe duyuyor?

Yeni 5G sinyallerinin, uçakların güçlü iklim koşullarında inmesine ve kazalardan kaçınmasına asistan bulunan tayyare ekipmanını etkileyip etkilemediği endişeleri kaynağını oluşturuyor.

Altimetre ismi maruz bu ekipman, tayyare ile arazi arasındaki mesafeyi yoklamak düşüncesince radyo frekanslarını kullanıyor.

Havacılık uzmanları, uz iletişim şirketlerinin etkinleştirmeyi organize ettiği hücresel frekansların altimetreleri etkileyebileceğinden ve gizil namına uçakları tehlikeye atabileceğinden akıl ediyor.

5G hizmeti, altimetrelerin kullandığına andıran bulunan ve C-bandı namına tanıdık frekansta çalışıyor.

C-bant 5G, 3,7 ila 4,2 GHz aralığında çalışırken, FAA bu frekansın altimetrenin kullandığı 4,2 ila 4,4 GHz aralığına andıran olduğuna dikkati çekiyor. Endişenin gerçek sebebinin de frekanslardaki bu ahbaplık bulunduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) ise 2019'da itidalli menzilli 5G frekansları düşüncesince 3,4 ila 3,8 GHz aralığını belirlediği biliniyor, bu frekansın ABD'de maruz 5G hizmetindeki frekanstan elan düşüt bulunduğu dikkati çekiyor.

Telekomünikasyon alanı temsilcileri ise Federal İletişim Komisyonu uygulayım uzmanlarına ve hayattaki öteki düzenleyiciler çeşidinden meydana getirilen analizlere atıfta bulunarak, C-bandı üstünden bağlantıların pilot kabini cihazlarına karışma etmeyeceğini savunuyor.

"5G'nin asayiş riski ülkeye ve vericilerin gücüne bağlı"

ABD Ulaştırma Bakanlığı Araştırma ve Teknolojiden Sorumlu Eski Bakan Yardımcısı Diana Furchtgott-Roth, AA muhabirine, 5G teknolojisinin iklim yolu güvenliği düşüncesince gözdağı oluşturmasının ülkeye ve vericilerin gücüne değgin bulunduğunu söyledi.

George Washington Üniversitesi'nde ekonomi Bölümünde Yardımcı Doçent bulunan Furchtgott-Roth, Amerikan 5G kulelerinin çelim yayımlarının Fransa'nın 2,5 sert bulunduğunu ve antenlerin aşağılık değil yukarıya baktığını aktardı.

Furchtgott-Roth, ABD'de kulelerin havaalanlarına andıran olmasının kimi ülkelerdeki kabilinden haram olmadığına dikkati çekerek, "Bu, uçakların yönleme sistemlerinin müşterek parçası bulunan altimetrelerde gizil parazite kez açar. Ancak FAA biçimsiz iklim yahut eneze düşünce koşullarında uçakların inişine engellemeler getirir, hakeza uçuşlar sakıncasız bir duruma gelir. FAA güvenlikten ivaz vermeyecektir." dedi.

FAA'nın altimetrelerin hangilerinin 5G kulelerinden etkilendiğini anmak düşüncesince testlerini sürdürdüğüne ayraç fail Furchtgott-Roth, düğümlü cihazların tespitiyle probleminin çözülebileceğini anlatım etti.

Furchtgott-Roth, Federal İletişim Komisyonunun ise uz iletişim şirketlerden antenleri aşağılık yönlendirmelerini, gücü düşürmelerini ve havaalanları etrafında tampon yerler oluşturmalarını isteyebileceğini kaydetti.

FAA'nın halkın güvenliğini katiyen tehlikeye atmayacağını ve uçakların sakıncasız sıfır şartlarda inişlerine tasdik etmemeye bitmeme edeceğini tamlayan Furchtgott-Roth, bu kabilinden hallerde FAA'nın iklim yolu şirketlerinden uçuşları silme etmelerini yahut 5G kulesinin bulunmadığı apayrı alanlara yönlendirmelerini isteyeceğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler