USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

648 gram doğan Umut bebek hayata tutunmayı başardı

Gül KABA-Hüseyin ÇAKMAK/İSTANBUL, (DHA) - İstanbul’da 23 haftalıkken 648 gram ve 28 santimetre doğan, 3 ay dip bakımda küsurat Umut bebek, hayata tutunmayı başardı. Anne Yasemin Babacan, sıkıca sabık süreçte umutlarını on paralık kaybetmediklerini söyledi.

648 gram doğan Umut bebek hayata tutunmayı başardı
17-11-2021 10:34

İstanbul’da canlı Yasemin (34) ve Erdal Babacan (34) çifti 1 sene evvela bebek sahibi kazanmak istedi, ancak bazı afiyet sorunları hasebiyle erteledi. 7 buçuk salname evli çift, mükemmel haya çatlatma iğnesi kullanmaya başlayacakken Yasemin’in yüklü bulunduğunu öğrendi. İlk çocuklarına yüklü bulunan mal uzmanı canlı avrat geçmiş 5 ayında on paralık dava yaşamadıklarını ve çocuğunun gelişiminin de elleme bulunduğunu söyledi.

RAHİM AĞZI YETMEZLİĞİNDEN KESE DIŞARI ÇIKTI

5 buçuk ayın böylelikle etraflıca ultrasona giren ana Babacan, “Rahim ağzı yetmezliğinden ötürü kesenin hariç çıktığını öğrendik. Beni acele ameliyata aldılar, o devir bizlere rastgele şeye mücehhez olmamız söylendi. Sıkıntılı proses esasta burada başladı. Doktorum operasyonun elleme geçtiğini, keseyi cezaevi alıp, terzilik attıklarını ancak hamileliğimin bundan sonradan yatarak geçmesi icap ettiğini söyledi. Sadece wcye değerlendirmek düşüncesince ayağa kalkıyordum” dedi.

AĞIR MANTAR ENFEKSİYONU GEÇİRDİ

3 hafta süresince evde yatan Babacan bu olgun ağırbaşlı küflüce hastalığı enfeksiyonu geçirdi. Tedaviyle enfeksiyon geçmeyince, küsurat ağrıları namına dokunca vermeye başladı. Süreci özetleyen Babacan, “En sonuç doktorumla yaptığım görüşmeden enfeksiyonun bana dokunca verdiğini ve bebeği de kaybedeceğimizi, katılması icap ettiğini söyledi. Ancak o gece ezanı suyum geldi, acele operasyona aldılar. Dikişlerimi açıp takma ağrı sızı vererek bebeği alacaklarını söylediler. Sabaha derece uyumadık, hala umudumuz olsun istiyorduk. Bol gani afsun ettik, müşterek olağanüstü olsun istedik ve o olağanüstü gerçekleşti. Umudumuz doğdu” sanarak konuştu.

“YAŞAYACAĞINA BİZİ İNANDIRDI”

648 gram doğan bebeğini 8 sayaç sonradan gördüğünü özetleyen Babacan, “Entübasyon yapılmıştı, gördüğümde minicikti, parmakları simsiyahtı. Zayıftı çabucak kaburgaları görülüyordu. Yaşayacağına inandık, bizi inandırdı. Riski fazlaydı, kalımlı müşterek hasar olabilirdi. Her gündüz nısfınnehar ve gece ezanı 10’ar dakika dip bakıma gidip görüşme ediyorduk. Hiçbir halde dokunamıyorduk. Yavaş ağırbaşlı ellerine dokunmaya başladık, biraz ay sonradan kucağıma aldım. Kendi kendine dem almaya başladı” dedi.

UMUT, YAŞAMAMA SEBEBİMİZ OLDU

Umut’un 30 gündüz süresince küflüce hastalığı enfeksiyonuyla savaştığını kail Yasemin Babacan, “Çok emekli dönemler geçirdi, yüzdelik 100 müvellidülhumuza almış olduğu vakitler oldu. Bir şeylerin bittiğini düşündüğümüz vakitler beli hemen katiyen umudumuzu yitirmedik. Enfeksiyon kalbine derece sıçramıştı hemen olağanüstü müşterek halde çocuğumuz bunu da yendi” sanarak konuştu.

ERDAL BABACAN: DİLİMİZDEN ‘UMUT’ KELİMESİNİ DÜŞÜRMEDİK

Baba Erdal Babacan ise “Biz kişi düşünmemiştik, proses süresince o derece sıkıntı yaşadık ki bu zamanda dilimizden ‘umut’ kelimesini düşürmedik. ‘Umudumuzu yitirmeyelim’ niteleyerek birbirimize dayanak olduk. Sonra adını ne koyduğumuzu sorduklarında herhalde Umut olacak dedik, bence aşırı da manalı oldu” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. BAKAR: 22 HAFTALIK BİR BEBEĞİN YAŞAMA ŞANSI YÜZDE 10

Umut bebeğin dünyaya geldikten sonradan sağ esen yaşamaya bitmeme etmesi düşüncesince etkin ekibin başlangıcında mevcut Yeditepe Üniversite Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, Umut bebeğin afiyet özelliğine dair bilim verdi.

37 haftadan evvela doğan rastgele bebeğin kendileri düşüncesince erkendoğan bulunduğunu kail Prof. Dr. Filiz Bakar, “Yaşayabilirlik sınırı 22-23’üncü haftadan sonradan başlıyor. 25- 26’ncı haftadan evvela doğan bebeklere bundan sonradan ‘mikro prematüre’ diyoruz. Çünkü o ekip şimdi faziletkâr riziko altında, 22 haftalık müşterek bebeğin geçinme şansı yüzdelik 10. Bebek büyüdükçe bu kantite yüzdelik 60’lara çıkıyor. Çünkü erkendoğan doğuma bağlı, bellek kanamaları, körlük, sağırlık, ağırbaşlı enfeksiyonlar kabil nice riziko var. Bu riskler bebek ne derece er doğarsa o derece kesif karşımıza çıkıyor” dedi.

UMUT BEBEK 3 AY YOĞUN BAKIMDA KALDI

Prof. Dr. Filiz Bakar, Umut bebeğin geçinme tutunma hikayesiyle ait şunları anlattı:

“Bazen ana yahut bebek düşüncesince riskli müşterek boyut olduğunda hekim er veladet kararını verebiliyor. Umut bebekte de anca oldu. Annede ağırbaşlı küflüce hastalığı enfeksiyonu vardı, şayet bebeği içeride tutsaydık, annenin yaşamını riske atmış olacaktık. Umut bebek 3 ay dip bakımda kaldı, sıkıca müşterek proses atlattı. Ama bu haftada doğan bebeğe gereğince elleme müşterek proses izledik. Şimdi sağlığı aşırı iyi, kalımlı hasar yayınlayan müşterek belirtimiz yok. Ama naşir ki takibimize bitmeme edeceğiz. Umudumuz nörolojik anlamda da gitgide dosdoğru şekilde bu süreci tamamlaması yönündedir.”

“PREMATÜRE BEBEKLERDE AİLE HİJYENE ÇOK DİKKAT ETMELİ”

Prematüre bebeklerin muafiyet sistemlerinin eneze bulunmasına dair birtakımı problemlerle karşılaşabildiklerini hatırlatan Prof. Dr. Filiz Bakar, “Umut Bebek 648 gram, 28 santimetre dünyaya geldi. Şu anda 2 buçuk kilogram yöresinde boyu da 45 santimetre iyice sağlıklı. Prematüre doğan bebeklerin muafiyet sistemleri eneze olmaktadır o sebeple enfeksiyonlara aşırı nazarıitibar kılmak gerekiyor. Aile hijyene aşırı nazarıitibar etmeli, beslenmeye de hizmet göstermelerini istiyoruz. Umut da ağırbaşlı küflüce hastalığı enfeksiyonu geçirdi o enfeksiyon kalbinde de küflüce hastalığı topları dediğimiz bulgulara sefer açmıştı, 2 ay derece damardan bunun düşüncesince otama görmüş oldu ve düzeldi” dedi.

“PREMATÜRE BEBEKLERİ SADECE YAŞATMAK DEĞİL, SAĞLIKLI YAŞATMAK ÖNEMLİ”

17 Kasım Dünya Prematüre Günü, zımnında da ileti sağlayan Prof. Dr. Filiz Bakar, “Artık aşırı müşterek tomar erkendoğan bebek görüyoruz. Tedavinin faziletkâr kuvvetli merkezlerde sürdürülmesi aşırı önemli. Çünkü bu bebekleri çabucak neşelendirmek değil, dosdoğru neşelendirmek aşırı önemli. Hasta fertler şekilde hayatlarına bitmeme etmesinler istiyoruz” ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler