USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

60 yaş üzeri her 5 erkekten 2’sinde hayırhah prostat büyümesi görülüyor

Günümüzde sayı farkı dirim süresinin artmasıyla 60 yaş üzeri her 5 erkekten 2’sinde hayırhah prostat büyümesi görüldüğünü hatırlatan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yencilek, sonuç teknolojiye koşut kendisine meri otama yönteminden bahsederek önerilerde bulundu.

60 yaş üzeri her 5 erkekten 2’sinde hayırhah prostat büyümesi görülüyor
22-11-2021 13:45

Yaş ile beraberce vücutta oluşan hormon dengesizliği zımnında prostat hücrelerinin büyümesi (BPH) dünyada ve devletimizde adamların en kalın karşılaşmış olduğu mesail ortada toprak alıyor. İstatistiklere uyarınca 51 ila 60 yaş arasındaki kâffesi adamların tahminî ½ si ve 80 yaşın üstündeki adamların yüzdelik 90'ını etkiliyor. Özelikle hayat süresinin uzamasıyla beraberce iyicil prostat büyümesinin baş döndürücü henüz enli müşterek popülasyonu etkileyen müşterek dava biçimine geldiğine ayraç fail Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Başhekimi ve Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yencilek, otama yöntemi karşı bilgelik vererek ehemmiyetli önerilerde bulundu.

KULLANILAN LAZERİN GÜCÜ ARTTI

HoLEP yönteminin 1990’lardan günümüze değin kullanıldığı fakat o çağda bazı çekinceler zımnında baş döndürücü yaygınlaşmadığı bilgisini verici Prof. Dr. Faruk Yencilek laflarına şu şekilde bitmeme etti:

“Yöntemin evvel kullanıldığı yıllarda lazerin enerjisi düşüktü. Enükleasyon bugüne DOĞRU derecede başarılıydı fakat kanamanın kontrolü açısından bugünkü üzere faziletli müşterek muvaffakiyet yoktu. Zamanla lazer teknolojisi gelişti ve lazerin gücü arttı. Böylece koagülasyon dediğimiz kanamayı arama ika gücü de artırıldı. Bunun kararında da sonuç 10 yılda halis muhlis Avrupa devletleri ve Amerika’da münteşir şekilde kullanılarak prostat tedavisinde dünkü değerli ölçün şekilde görülmeye başlandı.”

60 YAŞIN ÜZERİNDEKİ ERKEKLERİN YÜZDE 40’INDAN FAZLASINDA ORTAYA ÇIKIYOR

İyi huylu prostat büyümesinin 60 yaşın üstündeki adamların tahminî yüzdelik 40’ından fazlasında ortaya çıkan gereklilik zorluğunun en ehemmiyetli sebebi bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Faruk Yencilek, yaş arttıkça durumun henüz da kötüleşebildiğini söyledi. HoLEP’in iyicil prostat büyümesi bulunan ve cerrahi teşebbüs müstelzim kâffesi hastalara uygulanabilen müşterek formül bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Yencilek, “Gerçekleştirilen derman tedavilere karşın sıkıntıları bitmeme fail hastalarda cerrahi gündeme gelebileceği gibi, gereklilik ika problemleri alevli bulunan grupta da evvel alternatif şekilde akla gelmektedir. HoLEP, iyicil prostat büyümesi bulunan ve cerrahi teşebbüs müstelzim bu ekip hastalarda da uygulanabilen yöntemdir. Her boyutta prostat bu yöntemle endoskopik (kapalı) şekilde otama edilebilmektedir. Bu yöntemle prostatın gereklilik akışını engelleyebilecek kâffesi bölüm çıkarılabildiği düşüncesince başta çın derecede bilgili hastaların tedavisi düşüncesince de ehemmiyetli müşterek seçenektir” diyerek konuştu.

PROSTATIN BOYUTUNUN ÖNEMİ YOK

Kullanılan öteki yöntemlerde fakat 90 ml‘ye genişliğinde bulunan prostatların cerrahi dahil edebildiğine ayraç fail Prof. Dr. Faruk Yencilek, “90 ml üstü prostat büyümelerinde açıkça ameliyatlar önerilmektedir. Ancak her boyutta prostat büyümelerinde uygulanabilen HoLEP, 150 gr. üstündeki prostat büyümelerinde evvel yeğleme edilen formül olmalıdır” dedi.

TEKRARLAMA RİSKİ ÇOK DÜŞÜK

HoLEP ameliyatında geçer lazer enerjisinin etkilediği nesiç derinliğinin baş döndürücü az olmasından çevre hastalanmış açısından da ehemmiyetli kazanımları bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Faruk Yencilek, “Dolayısıyla prostatın haricinde seyreden ve ereksiyonu (sertleşmeyi) sağlayıcı sinirleri etkilemez ve muamele sonrası eşeysel fonksiyon bozukluğu üzere mesail da gözlenmez. İdrar tutmayı sağlayıcı sfinkter ismi sunulan bina HoLEP ameliyatıyla dahil edilen bölgenin haricinde kip korunduğu düşüncesince de muamele sonrası gereklilik kaçırma üzere problemin de önüne geçilmesi sağlanır. Sonuçta, gereklilik akışı çabucak iyileştirmesi, hastanede kalış süresinin çelimsiz olması, çağ sulandırıcı derman kullanırken, cerrahi dahil olabilmeye imkân sağlaması ve yeniden prostat ameliyatı ihtiyaçının baş döndürücü bağan olması üzere kazanımlarıyla beraberce hastalanmış dostu müşterek formül bulunduğunu dillendirmek mümkün” bilgisini verdi.

KISA SÜREDE GÜNLÜK YAŞAMINA DÖNEBİLİYOR

HoLEP ameliyatı sonra hastanın 1-2 hafta süresince yevmi dünyasına dönebildiğini özetleyen Prof. Dr. Faruk Yencilek, “Bu yöntemde cerrahi dahil gereklilik kanalından müşterek endoskopla girilerek gerçekleştirilir. Herhangi müşterek kesi yapılmadığı düşüncesince de hastalanmış günce geçinme baş döndürücü çabuk dönebilir. İşine başlayabilir, makine kullanabilir. Ancak bu müddet içerisinde ağırbaşlı cisimleri kaldırmaktan, eşeysel ve ağırbaşlı fiziki aktivitelerden çekinmek gereklidir. Bir apayrı noktanın henüz altını çizmem gerekirse, İyi huylu prostat büyümesi problemi canlı hastalarda geçer HoLEP düşüncesince müşterek yaş haddi bulunmuyor” dedi.

BBH’de KANSER RİSKİ BULUNMASA DA ERKEKLER RUTİN KONTROLLERİNE DEVAM ETMELİ

Bu yöntemin ayrıca, cerrahi dahil sonra prostat dokusunun işlemeyen yönden çözümleme edilmesi imkânını sağladığını hatırlatan Prof. Dr. Faruk Yencilek bunun da muhtemel dokunmabana riskini minimize geçirmek yerine ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yencilek, bilinenin bilakis iyicil prostat büyümesinin kansere dönüşemeyeceğinin de altını çizerek, “Prostatın ilmî şekilde 4 anatomik bölgesi bulunmakta. Ancak uygulamada bildirmek düşüncesince 2 bölgeden uydurma ediyoruz: İç ve kışır bölgesi. Daha iyi anlaşılması düşüncesince prostatı müşterek portakala benzetirsek içerisindeki kâr bölümü ve kabuğu. İyi huylu prostat büyümesi prostatın iç kısmından, dokunmabana ise aut kısmından gelişir. Bunu aşina olmak şu anlamda önemli: İyi huylu prostat büyümesi zımnında cerrahi dahil geçirenler prostatını aldırdıkları düşüncesince bundan sonra takibe ister olamadığı üzere hata müşterek kanıya varıyorlar. Oysaki bu akıl sonuç etap yanlış. İyi huylu prostat büyümesi düşüncesince meydana getirilen ameliyatların hepsinde prostatın kışır bölümü durumunda bırakılır, iç bölümü boşaltılır. Dolayısıyla kışır kısmında dokunmabana evolüsyon riskinin bitmeme etmiş olduğu akıldan çıkarılmamalı, rutin salname prostat muayenesine bitmeme edilmelidir” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler