USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'3'üncü ve 4'üncü dozda yan tesir biraz daha fazla'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. umut Savaşçı, '3'üncü ve 4'üncü doz aşıda bağışıklık sistemini biraz daha tetikledikçe yan etkiler, ilkin güre popülasyonda biraz daha çok olabilir. Bunlar dernekevi etkisinde bırakır dışında; his kası tu

'3'üncü ve 4'üncü dozda yan tesir biraz daha fazla'
25-12-2021 12:28
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. umut Savaşçı, "3'üncü ve 4'üncü doz aşıda bağışıklık sistemini biraz daha tetikledikçe yan etkiler, hassaten gailesiz popülasyonda biraz daha aşırı olabilir. Bunlar dernekevi etkisinde bırakır dışında; hatır kası tutulumu, sinir tutulumları, ihtimal bol inme olumlu gelip arızi etkisinde bırakır olabilir" dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, 3'üncü ve 4'üncü doz aşılarda öbür dozlara layıkıyla oluşabilecek yan etkilere bağlı DHA'ya izah yaptı. Doç. Dr. Savaşçı, salgının gidişatına layıkıyla hatırlatıcı dozların da mecburi duruma geldiğini hatırlatarak, "Hem tababet otoriterleri bununla beraber telkih yetiştirici firmaları çeşidinden banko 3'üncü doz aşının yapılması gerektiği açıklandı ayrıca İsrail 4'üncü doza başladı zira belli başlı bir müddet sonraları muafiyet sistemi biraz eneze kişilerde bunlar da 65 gözyaşı üstü kişiler, esirgeyici antikorlar da olmayınca enfeksiyona, koronavirüse dirlik bariz duruma geliyorlar. Her doz aşıda dernekevi yan etkisinde bırakır görülebilir. Bunlar kolda ağrı, şişlik, umumi halsizlik, eklem, giriş ağrısı, ateş. Belki vertigosu gelişen, hassaten kırmızıfener altında bezeler, şişlikler gelişenler oldu. Tabi ki bunlar kesif gördüğümüz yan etkiler. Onun haricinde gerçekte bizim düşüncesince bazı bazı de ürkütücü yan tesir hatır kası iltihabıydı. Bizim de burada olaylarımız oldu, aşırı bulunmaz kendisine gördük. Biz olaylarımızda aşırı temelli hasarlı bir etki görmedik" diyerek konuştu.

'YAN ETKİLER ARTABİLİR'

Doç. Dr. Savaşçı, 3'üncü ve 4'üncü dozda yan etkilerin biraz daha arttığına aksan yaparak, "3'üncü ve 4'üncü dozda muafiyet sistemini biraz daha tetikledikçe yan etkisinde bırakır hassaten gailesiz popülasyonda biraz daha aşırı olabilir. Bunlar dernekevi etkisinde bırakır haricinde beki hatır kası tutulumu olabilir, asap tutulumları olabilir, ihtimal bol inme olumlu gelip arızi etkisinde bırakır kabilinden olanaklı lakin bunlar genele baktığımızda milyonda 3-4 kişilerde görülecek etkiler. Ancak koronavirüsün etkilerine baktığımızda; akciğerler aşırı çirkin etkileniyor, hatır aşırı çirkin etkileniyor ve temelli hasarlar da oluşabiliyor. Onun haricinde koronavirüsün kendisi meskenet da yapabiliyor. Beyinde hasar bırakıcı etkisinde bırakır bulunduğu belirleme edildi. Kalpte aritmi tesirleri oluşuyor. Aşılarda hassaten kalpte bir dizem bozukluğu doğacak seviyedeyse ve hatır melez mevcut ise bazı bazı ritmi negatif yönde tetikleyebiliyor. Ancak bunun da ilacı ve takip edeni bulunduğu düşüncesince şu anne derece bizim gene aşırı ağır bir olayımız olmadı" dedi.

'GÖĞÜSTE AĞRI OLURSA HASTANEYE MÜRACAAT ETSİNLER'

Doç. Dr. Savaşçı, telkih hakkı gelenlerin ide etmeden yaptırmaları icap ettiğini belirterek, "Koronavirüs geçirdiklerinde ucu adsız sansız 'kontrolsüz güç' dediğimiz hasarların nereye gideceğini bilmediğimiz, ihtimal seneler sonraları ‘Evet şu hasarlar da oluşabiliyormuş’ diyerek nice şeyi konuşabiliriz. Dolayısıyla kontrollü halde telkih yapmış olup muafiyet sistemimizi virüse dirlik deli dolu duruma kılmak herhangi bir devir daha bilimsel, daha akliyeci bir yaklaşım. O günlerde bir halsizlik, bol ateş, öksürük olabilir; lakin hassaten göğüste edisyon tarzı ile ağrı, ağır soluk darlığı, halsizlik olursa buna bulantı da eklenirse elbette hastaneye başvurma etsinler zira ihtimal hatır kası uğramış olabilir. Onda da tedavilerimiz, takiplerimiz var. Bazı nörolojik etkisinde bırakır de görülebilir. Belki yüzdelik inme durumu, apayrı bir organda kuvvet kaybı, duygu kaybı olursa sinir bilimi ilkin peyda etmek kıl payı başvurma ederseler en azından bir nesne varmı namevcut mu, gelip arızi bulgular mı; yurttaşlarımızın gönlünü rahatlatmış olabiliriz" diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler