USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

2021 yılının 'yükselen' 10 teknolojisi belirlendi

Yeni sima koronavirüs salgınıyla el ve mekân sağlığına bağlı endişeler artarken, bu senenin ehemmiyetli teknolojileri ortada hava değişikliğiyle mücadeleye ve besin üretiminin sürdürebilirliğine müteveccih analizör öne çıkıyor.

2021 yılının 'yükselen' 10 teknolojisi belirlendi
15-12-2021 13:33
Berlin

Dünya Ekonomik Forumu ve Scientific American dergisi, hava değişikliğine, erke kullanımını azaltmaya, sürdürülebilir besin üretimine ve toptan sağlığı ıslah kabil toptan sorunlara yenilikçi analizör üreten, insanoğlu sağlığını iyileştirecek, içtimai yaşama ve ekonomiye yardım sunan, senenin 10 ehemmiyetli teknolojisini belirledi.

Bu senenin yükselen 10 teknolojisi ortada geçmiş tam "dekarbonizasyon teknolojileri" arsa alırken, bu teknolojiyi "kendi kendine gübrelenen bitkiler", "hastalık kişileştirme fail dem sensörleri", "eczanelerde isteğe ilişkin çare üretimi" ve "5G ile kablosuz şarj” izliyor.

Gelişen öbür teknolojiler ortada "sağlıklı ihtiyarlama düşüncesince mühendislik", "yeşil amonyak", " kablosuz biyosensörler", "yerel istihsal düşüncesince 3D yazıcılar" ve “uzay tabanlı nesnelerin interneti" de arsa alıyor.

İklim ve besin alanındaki teknolojiler

Ülkeler hava değişikliğiyle uğraş mevzusundaki taahhütlerini adına peylemek düşüncesince yarışırken, şimdi bağan karbon fut izi çözümleri sunan yahut havadaki karbondioksidi soğurgan aşırı sayıda değişen teknolojinin çabucak büyümesi öngörülüyor.

Net el değmemiş emisyonlu klimalar, bağan karbon emisyonlu çimento, yenilenebilir erke kaynakları ve sıska protein üretimi “dekarbonizayon teknolojileri” ortamında arsa alıyor.

Dünyanın nüfusu artarken besin kaynakları ise güneş geçtikçe şimdi da azalıyor. Bu mevzuda yenilikle iri adımlar atılmadıkça besin talebinin bildirme miktarını geçmesi beklenen olabileceği belirtiliyor.

Bitkiler, büyümeleri ve iri miktarlarda besin üretimi düşüncesince mukteza bulunan azotu peylemek düşüncesince gübrelere gerekseme duyuyor. Dünyanın kalan nüfusuna besin sağlayabilmenin çözümü namına iri seviyede nişadır azotu içeren sınai gübreler gösteriliyor.

Yeni mühendislik yaklaşımlarıyla, nebat kökleri ile doğada oluşan arazi bakterileri arasındaki simbiyotik ilişkiyi imitasyon ederek bitkilerinin öz gübrelerini üretmeleri sağlanıyor. Bu değişen teknolojinin ekincilik ilkin kazanmak az daha besin kabil nice piyasaya yardım sağlaması bekleniyor.

Hastalık kişileştirme fail dem sensörleri

İnsan nefesi 800'den ortak tomar bileşen içerirken, toy dem sensörlerinin bu bileşenleri çözümleme ederek rahatsızlıkları kişileştirme etmesi hedefleniyor.

Erken adım testlerin, dem kavrama teknolojilerinin Kovid-19, verem ve kanseri kişileştirme ika potansiyelini ortaya koyduğu belirtiliyor.

Halihazırda ilaçlar serbest tedbir zinciriyle üretilirken, mikroakışkanlar ve isteğe ilişkin çare üretimindeki sonuç gelişmeler, antidepresanlar ve antihistaminikler kabil yayılmış ilaçların, yerli eczanelerde insana hususi muhtelif formülasyona mucibince yapılması imkanını ortaya çıkardığı kaydediliyor. Bu teknolojilerle şahısların reçetelerini göstererek eczanelerde kendilerine hususi hazırlanmakta bulunan ilaçları alabilmesi öngörülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2015 ve 2050 ortada evren nüfusunda 60 yaşındaki eş sayısının yüzdelik 12’den yüzdelik 22’ye yükseleceğini kestirim ediyor. Bunun keyif ve içtimai hayatta iri zorluklara etmen olması beklenirken, yaşlanmanın moleküler mekanizmalarını ortaya çıkaracak teknoloji ile şahısların elden şimdi levent boylu değil ayrımsız sürede şimdi dimdik yaşamlar sürebilmesi amaçlanıyor.

5G sinyalleri ile yükleme etme

Bu senenin öne çıkan öbür teknolojik çözümleriyle, zeki saatler kabil emek vermesi düşüncesince ortak tomar kuvvet gerektirmeyen cihazların geçenlerde Wi-Fi ve 5G sinyalleri kanalıyla kablosuz namına yükleme edilebilmesi öngörülüyor.

Diyabet ve dokunmabana kabil vakayiname rahatsızlıkların izlenmesi, belli başlı dirim bilimsel belirteçleri yakalamak ve boğunuk gelişmek düşüncesince yoğun pıtrak dem testi yapılması gerekirken, kıyafetlere takılan yahut giyilebilir sensörlerdeki yeniliklerle bu dirimsel bilginin geçenlerde daim namına izlenebilmesi amaçlanıyor.

3D yazıcılarla yerli gereç kullanılarak evler nesir edilebilmesi hedeflenirken, Kovid-19 salgınında şimdi da fiyatlı bir duruma mevrut ikametgâh hastalığına hal bulunarak, dünyada 1,6 bilyon insanoğlu düşüncesince ehliyetsiz ikametgâh problemininin üstesinden gelinebilmesi öngörülüyor. Böylece yapım malzemelerinin sahaya taşınmasında zamandan, paradan ve enerjiden artırım edilmesi amaçlanıyor.

Yapılan araştırmalara mucibince zaman internete 10-11 bilyon cihazın (nesnelerin interneti) ilişkin bulunduğu kestirim edilirken, bu sayının önümüzdeki 10 sene ortamında dü katından ortak tomar çoğalması bekleniyor. İletişim ve otomasyonda nesnelerin internetinin faydalarını en yukarı düzeye çıkarmak, cihazların evren çapında yayılmasını gerektiriyor. İnternet ağları dünyanın yarısından şimdi azını kapsarken, bağlantıda iri boşluklar oluşuyor. Uzay tabanlı nesnelerin interneti sisteminin, dünyadan biraz beniz kilometre uzakta yörüngede dönen bağan maliyetli, bağan ağırlıklı nano uydulardan oluşan ortak ağ kullanarak bu boşlukları kapatabileceği hesaplanıyor. Bu teknolojiyle şimdi evvela erişilemeyen yahut bağlanması tekaüt bulunan yerlerin de internete bağlanabilmesi hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler