USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Zelenskiy: 'NATO Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalı'

Almanya'da planlı Münih Güvenlik Konferansı'nda mütekellim Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bizlere bariz karşılık vermeli. Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi.

Zelenskiy: 'NATO Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalı'
19-02-2022 20:33

Ukrayna'nın doğusunda yaşanmış olan gelişmelerin ruzname konusu bulunduğu Almanya'da planlı Münih Güvenlik Konferansı'nda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy müşterek mülakat gerçekleştirdi. Konuşmasında garplı devletlere çağrıda mevcut Devlet Başkanı Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bizlere açıkça cevap vermeli. Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi.

"Açık kapılar iyidir fakat senelerdir bağlı sorulara değil açıkça cevaplara ihtiyacımız var"

NATO'nun ‘Açık kapı' politikasına atıfta mevcut Zelenskiy, “Açık kapılar iyidir fakat senelerdir bağlı sorulara değil açıkça cevaplara ihtiyacımız var. Ukrayna, hediye düşüncesince dileniyor kademe algılanmamalı. Avrupa'yı da koruduğumuz unutulmamalı. Ukrayna'ya sakıt bombalar Avrupa düşüncesince de müşterek tehdit” dedi.
Ayrıca Rusya'nın Kırım'ı gene arka edinmeyi istediği iddialarına cevap verici Zelenskiy, “Rusya Ukrayna Kırım'ı kabul kılmak istiyor diyerek müşterek iddiada bulunuyor. Burada NATO'nun müessis sözleşmesinin 5. maddesini dile getirmemiz önemli. Normandiya formatı ve Minsk anlaşması burada aşırı önemli” ifadelerini kullandı.

“Konuşmak varken sebep bombaları yeğleme ediyorsunuz”

Devlet Başkanı Zelenskiy konuşmasının peşi sıra ABD'li gazeteci Christine Amanpour'un sorularını cevaplayarak, “Bizler aşırı ağırbaşlı sinyaller de verdik. Dünya liderleri müşterek araya geldik. Biz Rusya ile masaya oturup konuşmaya hazırız dedik. Biz bunu söylerken, diplomasiyi yeğleme kılmak varken sebep bombaları yeğleme ediyor Rusya?” laflarını kullandı.

Rusya çeşidinden Ukrayna'nın işgaline müteveccih meydana getirilen iddialar ve sunulan tarihlerle ilgilendiren mütekellim Zelenskiy, “Savaş ne devir doğacak bilemiyoruz lakin bizim de cevap vermemiz gerekiyor. Sürekli harp şu devir çıkacak, iktisat hakeza etkilenecek, iş dünyası etkilenecek deniliyor, bu riskşn bulunduğu müşterek ülkede ki hayatta olmak isteyebilir? İstikrarsızlık isteniyor. İşgal kılmak düşüncesince güçsüzleşelim istiyorlar. Biz herhangi müşterek muhtelif tehdidi kıymetlendirmek durumundayız. Yarın ne olacak? Halkıma ne olacak? Halk bankalara koşuşup paralarını korkarak tefriş kılmak istese ne yaşanacak? Bir bilim mücadelesi da yaşanıyor. Biz Ukraynalılar pes etmiyoruz elden hayatta olmak istiyoruz” dedi.

“Ukrayna ile NATO ortada resmiyet var”

Ukrayna'nın, NATO'ya katılma talebiyle ilgilendiren sorunları cevap veren Devlet Başkanı Zelenskiy, “NATO ile aşırı ayrımlı riskler var. Bir uzlaşma da yok. Farklı görüşler var. Ukrayna ile NATO ile de müşterek resmiyet var. Mesafeyi indirmek düşüncesince ne genişliğinde vakte ihtiyacımız mevcut bunu da bilelim ki bu trajedilerle giriş kılmak yerinde kalmayalım. Tek istediğimiz bu güvencelerin verilmesi, bilim istiyoruz. Kimse kimseyi zorlamıyor aslında. NATO'da olalım diyerek de zorlamıyoruz. Güvenlik teminatlarının sağlanmasını istiyoruz” diyerek konuştu.
Donbass'ta dünden bu yana yaşanmış olan gerginlik ve silahlı çatışmalara karşın Ukrayna'yı geride bırakmaktan korkup korkmadığı ile ilgilendiren soruya cevap verici Zelenskiy, “Neden korkayım burada arkadaşlarım var. Ülkemiz ego orada olmasam da akıbet aşama güvende. Benim buraya yaptığım görüşme aşırı önemliydi o nedenden gelmeye değişmeyen verdim. Sabah kahvaltımı Ukrayna'da yaptım gece ezanı yemeğimi de Ukrayna'da yapacağım” biçiminde konuştu.

Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin de katılacağı müşterek şahika çağrısı

Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna krizinin çözümüne müteveccih diplomatlık çağrısına bitmeme ederek ati günlerde Türkiye, Almanya ve Ukrayna'nın da katılacağı müşterek şahika gerçekleştirilmesi çağrısında bulunarak, “Önümüzdeki günlerde Avrupa'daki düzenlilik problemlerini ele kabul kılmak düşüncesince Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ortada şahika düzenlenmesini öneri ediyorum” dedi.

Zelenskiy'den Budapeşte Mutabakatı çağrısı

Devlet Başkanı Zelenskiy başkaca Budapeşte Mutabakatı istişarelerine başlanması anlamında davet cihazı yapılması icap ettiğini anlatım ederek, “Budapeşte Mutabakatı çerçevesinde istişareler başlatmaya hazırlanıyorum. Dışişleri Bakanı'na bu yönde davet cihazı yapılması buyruğu verildi. Tekrar gerçekleşmemesi yahut sonuçlarının türkiye düşüncesince düzenlilik garantisi sağlamaması halinde, Ukrayna Budapeşte Mutabakatı'nın çalışmadığına ve 1994 yılındaki kâffesi şişko kararların sorgulanacağına ilişkin herhangi müşterek muhtelif hakka cemaat olacaktır” dedi.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler