USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yunanistan’daki tren kazasında can kaybı 38’e yükseldi

Yunanistan'daki tren kazasında can kaybı 38'e yükselirken, kazanın arkası sıra başşehir Atina ve Selanik'te sokaklar karıştı.

Yunanistan’daki tren kazasında can kaybı 38’e yükseldi
02-03-2023 04:05

Atina'dan Selanik'e revan geçici treninin Larissa kentinin kuzeyinde arazi meydan Tempi sahasında marşandiz ile karın kafaya çarpıştığı kazada can kaybı arttı. Yunanistan İtfaiyesi kabilinden meydana getirilen açıklamada, tren kazasında yaşamını kaybedenlerin sayısının 38'e yükseldiği aktarılarak, vurulan 72 insandan 6'sı koyu bakımda kazanmak neredeyse 57'sinin hastanelerde otama altında yer aldığı anlatım edildi. Arama-kurtarma çalışmalarının geceleyin süresince bitmeme edeceğini aktaran itfaiye, 24 araç ile minimum 72 itfaiyecinin fenomen durumunda bulunduğunu belirtti. Yunanistan Polis Sözcüsü Constantia Dimoglidou ise, yaşamını kaybedenlerin kişileştirme geçirmek düşüncesince DNA örneklerinin kullanıldığını aktardı.

Atina ve Selanik'te sokaklar karıştı

Kazanın arkası sıra hükûmet merkezi Atina'da ve Selanik'te kazanın ihmalden kaynaklandığını ve hükümet kanadından mevrut istifaların kifayetli olamayacağını korumak için çaba sarfeden gruplar, sokağa indi. talebe gruplarının düzenlemiş yer aldığı gösterilere, vatandaşların da ortaklık sağlaması ile göstericilerin sayısı çelimsiz sürece binlere ulaştı. Atina'da parlamentonun uğrunda başlamış olan gösteriler, Omonia Meydanı'na derece bitmeme etti. Sadece reviş ve sloganların atılmış yer aldığı gösteriler, hâlâ sonraları polisle çatışmaya dönüştü. Polis, göstericileri duman geçirmek düşüncesince delik yaşartıcı doğal kavara kullandı.

Tren kazası insanoğlu yanlışı kaynaklı

Kaza sahasını görüşme fail Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, icra ettiği ulusa sesleniş konuşmasında, kazanın insanoğlu yanlışı kaynaklı bulunduğunu belirtti. Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis'in istifa kararının haysiyetli birlikte cereyan bulunduğunu aktaran Miçotakis, Yunanistan Demiryolları Kurumu (OSE) ve ilişkin kuruluşu ERGOSE'nin başkanlarının da istifalarını sunduğunu laflarına ekledi.

Larissa'da hastanedeki yaralıları görüşme ettiğini aktaran Miçotakis, yaşamını kaybedenlerin yakınları ve yaralılar ile görüştüğünü anlatım ederek, “Bana 'neden' niteleyerek sordular ve bana 'bir hâlâ asla' dediler. Onlara DOĞRU birlikte karşılık borçluyuz" dedi.

Yunanistan Demiryolları Örgütü (OSE) Başkanı Nikos Tsikalakis da icra ettiği açıklamada, kaza üzerine düzenlenen soruşturmanın önceki sonucunun kazanın insanoğlu hatasından kaynaklandığı anlamında bulunduğunu anlatım etmişti. Tsikalakis, hakeza birlikte kazanın gerçekleşmesi düşüncesince ansızın çok faktöre gerekseme bulunduğunu belirtmiş, kazadaki koşulların kusursuz adına daha bilinmediğini aktarmıştı. Demiryolu ağındaki iştirakçi eksikliğine de atıfta mevcut Tsikalakis, yurt çapında 2 binden çok etkin olması gerekirken şu anda çabucak 750 etkin bulunduğunu açıklamıştı.

“Yasta olduğumuz birlikte çağda sorumluluktan konuşmak istemiyorum”

Ana ihtilaf partisi Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak (SYRIZA) önderi Alexis Çipras da kaza sahasını görüşme ederek, yaralıların bulunmuş yer aldığı Larissa kentindeki birlikte hastaneye gitti. Hastanede içki bağışında mevcut Çipras, “Gördüğüm sahneler beklenmeyen edici. Ne efsus ki çoluk çocuk de müdahale kazanmak neredeyse onlarca geberik ve kayıpla boş boş birlikte facia yaşıyoruz. Yasta olduğumuz birlikte çağda sorumluluktan konuşmak istemiyorum, tarihi ulaşınca konuşuruz" dedi.

Yunanistan'da 3 günce millî matem anons edildi

Kazanın arkası sıra 1 Mart-3 Mart ortada Yunanistan'da tamamı amme binalarında bayraklar yarıya indirilirken, bölüt açıkça etkinlikler silme edildi. Siyasi partiler de april ayında yapılması muhtemel umumi intihabat düşüncesince kampanyalarını askıya aldı.

Atina'dan Selanik'e revan geçici treninin Larissa kentinin kuzeyinde arazi meydan Tempi sahasında marşandiz ile karın kafaya çarpışmış, kazada geçici treninin birlikte numara ve ikinci vagonu çarpışmanın şiddetiyle ağız ağıza ezilmiş, üçüncü vagonu ise raydan çıkmıştı. Demiryolu firması Hellenic Train verilerine göre, kazada geçici treninde 342 geçici ve 10 mürettebat, yük treninde ise 2 mürettebat bulunuyordu. Yolcu trenindekilerin çoğunun ise öğrencilerden oluştuğu belirtildi. İki trenin çarpışmadan ilkin kilometrelerce bire birlikte güzergâh üstünde birbirine akıllıca tempo şeklinde yer aldığı aktarılmıştı. Larissa'daki tren istasyonu müdürü gözaltına alınmıştı.

Muhammed İkbal Hatunoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler