USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Yunan basınında gündem olmuştu, Çorum'dan Putin'e leblebi helvası çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile müşterek araya mevrut Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve heyetine ağırlama edilmesi sonra gündeme oturan leblebi helvasıyla ilgilendiren mütekellim Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, "Rusya ve Ukrayna ortada müşterek h

Yunan basınında gündem olmuştu, Çorum'dan Putin'e leblebi helvası çağrısı
16-03-2022 07:45

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yanında araya geldiği toplantıda ağırlama edilen leblebi helvası, Yunanistan ve evren basınında gündem oldu. Yunanistan basınında ve içtimai medyada Yunan heyetinin baş döndürücü beğenmiş olduğu Çorum leblebisinden meydana getirilen helvanın tarifi paylaşılmaya başlandı. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da leblebi helvasının Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde biçim kıvrım edilmesinde hamam yanında müstevi oluşturduğunu söyleyerek, Ukranya ve Rusya arasındaki akse nedeniyle helvadan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ağırlama edebileceklerini söyledi.

"Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'e de ağırlama eylemek isteriz”

Leblebi helvasının muhabbet ve sulh içerdiğini kail Aşgın, “Bu bomba hız içermiyor, bu bomba sevgi. Barış ve beraberlik içeriyor. Leblebi helvası Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde baş döndürücü ehemmiyetli yanında evreyi kaydettirdi adeta. Ve şu an kâffesi dünyada helvanın tatlılığı, güzelliği, yapılışı ve tarifi Çorum'un muhabbeti kâffesi gönüllere yansıyor. Gönül lazım ki hemen bu muhabbet ve ya diyalog iklimi hemen Yunanistan ile Türkiye arasındaki gelişmelere, görüşmelere sebebiyet vermesin. Şu anda yeryüzünün nice noktasında muharebeler var. Özellikle andıran coğrafyamızda, kapımızın dibince Rusya ve Ukrayna ortada yanında harp var. İnşallah bu helvamızdan Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'e de ağırlama eylemek isteriz” dedi.

Çorum leblebisi ile imal edilen helanın dü diyar ortada hamam yanında alım satım sağlamasından ötürü bahtiyar olduklarını tamlayan Aşgın, “Şu anda kâffesi evren ve Türkiye basınında Çorum'un leblebi helvası konuşuluyor. Dünyanın evvel yazılmış sulh anlaşması bulunan Kadeş Barış anlaşması bu topraklarda imzalandı. Çorum herhangi yanında devir barışa, kardeşliğe yardım vermiştir. Bu açıdan da Çorum leblebisinden leblebi helvasının şu an ilkin Yunanistan ile bulunan ilişkilerimizde hamam yanında iklim estirmesinden ötürü Çorumlular yerine akıbet aşama mutluyuz bahtiyarız. Leblebi dendiğinde akla Çorum gelir. Yüzyıllardır leblebinin toprakları Çorum'dur. Bu açıdan Çorumlular hemen leblebiyi parça adet yemenin haricinde nice değişik mahsulat de kullanmışlardır. Bunlardan yanında tanesi geçtiğimiz günlerde malumunuz dünyada evvel defa leblebiden sabun üretimi yaptık. Dünyada evvel bu leblebi sabunu. Bunu dünyaya bağış ettik” diyerek konuştu.

"Leblebi helvası kitapla baş başa baştan gündeme geldi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'a teşekkürname mektubu gönderildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı kabilinden “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adıyla hazırlanmakta bulunan kitapta leblebi helvasına toprak verildiğini tamlayan Aşgın, “O kitapta Sayın Emine Erdoğan hanımefendi, Çorum'un ünlü leblebi helvasına degaje toprak vermişti ve adeta o gün leblebi helvası kitapla baş başa baştan gündeme geldi. Biz de Çorum Belediyesi yerine leblebi helvasının en çelimli halde yerini bulduğunu görür görme engelli de içtimai tesislerimizin tamamının menüsüne leblebi helvasını koymuştuk. Sayın Emine Erdoğan'a da bu leblebi helvasına bulunan ilgisinden ötürü ve kitabın en dobra kısmına Çorum leblebisinden imal edilen leblebi helvasına toprak verdiği düşüncesince teşekkürname mektubumuzu geçtiğimiz eyyam içinde iletmiştik” halinde konuştu.

"Çorum'un ünlü leblebisini kâffesi liderlere referans ediyoruz"

"Bütün liderlere ağırlama eylemek isteriz" ifadelerine toprak sağlayan Aşgın, "Yiyen hacısı hocası Çorum'un Kadeş Barış Anlaşması'ndan mevrut kardeşliğini, sevgisini alsın ve toprak yüzünde barış, beraberlik olsun. Bu açıdan ünlü saray helvası yerine bilinen, sarayların tatlısı yerine tanıdık Çorum'un ünlü leblebisini kâffesi liderlere referans ediyoruz. Herkesi leblebinin anne vatanında leblebi helvasının anne vatanında Sosyal Tesislerimizde ünlü leblebisini helvasını tatmaya ve şehrimize çağırma ediyoruz” dedi.

Muhammed Muttalip Yalçın - Bülent Özkaleli
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler