USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Yeni spor kanunu teklifi TBMM Genel Kurulunda yasalaştı

AK Parti ve MHP milletvekillerinin kuma imzasını haiz Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda ikrar edilerek, yasalaştı.

Yeni spor kanunu teklifi TBMM Genel Kurulunda yasalaştı
22-04-2022 20:06
TBMM

Kanunla spor kulüpleri, spor çok ortaklı şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, fevk yapı oluşturmaları, dirimlik ve giderleri, bütçe ve gider esasları, görev, mezuniyet ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara yapılacak rastgele ayrışık yardımın biçim ve koşulları düzenleniyor.

"Spor kulüplerinin yapı ve hukuksal benliğinin kazanılması", "spor çok ortaklı firması vasfının kazanılması ve kaybedilmesi", "mali hükümler", "kulüplere tahsis edilen taşınmazların ve sağlanan desteklerin maksadı haricinde kullanılması biçiminde verilecek cezalar" ile alakalı ahkâm gizli eğlenmek kaydıyla, bu yasada toprak düzlük düzenlemeler, yapı kanunu mevcut spor federasyonları kendince uygulanmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı ekip ve kuruluşunda toprak düzlük askeri spor kulüpleri, kanuna kendince tescil edilerek, spor faaliyetlerine katılabilecek fakat kanunun spor faaliyetlerine iştirakı düzenleyen hükümleri dışarı öteki ahkâm bu kulüpler kendince uygulanmayacak.

Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine eklenmek amacıyla doğruluk yahut hukuksal minimum 7 insan kabilinden kurulacak. Spor kulübü ihdas yapmak düşüncesince yapı bildirimi, nizamname ve mukteza öteki belgelerle beraberce Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurulacak.

Spor kulüplerinin ortak spor branşında faaliyetlere katılabilmesi, bu spor branşının değgin yer aldığı spor federasyonu kabilinden tescil edilmesine değgin olacak. İlgili spor dalı tescilleri, spor federasyonları kabilinden başkaca bakanlığa bildirilecek. Tescilin yapılması, müracaat türü ve mukteza belgelere değgin kökler ve esaslar, alakalı spor federasyonunun emirleri ile düzenlenecek. Milli Savunma Bakanlığı ekip ve kuruluşunda toprak düzlük askeri spor kulüpleri kendince bu özellik dışarı öteki ahkâm uygulanmayacak.

Kulüp üyeliğini sona erdiren cezalar

Kasten işlenen ortak suçtan ötürü 1 sene yahut henüz aşkın süreyle delik cezasına ve ya affa tutulmuş olsa caba devletin güvenliğine dirlik suçlar, anayasal sisteme ve bu düzenin işleyişine dirlik suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye arabozanlık karıştırma, edimin ifasına arabozanlık karıştırma, suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, tiksinti ve ayrımcılık, eşeysel dokunulmazlığa dirlik suçlar, fuhuş, narkotik yahut uyaran özellik yapım ve ticareti, narkotik ve uyaran özellik kullanılmasını kolaylaştırma, görmek düşüncesince narkotik yahut uyaran özellik satın almak, almak yahut bulundurmak ve ya narkotik yahut uyaran özellik kullanmak, aldatma yahut motivasyon primi, kanuna karşıt kendisine spor müsabakalarına mebni husus ve talih oyunlarını oynatma, oynatılmasına toprak ve olanak sağlama, reklamını masnu yahut kredi nakline vasıtalık yahut kanunun spor kulüpleri ve spor çok ortaklı şirketlerinin bütçe ve gider ilkeleriyle alakalı maddesine ihtilaf ika suçlarından mahkum olanların spor kulübü, spor çok ortaklı firması statüsündeki değgin ortaklığı ve iştiraklerindeki yönetim, denetim, sıkı ve seçimlik öteki heyet üyelikleri, haklarındaki murafaa yahut alakalı heyet kararının kesinleştiği tarihte kendinden sona erecek. Yasaklanmış hakların arka verilmesi kararında, ukubet mahkumiyetine değgin ahkâm uygulanmayacak.

Tahkim kurulları, gözaltı sıkı kurulları, spor federasyonlarının ukubet yahut sıkı kurulları ve ya spor federasyonlarının değgin yer aldığı arsıulusal kuruluşlar kabilinden sonuç 5 sene süresince ortak defada 1 sene yahut mecmu 2 sene doğruluk yoksunluğu cezası bölgelerin spor kulübü, spor çok ortaklı firması statüsündeki değgin ortaklığı ve iştiraklerindeki yönetim, denetim, sıkı ve öteki heyet üyelikleri, haklarındaki heyet kararının kesinleştiği tarihte kendinden sona erecek.

Spor kulübüne üyelik

Kanunla ortak spor kulübüne üyelik düşüncesince hususi şartlar aranmayacak ve ferdin ivaz ehliyetine cemaat olması kifayetli görülecek. Üyelik başvurusu yazılmış kendisine yapılacak ve pakt patronaj kurulunca 30 devir süresince karara bağlanacak. Sonuç, müracaat malikine yazılmış bildirilecek. Başvurusu benimseme edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilecek.

Üyelik düşüncesince alakalı mevzuat yahut tüzükte aranan özellikleri sonra kaybedenlerin üyeliği kendinden sona erecek. Üyelik başvurusu, tüzükte yayınlanan esbap haricinde fakat DOĞRU nedenle reddedilebilecek.

Birleşme ve servet varlığının devri

Spor kulüpleri minimum umumi heyet organ kusursuz sayısının dörtte üçünün katılacağı umumi heyet toplantısında, toplantıya katılanların minimum arı çoğunluğunun oyuyla alınacak kararla ayrımsız ilde mevcut ayrıksı ortak spor kulübü ile birleşebilecek.

Birleşme; spor kulüpleri siciline tescil ile revaç kazanacak ve devrolunan spor kulübünün tescil anındaki eksiksiz çalışkan ve pasifi kendinden devralan spor kulübüne geçecek. Bu toplaşma ile devrolunan spor kulübünün üyeleri kendinden devralan spor kulübünün üyesi olacak, devrolunan spor kulübü likidasyon edilmeksizin bitecek ve spor kulüpleri sicilinden silinecek.

Devrolunan spor kulübüne ilişik sportif tarihçe ve sportif muvaffakiyet devralan spor kulübüne esbak sayılacak. Devralan spor kulübü, lige katılımda yahut tescil edilen isimli devrolunan spor kulübü izlenimini verecek rastgele ortak ayrım yapamayacak. Devrolunan spor kulübünün müsabakalara paydaşlık adı yahut unvanı baştan tescil edilemeyecek.

Spor kulüplerinin birleşmesi Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine naşir olacak.

Birleşme ve servet varlığının dönemi işlemleri, spor federasyonu kabilinden belirlenen sezonun sona erdiği ve tescil edilmiş yer aldığı tarihten itibaren toy mevsim başlangıcına derece yapılabilecek.

Spor kulüplerinin sona ermesi, faaliyetinin yasaklanması

Spor kulüpleri, huzur umumi heyet toplantısı kanunda öngörülen müddette yapılmaması ve mecburi organları oluşturulmaması, nizamname layıkıyla patronaj kurulunun oluşturulmasının imkânsız bir duruma gelmesi, alışılagelen umumi heyet toplantısının dü kere fevk caba yapılamaması yerinde kendinden sona erecek.

Bu durumlardan minimum birisi gerçekleşirse, gözaltı ve spor kulübünün rastgele ortak üyesi spor kulübünün sona erdiğinin tespitini mahkemeden isteyebilecek.

Genel kurul, rastgele devir spor kulübünün feshine değişmeyen verebilecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, tescile değgin koşulları kaybeden, organlarını kanuna karşıt meydana getiren ve yazılmış ihtara karşın bu aykırılıkları 3 ay süresince gidermeyen, üstenme etmiş yer aldığı tek spor faaliyetine sellemehüsselam ve mazeretsiz fevk caba 3 sene katılmayan spor kulüplerinin, spor faaliyetlerine katılmasını yasaklayabilecek. Bu hallerde, gözaltı yahut spor kulübünün rastgele ortak üyesinin istemi üzerinde mahkeme; spor kulübünün feshine değişmeyen verecek ve sorun esnasında faaliyetten tehir engelleme mukteza eksiksiz önlemleri alacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, sportmen yetiştirme, sporda altyapının desteklenmesi ve spor müsabakalarında kullanılmak amacıyla mülkiyetindeki yahut tasarrufundaki taşınmazları spor çok ortaklı şirketlerine ve fevk kuruluşlara 10 yıla derece Devlet İhale Kanunu'nda öngörülen kesim usulüyle kiralayabilecek ve ya 49 yıla derece dayanma hakkı istihsal edebilecek.

Kamu yararına etkin spor kulüpleri

Kamu yararına etkin spor kulüpleri, Hazine ve Maliye Bakanlığının ve alakalı spor federasyonunun görüşü alınarak, bakanın teklifi ve cumhur reisi kararıyla belirlenecek.

Bir spor kulübünün amme yararına etkin spor kulübü sayılabilmesi düşüncesince minimum 2 senedir faaliyette bulunması, faaliyette bulunmuş yer aldığı spor dallarına ergonomik spor tesislerinin mülkiyetine yahut etraflıca devamlı kiracılık ve ya tahsis hakkına cemaat bulunması, minimum üçü olimpik, paralimpik yahut deaflimpik spor dalı kazanmak kıl payı altı ayrı spor branşında faaliyette bulunması, kalp spor kulübü gibi kurulanlarda ise olimpik spor dallarının evren şampiyonalarına sporcusunun alınması yahut faaliyette bulunmuş yer aldığı rastgele spor branşında olimpik, paralimpik yahut deaflimpik oyunlarına sportmen göndermesi, çalışkanlık gösterdiği spor sahalarından minimum birinde değgin yer aldığı spor federasyonu kabilinden planlı en fevk düzeydeki spor faaliyetine alınması eşya olacak.

Kamu yararına etkin spor kulüpleri, amme yararına etkin derneklere sağlanan haklardan yararlanacak.

Amatör spor faaliyetlerinde mevcut spor kulüpleri ve spor çok ortaklı şirketleri, il sınırları arasında minimum 15 spor kulübü yahut spor çok ortaklı şirketinin ortak araya gelmesiyle federasyon, minimum 15 federasyonun ortak araya gelmesiyle de konfederasyon kurabilecek.

Üst şirketlerin organ sayısı öngörülen sayının dibine düşerse, bu kuruluşlara, mukteza bulunan sayının tamamlanması düşüncesince 6 ay müddet tanınacak. Bu müddette tamamlanmazsa, şirketlerin varlıkları kendinden sona erecek.

Denetim ve bildirge usulü

Spor kulüpleri, spor çok ortaklı şirketleri ve fevk kuruluşların, alakalı mevzuat, nizamname ve esasi sözleşmelerinde yayınlanan amaçlar doğrultusunda çalışkanlık gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata akla yatkın yakalayıp tutmadıkları özellikle kazanmak üzere, yönetsel ve finansal rastgele ayrışık muamelat ve faaliyetleri Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı spor kulüpleri düşüncesince öngörülen aut denetimi ari ortak aut denetleme kuruluşuna da yaptırabilecek.

Spor kulüpleri, Dernekler Kanunu'nun alakalı maddesi uygulanmak yoluyla İçişleri Bakanlığı yahut mülki dalavere amiri kabilinden da denetlenebilecek.

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında toprak düzlük taksirat ile Türk Ceza Kanununda toprak düzlük narkotik yahut uyaran özellik yapım ve ticareti yahut suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini ibra suçlarından ötürü haklarında takibat planlı insanların görevden uzaklaştırılması yerinde bölgeleri redif üyelerle tamamlanacak. Bu suretle tamamlanmazsa valilikçe görevlendirilecek alt heyet kabilinden seçimli yılgı umumi heyet yapılarak tamamlanacak.

Denetim esnasında görevliler kabilinden istenecek rastgele ayrışık bilgi, doküman ve kayıtların, spor kulübü ve spor çok ortaklı firması yetkilileri kabilinden verilmesi mecburi olacak.

Spor çok ortaklı firması vasfının kazanılması

Kanunla, spor kulüpleri cemiyet statüsünden çıkarılıyor ve çok ortaklı iştirak kendisine tescil edilmelerinin önü açılıyor. Türk Ticaret Kanunu'na kendince kurulan ve hukuksal şahsiyet elde eden çok ortaklı şirketler, Gençlik ve Spor Bakanlığı kabilinden tescil edilmeleriyle spor çok ortaklı firması vasfını kazanacak.

Şirketlerin tescil başvurusu gözaltı kabilinden 30 devir süresince karara bağlanacak.

Spor federasyonları, belli başlı liglerde toprak alabilmek düşüncesince spor çok ortaklı firması statüsünde olma yükümlülüğü ve bu firmalar düşüncesince ödenmiş sermayesi 1 milyon liradan az olmamak kıl payı minimal kapital zorunluluğu getirebilecek.

Bakanlık, tescile değgin koşulları kaybeden, organlarını bu kanuna karşıt kendisine meydana getiren ve gözaltı kabilinden meydana getirilen yazılmış ihtara karşın bu aykırılıkları ikaz tarihinden itibaren 3 ay süresince gidermeyen, üstenme etmiş yer aldığı tek spor faaliyetine sellemehüsselam ve mazeretsiz kendisine fevk caba üç sene katılmayan, spor çok ortaklı şirketlerinin gözaltı nezdindeki tescillerini bozma edecek.

Spor çok ortaklı şirketleri, faaliyette bulunacakları spor dalını alakalı spor federasyonuna tescil yol açmak mecburiyetinde olacak. Taahhüt etmiş yer aldığı spor dalı faaliyetlerine sellemehüsselam ve mazeretsiz fevk caba 3 sene katılmayan spor çok ortaklı şirketlerinin bu spor dallarına değgin tescilleri alakalı spor federasyonu kabilinden bozma edilecek.

Spor kulüpleri, belli başlı ortak spor dalına değgin çalışkan ve edilgen varlıklarını ortak eksiksiz olarak, ortak spor çok ortaklı şirketine kapital kendisine koyabilecek yahut devredebilecek.

Bir spor çok ortaklı firması ile bu biçimde malvarlığı ve ya sözleşme, ortaklık, patronaj yahut benzeşim ortak bağlantısı bulunan spor kulübünün, alakalı spor çok ortaklı şirketinde Türk Ticaret Kanunu'nun alakalı maddesi yönünde aracısız ve ya endirekt hakimiyeti bulunması gerekecek. Bu biçimde aracısız yahut endirekt hakimiyeti mevcut spor kulübü lehine düzenlenecek imtiyazlar dışarı kazanmak kıl payı spor çok ortaklı şirketlerinde; öteki paylara, belli başlı ortak ekip meydana getiren hisse sahiplerine, belli başlı hisse gruplarına ve azlığa Türk Ticaret Kanunu'nda planlı rastgele ortak boşluk istihsal edilemeyecek.

Bir spor kulübü ile irtibatlı bulunan spor çok ortaklı şirketlerinin paylarının nama yazılmış olması mecburi olacak.

Bir spor kulübü ile irtibatlı bulunan spor çok ortaklı şirketlerinde iştirak karından kuruculara, patronaj oturmuş üyelerine ve öteki kimselere rastgele ortak çıkar sağlanamayacak.

Bir spor kulübü ve spor çok ortaklı firması yönetiminde toprak alanlar, ayrımsız spor branşında ve ayrımsız ligde çalışkanlık yayınlayan ayrıksı ortak spor kulübü yahut spor çok ortaklı şirketinin yönetiminde ayrımsız anda fariza alamayacaklar.

(Sürecek)


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler