USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'de iç harp yurt içi ulaşımı çileye dönüştürdü

Ülkede, iç harp zımnında şehirlerarası anne yolların kapanması nedeniyle, halk, şimdi etraflıca devam eden seçenek yollara başvuruyor.

Yemen'de iç harp yurt içi ulaşımı çileye dönüştürdü
21-01-2022 12:55
Yemen

Yemen'de kestirmece 7 senedir bitmeme fail iç harp dolayısıyla şehirlerarası anne yolların kapanması yahut dokunca görmesi, halkın gezilerde şişman başağrısı yaşamasına sefer açıyor.

Bu sefer 7-9 zaman geçindiren kestirmece 400 kilometrelik ortak açıklık fakat şu an muvasala düşüncesince henüz etraflıca bulunan seçenek ortak sefer kullanılıyor. Üstelik dik dağlar ortada toprak alması ve ters olması dolayısıyla bu yola adam peyda eylemek tehlikeli.

En ehemmiyetli dü şehri birbirine bağlayan Sana-Aden anne yolu ülkedeki en dirimsel ve en ehemmiyetli sefer adına benimseme ediliyor. Savaştan önce, muvasala dolgun nakil yahut taksiler kabilinden bu yolla ve ya dü ülke arasındaki sağlıksız saatlik uçuşlarla sağlanabiliyordu.

Aynı biçimde yolcular kayalık ve çukurlu bulunduğu düşüncesince Taiz-Aden yolunun da sakıncalı olduğundan yakınma ediyor.

Daha tehlikesiz ortak yol yeğleme etmeye etkin Yemenliler, varacakları yere az henüz dü sert müddette ulaşır bir duruma geldi. Başkent Sana ile Hadramevt'in merkezi Mukalla kenti arasındaki açıklık normalde 10 saatte katediliyor. Ancak düzenlilik dolayısıyla mecburi yeğleme durumuna mevrut eş değer yollarla bu müddet 20 saate derece çıkıyor.

Benzer gidiş Hadremevt'in Seyun kenti düşüncesince de geçerli. Sana-Seyun arası kestirmece 600 kilometre bulunan ve 8 saatte alınabilen açıklık fakat 15 saatte tamamlanabiliyor.

Şehir içi ulaşımda yaşanmış bulunan sıkıntılar

Ulaşım dair yaşamış bulunduğu teessürat şehirlerarası yollarla hudutlu kalmayan Yemenliler, bire ortak vilayetin içre de yol dair zorluklarla gönül rahatlığı karşıya kalıyor.

Sana ve Aden arasındaki anne sefer üstünde toprak düzlük Ed-Dali vilayeti, semt sakinlerinin bu mevzuda verilen kalmış bulunduğu sıkıntılara şehadet ediyor. Dali'deki dü anne yol, İran destekli Husi milislerin silahlı çatışmaları dolayısıyla trafiğe az henüz bağlı durumda.

Bu gidiş vilayetin ikiye bölünmesine sebep oluyor. Kuzey bölümü, Husilerin kontrolü altında iken vilayetin merkezini de içerisine düzlük cenup kısmı ise hükümet güçleri ile BAE destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) denetiminde bulunuyor.

BM'den ulaşımın şümullü ortak biçimde ele katılması çağrısı

Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Yemen hususi Temsilciliğinden 9 Ocak'ta meydana getirilen açıklamada, "ülkede ulaşımı şümullü ortak biçimde ele benimseme eylemek düşüncesince bazısı icraat yapılması gerektiği" belirtildi.

Açıklamada, Yemenliler düşüncesince averaj yol süresinin, henüz etraflıca ve asfaltsız yollara başvurdukları düşüncesince savaştan öncekine layıkıyla ehemmiyetli seviyede arttığı aktarıldı.

Şehirlerarası ve ülke içi muvasala düşüncesince dirimsel ehemmiyet haiz anne metodlar ilkin peyda eylemek nerede ise muvasala güzergahlarının siviller kabilinden kullanılabilir olması gerektiği vurgulanan açıklamada, başkaca bu yolların, mayınlardan temizlenmesi, arama noktalarının tehlikesiz bölgeler olması ve buradaki memurların sorumluluklarını adına getirmesi gerektiği kaydedildi.

Ülkedeki arbede taraflarına ilişik arama noktaları da kıygınlık yaratıyor

Yemenli Ahmed Hasan (42) da başşehir Sana'da tevakkuf fail fakat Aden'de çalışmış bulunduğu düşüncesince iç savaşla bu arada işine erişmek düşüncesince ayrımlı ortak rota çekmek ve etraflıca mesafeler bölmek durumunda kalanlardan biri.

AA muhabirine mütekellim Hasan, seçenek yolun henüz ilkin el kabilinden bitişik köyler ortada cereyan eylemek düşüncesince beğenilen ortak taraf sefer olduğunu, anne sefer adına hazırlanmadığını belirtti.

Hasan, bu yolun genişliğinin hemen ortak arabayı alabildiğini, bunun da bilhassa trafiğin koyu bulunduğu senelerde arabaların yolda henüz etraflıca müddet kalmasına sefer açtığını anlatım etti.

Yemenli Emel Mahmud (37), metropoller arasındaki gezilerde yaşanmış bulunan sıkıntılara bağlı "Güzergahların değişmesiyle yolcuların mağduriyeti hemen mesafenin uzamasıyla hudutlu kalmadı. Yolcular acemi yolların tehlikelerinden çevre ayrıksı mağduriyetlere de verilen kaldı." dedi.

Araçların gidiş geliş kazalarından kıygın bulunduğunu başkaca ansızın çok tarafa ilişik düzenlilik bariyerleri ve arama noktalarından meydana gelen engellerin de bulunduğunu kail Mahmud, şunları söyledi:

"Tüm etraf öz arama alına aldıkları alanlarda arama noktaları kuruyor ve kavait ortak noktadan diğerine değişiyor. Ancak kentlerin anne girişlerinde icraat çoğu kez henüz sert olur. Örneğin, Sana girişinde Husilerin kesif pıtrak müesses arama noktaları bulunur. (BAE destekli) Güney Geçiş Konseyi de Aden'in girişinde arama noktalarını artırdı. Marib kentinin girişinde ise hükümete ilişik arama noktaları bulunuyor."

Şehirlerarası mesafeler katlanarak artıyor

Yemenli Halid Nasır (26), "Bu teessürat biraz şehrin sakinleriyle hudutlu değil, şerait dolayısıyla ortak kentten diğerine kıymetlendirmek durumunda küsurat Yemen halkının çoğunluğunun sorunu." dedi.

Nasır, Sana-Mukalla arasındaki yol macerasını şu biçimde anlattı:

"Sana-Mukalla arası kestirmece 800 kilometre mesafede ve normalde 10 saatlik yol. Ancak seçenek metodları çekmek durumunda kaldığım düşüncesince sefer 20 saate çıkıyor. Yolculuk düşüncesince ortak kol yolcuyla baş başa acemi yollara alışkan ve arama noktalarından geçişler dair deneyimli ortak şoförün otomobiline biniyoruz. Sana'dan çıktıktan sonraları güneye ordan da doğuya; dağlık ve badiye bölgelerinin toprak almış bulunduğu yollara giriyoruz. Yolculuk, arama noktaları dolayısıyla kesif pıtrak durulması ve ya arızalı araziler dolayısıyla arabanın arızalanması kararı saatlerce geçindiren eziyetli ortak çözüm alıyor."

Şehir içi ulaşımda yaşanmış bulunan sıkıntılar

Dali vilayeti sakinlerinden Muhammed Salih (30), "Dali vilayetinin kuzeyinden güneyine geçişler, çatışmaların yaşandığı dü anne sefer üstünden yapılamıyor. Ya dağlık bölgelerden yayan geçiyoruz ve ya araç ile az henüz kat çizerek etraflıca ortak açıklık katediyoruz." diyerek konuştu.

Çocuklar ile yaşlılar düşüncesince dolaşma yolunun sıkkın olduğuna ayraç fail Salih, başkaca yükü olanların da kendisinin binbir meşakkatle yürümüş bulunduğu dağlık yolda bütün bütün zorlandığını aktardı.

"1 saatlik açıklık 10 zaman sürüyor"

Salih, Dali'nin merkezi ile Husilerin kontrolü altındaki Demt kenti arasındaki kestirmece 60 kilometrelik mesafenin alışılagelen koşullarda en çok ortak zaman alacağını anımsattı.

Ancak bu anne yolun çatışmalar dolayısıyla kapanmasından çevre beğenilen seçenek yolun 10 saatte alındığına; katedilen mesafenin de 400 kilometreyi aştığına ayraç fail Salih, şunları söyledi:

"Dali'den Demt'e gidecek birinin evvel ilkin il dışına çıkması gerekiyor. Daha sonraları güneyde küsurat Lahec ile El-Beyda vilayetlerini geçiyor. En böylelikle Dali iline baştan antre yaparak kıymetlendirmek istediği yere kazanmış oluyor."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler