USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Yakında Ermenistan'la normalleşme adımları düşüncesince çapraz hususi temsilciler atayacağız�

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Azerbaycan'la da danışma ettik, geçenlerde Ermenistan'la normalleşme adımları düşüncesince çapraz hususi temsilciler atayacağız ve herhangi bir adımda Azerbaycan'la baş başa cereyan edeceğiz." dedi.

'Yakında Ermenistan'la normalleşme adımları düşüncesince çapraz hususi temsilciler atayacağız�
14-12-2021 01:23
TBMM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulunda Bakanlığının bütçesi üstünde meydana getirdiği konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde imdi adaletli borda bordaya evren kurmak, milletin hakkını, hukukunu destek kazanmak ve "Yurtta barış cihanda sulh" prensibi düşüncesince çalıştıklarını vurguladı.

Türk bayrağın dünyanın ciharıyek indinde gururla dalgalanması düşüncesince diplomatı, öğretmeni, iş insanı, bilgelik insanı, TİKA'sı, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve sivil polis polis maşer kuruluşlarıyla el ele, dal omuza çalıştıklarını özetleyen Çavuşoğlu, "253 temsilciliğimizle dünyanın değme haklı varız. Hamdolsun, dünyanın değme haklı uzak, DOĞRU değme coğrafyada bu çalışmaların neticelerini alıyoruz. Artık elden lehçe değil, global mevzularda lafı olan, görüşü sorulan borda bordaya ülkeyiz. Gücümüzü evvel Allah'tan, sonraları bu ermiş milletten ve büyük Meclisimizden alıyoruz. Hakkın, adaletin, iyiliğin savunucusuyuz. Milletimizin girişimci, çalışkan, gözü pek, şefkatli karakteri diplomasimize istikamet veriyor." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, diplomasinin bundan sonraları yaşamın değme sahasına dokunduğuna ayraç ederek, elden siyasal mevzularda değil, milleti ilişik değme bölgede canlı diplomatlık anlayışıyla cereyan ettiklerini söyledi.

İlgili bakanlıkların yüksek gayretleriyle turizmde, sağlıkta, hazırlık zincirlerinin çeşitlendirilmesinde, dışarıda da ehemmiyetli başarılara imza attıklarına dikkati çekici Çavuşoğlu, AB'nin Dijital Koronavirüs Sertifika Sistemi'ne müdahale adına vatandaşların seyahatini kolaylaştırdıklarını kaydetti.

Türk ülkeleri teşkilatı adına Afrika ülkelerine gönderilen 2,5 milyon aşılama hibesi ile dünyaya kip olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, eksiksiz bunların biricik başına borda bordaya kurumun altından kalkabileceği işler olmadığını, ekipman emek vermesi ve çalışan eş güdüm ile bunu gerçekleştirdiklerini anlatım etti.

Bakan Çavuşoğlu, emlak dışındaki vatandaşların, ayrımcılığa yahut saldırıya uğraması haklı onlara dizi taraf gerdiklerini, Libya'da alıkonulan 7 yurttaşı vatana kavuşturduklarını anımsattı.

Çavuşoğlu, Kırım Tatarlarından Irak ve Suriye Türkmenlerine, Gagauzlardan Ahıskalılara, Boşnaklardan Uygur Türklerine derece dünyanın değme borda bordaya indinde canlı vatandaş, soydaş ve kardeşlerin meseleleriyle yakından ilgilendiklerini belirtti.

"Türk dünyasında da zamanı günleri yaşıyoruz"

Türk dünyasında da zamanı günlerin yaşandığını dikkati çekici Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın zamanı zaferinden sonraları Türk ülkeleri teşkilatının dünkü adını kazanmasının, Türk zamanı itibarıyla dönüm noktalarından bir tanesi bulunduğunu vurguladı.

Dış politikada 2021 yılının koyu ve dayanıklı borda bordaya yıl bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna ve Batı bloku arasındaki huzursuzluğun fevk düzeye çıktığını, Balkanlar'da 30 senedir sağlanan oturma ortamının ağır riziko altında bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, "Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti'nde Entite Meclisinin almış bulunduğu değişmeyen yanlıştır, tehlikelidir ve Bosna Hersek Anayasası'na da aykırıdır. Filistin'de nehiy altındaki topraklarda İsrail'in gayrikanuni yerleşim, zor alım ve mecburi boşaltma uygulamaları ve Kudüs'ün statüsünü zedelemeye müteveccih girişimleri maatteessüf sürüyor. Afganistan'daki ipham şayet güzel yönetilemezse topu topu dünyayı etkileyecek neticeler doğuracak. Yine Libya'da, Suriye'de, Irak'ta, İran'da, Yemen'de, Lübnan'da, Etiyopya'da, Sudan'da, bu bölgelerde gerilimler sonsuz yükseliyor. Aynı halde Somali'de ve Kafkaslar'da, Akdeniz'de de gerilimler maatteessüf bitmeme ediyor. ABD ile Çin arasındaki rekabetin ve ABD-Rusya rekabetinin de global etkilerini artarak hissediyoruz." niteleyerek konuştu.

"Artık 'bekle gör' politikasını benimseyemeyiz"

Türkiye adına sahadaki gerçeklere mebni adına kalburüstü borda bordaya halde balans gözetlediklerini tamlayan Çavuşoğlu, bundan sonraları "bekle gör" diplomasisini benimsemeyeceklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, aut politikada Türk aktivizminin ezberleri bozduğunu, sahadaki balans temelinde diplomatik üstünlük üstünlüğü kullanarak dünkü mimarinin şekillenmesine imdat sağladıklarını, bunu yaparken hem mütebeddil global dengeleri akla yatkın okuduklarını hem de ulusal güvenliğe kasteden yıldırı örgütleriyle mücadeleden de ödün vermediklerini vurguladı.

Kafkasya'da Azerbaycan'la baş başa lehçe barış ve refahı bina buyurmak düşüncesince koyu diplomatik hız zarfında olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Azerbaycan'la da danışma ettik, geçenlerde Ermenistan'la normalleşme adımları düşüncesince aykırı hususi temsilciler atayacağız ve değme adımda Azerbaycan'la baş başa cereyan edeceğiz. Ayrıca Erivan ile İstanbul ortada da charter uçuşlarını önümüzdeki süreçte başlatacağız." bilgisini paylaştı.

"Biz de Taliban'la aşamalı angajmana girdik"

Türkiye'nin Afganistan'da öngörülü ve kabadayı borda bordaya kararla büyükelçiliğini açıkça markajcı biricik NATO üyesi bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Siz bizi, 'Taliban'la, Afganistan'la temastasınız.' niteleyerek eleştiriyorsunuz. AB müdahale hacısı hocası temsilciliğini esasen ayırmak düşüncesince efor harcama ediyor, bizlerden de iane istiyor. Tüm dünyanın meydana getirdiği kabil tığ de Taliban'la aşamalı borda bordaya angajmana girdik. ABD da görüşüyor. Herkes Doha'ya, onların ayağına gidiyor fakat onlar bizi görüşme etti ve bu angajmanı sürdüreceğiz. Ve bu angajman sebebiyle Maarif Vakfımızın 45 okulu ve pedagoji bilimi merkezi şu anda açık, canlı durumda. Bu okullardan 10 tanesi ise kız okuludur. Bu işler sözle olmuyor. Afganistan'da kız evlatlarının okula gitmesi düşüncesince oradaki okullarımızı açıkça tutuyoruz. Sadece eleştirerek, kızarak, hariçten gazel okuyarak diplomatlık yapılmaz. Bizzat sahada olarak, konuşarak şu demek oluyor ki diplomasiyle akıbet alınabilir.

Bugün gene Kızılayımızla, AFAD'ımızla, TİKA'mızla ve derneklerimizle, insanca yardımlarımızı da ulaştırıyoruz. Kabil'den ülkemize charter uçuşları başladı ve bu charter uçuşlarıyla bu arada Türkiye'den değişmek talip Afganlılar da Kabil'e dönüyor. İş insanlarımız da ayrımsız halde faaliyetlerine esasen başlıyor, bugün MÜSİAD'dan borda bordaya kurul Afganistan'da."

Çavuşoğlu, İran, Irak, Yemen, Lübnan, Etiyopya, Sudan ve Somali kabil ülkelerle de diplomatlık trafiğinin yoğunlaştığını, Suriye'de ise sığınmacıların fahri ve tehlikesiz arka dönüşleri mevzusuna ciddilik verdiklerini, özellikle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği kazanmak neredeyse arsıulusal toplumla bu mevzuda baş başa çalıştıklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de esas hedeflerinin ülkenin bütünlük ve beraberliğinin, yer bütünlüğünün korunması, yıldırı koridorlarının oluşmasının engellenmesi bulunduğunu belirtti.

"Kıbrıs'ta hal fakat KKTC'nin varlığının tanınmasıyla mümkün"

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve KKTC'nin yasal doğruluk ve çıkarlarını destek kazanmak düşüncesince sahada ve masada gerekeni hazırlamaya bitmeme ettiklerine dikkati çekici Çavuşoğlu, "Bu yıl Yunanistan ve Rum kesimi ehliyetli 6 el ana kara sahanlığımıza 3'üncü diyar bayraklı araştırı gemilerini göndermeye çalıştı ve değme seferinde de mebni ülkelerle temasımızın ve sahadaki askerlerimizin şu demek oluyor ki silahlı kuvvetlerimizin sahadaki mevcudiyeti sebebiyle bunları da engelledik." dedi.

Kıbrıs'ta çözümün fakat KKTC'nin varlığının ve Kıbrıs Türklerinin edinilmiş haklarının tanınmasıyla beklenir olacağını dile getiren Çavuşoğlu, mücerrep formülleri esasen ederek yararsız çabalara girmeye lüzum olmadığını, dünkü borda bordaya müzakerenin başlayabilmesi düşüncesince evvel Kıbrıs Türk halkının hükümran eşitliğinin ve denk arsıulusal statüsünün tanınması icap ettiğini kaydetti.

Körfez ülkeleriyle ilişkilere de yer veren Çavuşoğlu, diplomasiye ve diyaloğa düzlük açarak fevk dozaj ziyaretlerle konkre neticeler almaya başladıklarını, bu temasları bitmeme ettireceklerini dile getirdi.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerini de değerlendiren Çavuşoğlu, ilişkileri ehliyetli üyelik perspektifi temelinde, müspet gündemle ilerletmek düşüncesince siyasal iradeye ehil olduklarını belirtti.

Afrika, Asya ve Latin Amerika'yla ilişkilerde de ehemmiyetli adımlar atmaya bitmeme ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Uygur Türklerinin doğruluk ve özgürlüklerinin korunmasına da başkaca ehemmiyet atfettiklerini kaydetti.

"Terörün değme türlüsüyle çabalamak görevimiz"

Terörün değme türlüsüyle savaş etmenin görevleri olduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, PKK'nın emlak dışındaki harekat sahasının kısıtlanması dair çabalarının sürdüğünü, FETÖ'nün elden borda bordaya yıldırı örgütü değil, ayrımsız sürede düzenleme kusur şebekesi bulunduğunu belgelerle topu topu muhataplarına anlattıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Maarif Vakfıyla baş başa 43 ülkede FETÖ okullarının faaliyetlerinin ağız ağıza ve ya azda olsa sonlandırıldığını, PKK ve DEAŞ ve öteki ecnebi yıldırıcı savaşçılarla da mücadelelerini on paralık boşluk vermeden sürdüreceklerini söyledi.

Vatandaşı merkeze koyan, çıkarlarını ön planda tutan, ideallerini savunmaktan çekinmeyen aut yöntem izlediklerini özetleyen Çavuşoğlu, "2021 senesinde 41 talih ve hükümet başkanı ve 55 dışişleri bakanı ağırladık. Hani dışlanmış Türkiye, izole edilmiş borda bordaya Türkiye? 82 emlak dışı ziyareti gerçekleştirdim, videoteyp konuşma ve telefon görüşmelerimin sayısı da 320'yi aştı." bilgisini verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün, Akdeniz ve Kıbrıs politikalarına bağlı eleştirilerine Çavuşoğlu, "Dikkatlice dinledim, değme mevzuda ağız ağıza başı yerde Türkiye, ağız ağıza başı yerde Cumhur İttifakı. Bu kavrayış maatteessüf sizde on paralık değişmedi. Referanslarınıza bakıyoruz, daima Türkiye aleyhine konuşanlar, Türkiye aleyhine neşriyat yapanlar. Bu Rum olabilir, o olabilir, on paralık ayırt etmez. Ayrıca, başvuru aldığınız bölgelere bakıyoruz, orada da Türkiye düşüncesince negatif unsurları ön plana çıkarıyorsunuz, müspet unsurları göz boncuğu halde dile getirmiyorsunuz. Çünkü sizin burada tez ettiklerinizi çürütüyor o müspet unsurlar." karşılığını verdi.

"Mısır'la ilişkileri kesin dair tığ değişmeyen aldık"

Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile ilişkilere müteveccih eleştirilere de yanıt sağlayan Çavuşuğlu, devletler ortada sonsuz yağı yahut sonsuz dostluğun bulunmadığını, bunun diplomasinin esas kuralı bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Birleşik Arap Emirlikleri'yle bizim borda bordaya problemimiz mevcut mıydı? Yoktu. Onlar bizimle ilişkileri bozdu, demincek de kazanmak istediler, tığ de ilişkileri düzeltiyoruz, bu derece basit. Diğer ülkelerle de borda bordaya sorunumuz yok. Sadece Mısır'la ilişkileri kesin dair tığ değişmeyen aldık, bunu ikrar ederiz ve gerekçelerini de biliyorsunuz. O yüzden, 'Yok onu mu satıyorsunuz, bunu mu satıyorsunuz?' Bu tür yersiz şeylere girmeye lüzum yok. Karşılıklı yarar temelinde daima beraberce ilişkilerimizi geliştiririz ve hacısı hocası Türkiye'ye envestisman gerçekleştirmek istiyor. Dolayısıyla bu yatırımı yaparken de 'Niye gelip envestisman yapıyorsunuz?' niteleyerek itham etmek da akla yatkın değil." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Katar'ın ve Exxon'un imzaladığı anlaşmaya erişince ki olursa olsun bizim ana kara sahanlığımıza bizlerden destursuz kimesne giremez. Ayrıca KKTC'nin ruhsatname verdiği sahalara da bizlerden destursuz kimesne giremez. Dolayısıyla bu anlaşmada beşinci parselde değme dü diyar de üstlenme etti ki -Amerika ve Katar- bizim ana kara sahanlığımızın içerisine girmeyecek. Kıbrıs etrafındaki topu topu zenginliklerde KKTC'nin ve Kıbrıs Türkü'nün de hakları var. O sebeple tığ denir ki doğrulukla paylaşım oluncaya derece tığ de KKTC'nin ruhsatname verdiği bölgelerde Kıbrıs Türk halkı düşüncesince çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

"Türk mahkemeleri, Kavala'yla mebni AİHM'nin kararını uygulamıştır"

Çavuşoğlu, Türk mahkemelerinin, Osman Kavala'yla mebni Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarını uyguladığına ayraç ederek, "Ve başıboş kalmıştır fakat Kavala kendisince apayrı davalar bulunduğu düşüncesince Kavala hapisten çıkmamıştır fakat o mebni değişmeyen uygulanmıştır." dedi.

"AİHM kararları elden Türkiye düşüncesince mi geçerlidir?" sorusunu götüren Çavuşoğlu, AİHM kararlarının, Yunanistan, Fransa, Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık çeşidinden da uygulanmadığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Tüm bu devletler uygulamazken İnsan Hakları Mahkemesi kararını, hastalık Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi elden Türkiye'yi amaç alıyor? Bizim itirazımız bu. Burada tepik ölçün vardır. Bunlar siyasettir ve 20 senedir uygulanmayan kararlara güçlü huzur önlem almazken Türkiye'yi amaç almaları tepik standarttır, maatteessüf orada da politika ağırlıktadır." niteleyerek konuştu.

"Henri Barkey'le mülaki CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'ın, Henri Barkey'le görüştüğüne bağlı iddiasını hatırlatan Çavuşoğlu, tez sahibinin, iddiasını ispatlamakla yükümlü bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Büyükelçimiz, Henri Barkey'le görüşmemiştir. Peki, bu Henri Barkey'le mülaki ki biliyor musunuz? Sürekli mülaki kim? CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan. CHP adına buna kelimesiz duracak mısınız? Ben burada karacılık atmıyorum. Amerika'da siyasal partiler ve buna benzeri şirketler kimle görüştüyse FARA'ya kaydeder. FARA kayıtlarına bakın, temsilcinizin görüştüğünü orada görürsünüz. ABD'nin kayıtlarında var." bilgisini paylaştı.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca'nın, Sincar bölgesindeki iddialarına Çavuşoğlu, "Sizin söyledikleriniz, Sincar'daki Ezidi kardeşlerimizin duygularını, düşüncelerini asimilasyon etmiyor zira orada PKK'nın baskısı var, DEAŞ gitti, PKK mevcut ve orada borda bordaya harekat yaptığımız devir o garip Yezidi çocuklarını koruyucu karşılayıcı da PKK'nın kendisidir. Bunu Nadia Murad da söylüyor. Biz de üzülüyoruz, Ezidi kardeşlerimizi seviyoruz, üzülüyoruz." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, PKK'nın bölgede dört namzet gösterdiğini, hiçbirinin de seçilmediğini, halkın PKK'dan bıktığını vurguladı.

Öte taraftan Çavuşoğlu'nun hitabı esnasında HDP milletvekilleri ile AK Partili milletvekilleri ortada gerilim yaşandı. Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime boşluk verdi. Gerginlik arada da bitmeme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler