USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uzmanlar, ABD'nin Yunanistan'ı 'garnizon devlete' dönüştürmeye çabaladığı görüşü

Uzmanlar, ABD'nin, Rusya'yı çevreleme politikası kapsamında Selanik'ten Girit'e denli bulunan toprakları silahlandırarak Yunanistan'ı bir "garnizon devlet" durumuna getirmeye çalışmış olduğu görüşünü paylaştı.

Uzmanlar, ABD'nin Yunanistan'ı 'garnizon devlete' dönüştürmeye çabaladığı görüşü
21-10-2021 11:35
İstanbul

Kıbrıs bilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve arsıulusal ilgiler uzmanı Prof. Dr. Ata Atun, Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, BM içerisinde arsıulusal STK'lara insanoğlu hakları dair müşavirlik önleyen Prof. Dr. Mehmet Şükrü Güzel, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve arsıulusal ilgiler uzmanı Prof. Dr. Bilal Sambur ile Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı ve politika bilimi uzmanı Doç. Dr. Deniz Tansi, 1990 senesinde imzalanan ABD-Yunanistan Savunma İş Birliği Anlaşması'nın 5 yıllığına genişletilerek yenilenmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Prof. Dr. Atun, ABD'nin, Karadeniz'de Rusya'nın kükremek gücüne erinç baş döndürücü cılız konumda olduğunu, bu gücü baştan açmak düşüncesince kendine kayıtsız, şartsız günah eğmeyen Türkiye hesabına Yunanistan'da üs kurmaya çalıştığını söyledi.

Yunanistan'ın megalomanik ve yayılımcı isteklerinden ötürü mümkündür bir silahlı çatışmaya girmesinin banko Yunanistan'ın kaybı ile sonuçlanacağını kail Atun, "Olası hakeza bir arbede NATO'nun güneydoğu kanadını zayıflatacağından ABD, bu çatışmayı engel olmak düşüncesince Türkiye ile Yunanistan arasına konuşlanmayı berri mücadelesi önlemek, İskiri Adası'na üs oluşturmayı da mümkündür bir kükremek savaşını önleyebilmek ve tarafları caydırmak düşüncesince uygulamaya koydu diyerek düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Atun, ABD-Yunanistan ortada imzalanan defans teşrikimesai anlaşmasının gerçek hedefinin, Yunanistan'ın birlikte toprak alıp Türkiye'ye erinç mücadele giymek değil, mümkündür bir harbe engel olabilme gayesi taşıdığını savundu.

Dünya üstündeki arazi yağı rezervlerinin yüzdelik 60'ını yönetmen ABD'nin, Doğu Akdeniz'de mevcud doğalgaz ve arazi yağı yataklarını "Türkiye'ye kaptırmak" istemediğini vurgulayan Atun, şöyleki bitmeme etti:

"ABD'nin alana alışılmak istemesindeki en iri neden, varlığı bundan hakeza anlaşılan ergin ve çıkarılmayı muntazır erke kaynaklarını ağız ağıza kendisinin kumanda etmek istemesi ve Türkiye'nin bu kaynaklara cemaat namına güçlenmesini önlemektir. Türkiye'nin, ABD'den ve Batı dünyasından ari bir vaziyete gelmesi, derinlemesine vadede ABD'nin ve Batı dünyasının Doğu Akdeniz’de ve Orta Doğu'daki etkinliğini ve müeyyide enerjisini azaltacağı gerçeğinden hareketle, ABD bunu önlemenin çözümünü alana karışma etmekte görmektedir."

"Yunanistan, Girit'ten başlayarak Dedeağaç'a derece gelişigüzel tarafı ABD üsleriyle doldurdu"

Prof. Dr. Ünal, ABD'nin, Yunanistan ile Savunma İş Birliği Anlaşması'nı 5 yıllığına yenilediğini, Yunan basını ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in verdiği mektubu, "Türkiye'ye erinç ABD'nin desteğini aldık." biçiminde abartarak yorumladığını söyledi.

Anlaşma mektubunun içeriğindeki bazısı bölümlerin yoruma bariz bulunduğunu tamlayan Ünal, "Bu barışma ABD ile Yunanistan ortada işlenmiş toy bir barışma değil. Bizim de ABD ile derinlemesine yıllara müstenit bu cins anlaşmalarımız, iş birliklerimiz var. Moda tabirle bu barışma bir tık caba taşıdı diyebiliriz. Anlaşmada direkt Türkiye'yi erek meydan cümleler iyice elastik tutulmuş. Ancak şu anda 'Bu anlaşmaya bozukluk gerekseme duyuluyor?' sorusu Türkiye'yi saf namına tasalı ediyor." dedi.

Ünal, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinin çirkin gitmesi, üslerini kullanamama olasılığını menfez uğrunda bulundurarak bu anlaşmayı yenilemiş olabileceğini savunarak, ABD'nin Türkiye'nin hesabına Yunanistan'ı koyma hazırlığı içerisine girmiş olabileceğini öne sürdü.

Jeopolitik ve jeostratejik namına Yunanistan'ın alanda Türkiye'nin yerini doldurmasının belkili olamayacağını bildiren Ünal, "Hem Türkiye'ye erinç bununla birlikte ABD'nin Rusya'yı çevreleme politikası kapsamında Yunanistan kendini bir garnizon devletine dönüştürmeye baş döndürücü istekli. Bunda bir dava görmüyor. Dolayısıyla Yunanistan, Girit'ten başlayarak Dedeağaç'a derece gelişigüzel tarafı ABD üsleriyle doldurdu." ifadelerini kullandı.

Ünal, Fransa-Yunanistan ile ABD-Yunanistan ortada meydana getirilen yahut yenilenen anlaşmaların NATO'nun varlığını gülmeyen bir halde sorgulamaya açacağını ve lehçe iş birliklerin ve ittifakların hâlâ baş döndürücü artacağını kaydetti.

Türkiye'nin, Fransa ve ABD'nin Yunanistan ile giriştiği bu eylemlere rağmak Rusya ile askeri ilişkilerini hâlâ da artırarak cevap vermesi icap ettiğini dile getiren Ünal, şöyleki bitmeme etti:

"Bu anlaşmalarla esasen Türkiye'nin ikinci fırka S-400'leri almasının önü açılmış oldu. Türkiye, 'Siz Yunanistan'a ümranlı uçaklar veriyorsanız ego de bunlara erinç kendimi arkalamak düşüncesince S-400'leri alıyorum' demeli. Çünkü bu mantıkla NATO falanca kalmadı. Suriye politikası, terörle mücadele, KKTC'nin tanınması temelinde Rusya ile ilişki yükseltmek gerekiyor. Rusya'ya erinç kendini garnizon ülkesine muhavvil Yunanistan'a bunun maliyeti gülmeyen olur."

"Bu anlaşmanın banko bir numara hedefi Türkiye değil"

Prof. Dr. Güzel de ABD ile Yunanistan arasındaki anlaşmanın 1990'da yapıldığını, Çin ve Rusya'yı çevrelemeye müteveccih politikalar zımnında elden yenilendiğini belirtti.

Çin'e erinç geliştirilmiş yüklülük politikası çerçevesinde bundan hakeza 6. filonun Akdeniz'de kalmasının gerekmediğini, Girit'teki Amerikan üslerinin tanker uçaklarının 6. bit rolü yapacağını savundu.

ABD'nin Dedeağaç'taki üslere gitgide roket anlatış olasılığının olduğuna dikkati çekici Güzel, "ABD, Dedeağaç üslerine roket yerleştirerek Karadeniz'de eksilen kükremek enerjisini kapatmaya çalışıyor olabilir. Her ne derece bu barışma Türkiye'ye erinç değilmiş derece görünüyor olsa da bir taşla dü kuş dövme politikası biçiminde de vermek lazım. Fakat bu anlaşmanın banko bir numara hedefi Türkiye değil."

Güzel, cılız bir yurt olmasından dolayı, ABD'nin Yunanistan'ı Türkiye, Rusya ve Çin'e erinç "lejyoner bir devlet" namına kullandığı yorumunu yaptı.

"ABD oda boncuğu devir Türkiye ile Yunanistan'ın çatışmasını istemez, buna müsaade de vermez"

Prof. Dr. Bilal Sambur da ABD ile Yunanistan, Yunanistan ile Fransa ortada meydana getirilen asayiş ve defans anlaşmalarını birbirinden ari düşünmemek gerektiğine dikkati çekti.

ABD'nin Yunanistan ile imzaladığı defans anlaşmasının, Yunanistan'a bir avantaj sağlamasının bahis konusu olmadığını dile getiren Sambur, "ABD, benzeşim projeleri Bulgaristan, Romanya ile de yaşama giymek düşüncesince bir takım adımlar attı. ABD, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya üçlüsünü Rusya, Çin hegemonyasına erinç Avrupa’nın birliğini, Akdeniz'in güvenliğini, Körfez ve Arap dünyası ile bulunan ilişkileri sağlayıcı bir geçek namına görüyor." dedi.

Sambur, "ABD, Yunanistan ile bu anlaşmayı Türkiye’ye erinç yapıyor." yorumunun baş döndürücü abartmalı bulduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Unutmayalım ki Türkiye hala ABD müttefiki bir yurt ve hala NATO'da birlikteler. Türkiye’nin F-16 taleplerine erinç ret edici bir davranış takınmadı. Ben, ABD'nin ne Türkiye'den ne de Yunanistan'dan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, 6 balçık derece sorunları NATO zarfında çözmeye yahut gerilimi düşürmeye müteveccih politikasını bitmeme ettireceği kanaatindeyim. ABD oda boncuğu devir Türkiye ile Yunanistan'ın çatışmasını istemez, buna müsaade de vermez."

"ABD Yunanistan'ı garnizon bir devletine dönüştürüyor"

Doç. Dr. Deniz Tansi, Yunanistan'ın ABD kabilinden silahlandırılarak bir "garnizon devletine" dönüştürüldüğünü söyledi.

ABD'li yetkililerin, Türkiye'nin erek olmadığını söylemelerine rağmak Selanik/Girit hattındaki silahlanmanın müttefiklik anlayışına dar düştüğünü tabir fail Tansi, bu durumun Türkiye'yi silahlanmada toy arayışlara yönelteceğini kaydetti.

Türkiye'nin iklim defans ve iklim atak güncellemesini gerçekleştireceğini tamlayan Tansi, şöyleki konuştu:

"Müttefikimiz ABD, Patriot ve F-35 siyaseti ile önemli manada bizi kilitliyor. Fransa, Yunanistan ile meydana getirdiği barışma ile AB zarfında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ve yegâne çekirdeksel kuvvet olarak, Afrika ve Akdeniz'deki emperyal enerjisini tekrarlamak istiyor. Yunanistan burada araç, bile Doğu Akdeniz gücü de değil. Pasifik'teki manzara kırıklığını Fransa, Akdeniz'de telafi etmeye çalışıyor. ABD, Yunanistan'ı Selanik'ten Girit'e silahlandırarak, Yunanistan'ı bir garnizon devletine dönüştürüyor. Hedef, kutuplardan Tartus'a amudi kükremek stratejisi ile uzanan Rusya'yı ihata kılmak yahut Çin'in İpek Yolu'nu arama dibine kabul giymek olabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler