USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uludağ’ın eteklerinde altın arıyorlar

Bursa'da altın avcıları Uludağ'dan cari derelerde toprakları eleyip katıksız altını bulup para kazanıyor.

Uludağ’ın eteklerinde altın arıyorlar
12-10-2021 09:38
Doğada enine boyuna müşterek tomar bulunan ve Uludağ'da emektar eroin yataklarından kopup mevrut yabanıl altını arayan meraklıları derelerin getirmiş olduğu su kenarlarındaki toprakları süzerek gr. gram altın topluyor. Bursa'da da doğadan yabanıl namına altın toplayan bu işin meraklısı baş döndürücü sayıda isim bulunuyor. Bu işi karşılayıcı meraklılar evvel tecrübelerine isnaden derelerde altının nerelerden çıkacağını kestirim edip; öz kenarlarındaki toprakları otomobil yardımıyla eliyor. Günlük 1 titrem 500 kilogram yer eleyen altın avcıları gr. gram altın bulup olabildiğince hayli menfaat elde ediyor. Kaçak namına gömü kazarak altın arayanlara oranla derelerden altın toplamanın legal bulunduğunu tamlayan meraklılar; Türkiye'de bu işi karşılayıcı on binlerce ferdin bulunduğunu belirtiyor.

6 senedir derelerde natürel altın aradığını anlatım fail Emre Aydın, "Altın avcısıyım Bu işe 6 sene evvela uğraşı namına başladım. Bu altın doğada değme yerde bulunuyor. Bu hoppadak aramasını ve yerini bileceksin. Biz 6 salname tecrübemizle nerelerden çıktığını belirleme edebiliyoruz. Bu iş düşüncesince otomobil aldık. Bu otomobil sebebiyle günde 1 titrem 500 kilogram toprağı eleyebiliyoruz. Bu işi uğraşı namına bitmeme ettiriyoruz. Ben bambaşka müşterek aha çalışıyorum hafta sonları 2 güneş tatilim var, onu da altın arayarak değerlendiriyorum. Kaynağına bedel geldiğimizde günde 15 gr. altın bulduğumuz oldu. 6 sene ortamında 500 gr. altın topladım" dedi.

Altın bulmakta işleri kolaylaştıran yer eliminasyon otomobil üreticisi Erhan Cem Öztürk, "Biz altın arayanların işini kolaylaştırıyoruz. Makine imalatı yapıyoruz. Bu otomobil sebebiyle de insanoğlu baş döndürücü hâlâ şen biçimde çalışabiliyor. Altın doğada yabanıl namına var. Herkes el yordamıyla çıkartıyor. Bizim otomobil bu işi kolaylaştırıyor. Bize sorulan baş döndürücü müşterek tomar istifham var. Bu işin kanuncu olup olmadığını soruyorlar. Maden kontrol ruhsatlı bölgelerde altın araştırmak mevzuata aykırı, onun haricinde doğadaki etraflı derelerde altın aramanın müşterek sakıncası yok. Dünya üstünde altınının şişman payı bu biçimde yabanıl namına doğada bulunuyor. Vahşi altın madenlerdekinden baş döndürücü hâlâ fazla" biçiminde konuştu.

Burak Türker

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler