USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek

Malatya İnönü Üniversitesi akademisyenleri kabilinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki buzlanmayı yapan "ısınabilen katışık lifli beton plak", Türk Patent ve Marka Kurumundan buluş belgesi aldı.

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek
23-01-2022 11:53
Malatya

Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri çeşidinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki külot ve buzlanmayı önleyen "ısınabilen katışık lifli beton plak" sayesinde ulaşımdaki aksamalar giderilecek.

İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri Prof. Dr. Kazım Türk ve Prof. Dr. Paki Turgut, ağır şita şartlarında külot ve buzlanma dolayısıyla yollarda yaşanmış olan olumsuzlukların önüne geçebilmek düşüncesince düzentileme başlattı.

Bu kapsamda, üstünde çalışmış oldukları ve birlikte mekana kendinden yerleşebilme niteliğine ehil beton plağa çelik lifler ilaveten betonun cazibe iletebilmesini sağlayıcı Türk ve Turgut, betona cazibe şebekesi döşeyerek endamsız müddette ısınabilen plak geliştirdi.

Hazırladıkları projeyle Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuran akademisyenler geliştirdikleri ürünün patentini aldı.

Beton plak sayesinde, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki donma ve buzlanma riski haiz yerlerdeki aksamalar ortadan kalkacak.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, AA muhabirine, ürünü yükseltmek düşüncesince birlikte sene süresince çalıştıklarını söyledi.

Zorlu hava şartlarında nice menfi gestalt yaşandığını ve bunlardan birkaçını karşılamak düşüncesince bu ürünü geliştirdiklerini özetleyen Türk, şu halde bitmeme etti:

"Bilindiği neredeyse beton, elektriksel iletkenliği sıfır yalıtıcı birlikte malzemedir. Paki hocamla bu arada tığ bunun harcına çelik lif katarak iletkenliğini artıracağını düşündük ve bunun hesabına yalıtıcı betonun nâkil bir duruma gelip gelmediğini değerlendirmek düşüncesince denemeler yaptık. Denemelerimiz evvel önemsiz numunelerle oldu. Burada yaptığımız çalışmalarda gördük ki bu liflerin katılmasıyla betonun elektriksel iletkenliği ağır açıdan artıyor. Daha sonraları çalışmalarımızı iri ölçekli beton plaklar üstünde denedik ve baş döndürücü elan güzel neticeler aldık."

"Pratik halde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir"

Havalimanı pistlerindeki külot ve buzlanmayı engel olmak düşüncesince nice düzentileme yapıldığını, bunların uçaklara ve piste dokunca verdiğini tabir fail Türk, geliştirilen beton plakların kurma şekilde üretilmesinin arkası sıra endamsız müddette yollara uygulanabileceğini söyledi.

Pistlerdeki külot ve buzlanmayı karşılamak düşüncesince yunak kum kullanıldığını dile getiren Türk, şunları kaydetti:

"Şu an makbul ithal kumların baş döndürücü ağır zararları var. Uçakların motorlarının içine kaçabiliyor ve birtakım arızalara etmen olabiliyor. Havaalanı pistlerinin kenarlarındaki akaçlama sistemine denli tıkayabiliyor. Bizim yöntemimiz de hemen 220 volt cazibe verilerek ve kent şebekesini destekleyen birlikte dönüştürücü ile metodlar ferah ferah ısıtılabilir. Pratik halde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir. Karayollarında gidiş geliş ışıkları ve piyade geçitlerinde dursuz duraksız evvel buzlanmayı arama ederek elan emniyetli bir duruma getirebiliriz."

Türk, geliştirilen ürünle hava meydanı inşasının da kısalacağını anlatarak, "Uçakların gecikme sebeplerine istatistiklerle bakılınca çoğunun menfi hava şartlarından kaynaklandığı görülmektedir. Bu da ağır maliyet kaybıdır. Bu buluşla rötarlar tutulmuş olacak. Kırsalda ilkin İHA ve SİHA'ların muhtemelen bölgelere damla yerinde baş döndürücü kılgı şekilde üretilip kurulabilir. Bu pistler mütekait hava şartlarında kullanılabilir ve kolay sağlar." ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da ısınabilen beton plak üreten akademisyenlere teşekkürname etti.

Kızılay, menfi hava şartlarında külot ve buzlanma riskinin en birlikte tomar bulunduğu sahaların başlangıcında hava meydanı pistlerinin geldiğini belirterek, şu halde konuştu:

"Hocalarımız ısınabilen, donma ve buzlanmayı kırıcı birlikte formül geliştirdiler. Bu teknikle bu yollara çelik lifler döşeyip cazibe akımı alabilen hasiyet kazandırılıyor. Hocalarımız projeyle külot ve buzlanmayı engelleyerek bu bölgede birlikte teceddüt ve inovasyon kazandırdılar. Bu memleketimiz hesabına müjdeli birlikte gelişmedir."

Türkiye'nin hava meydanı inşasında dünyada ehemmiyetli birlikte yere ehil bulunduğunu aktaran Kızılay, "Bu icat arsıulusal firmalarımızın elini de rahatlatacak. İki giranbaha hocamız çeşidinden geliştirilen bu mahsul memleketimiz düşüncesince de iri birlikte kazançtır. Bu bölgede ithal ürünlere iri birlikte eşme veriyorsak bunu da evcil ve ulusal birlikte icat şekilde hocalarımız kazandırmış oldu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler