USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ukrayna'dan tahliye edilenler saldırının etkisinden kurtulamıyor

Kiev Tıp Üniversitesi talebesi Efe Çetinkaya, "Kaldığımız müddet süresince siren, bomba ve tayyare seslerini sürekli, kesintisiz ayırt etmeksizin duyuyorduk ve bizi korkutuyordu." dedi.

Ukrayna'dan tahliye edilenler saldırının etkisinden kurtulamıyor
04-03-2022 12:23
İstanbul

Rusya'nın saldırısının peşi sıra Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşları, savaşın tesirini yaşamaya bitmeme ediyor.

Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla Ukrayna'dan tahliye edilenlerden Kiev Tıp Üniversitesi 1. dershane talebesi 20 yaşındaki Efe Çetinkaya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ülkeye bu sene kıraat etmek düşüncesince gittiğini ve daha ikinci sürecinin bitmediğini söyledi.

Savaş başlamadan 2-3 hafta evvela Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği çeşidinden değme güneş derneşik halde telefonla arandıklarını ve durumlarının elbette bulunduğunun sorulduğunu tabir fail Çetinkaya, üniversitede dönemlik 70 güneş haşiv zorunluluğu ve rastgele müşterek ibret eksiği bulunmaması şartı olduğunu, bu yüzden harp başlamadan evvela Türkiye'ye gelmediğini belirtti.

Bu denli iri istidatlı müşterek harp beklemediklerini, ülkenin doğusu adına Kiev'de oldukları düşüncesince çıkarlarını şimdi güvende hissettiklerini özetleyen Çetinkaya, şu halde konuştu:

"24 Şubat sabaha huzur yurtta kalıyordum. Sabah sayaç 05.00 kabilinden bomba sesleriyle uyandım. Bayağı müşterek kaygı içerisindeydim. evvel vaziyeti kavrayamadık tabii. Hemen internete baktık, haberlere baktık. Bütün ülke ayaklandı bu süreçte. Bundan sonradan 3 sayaç denli müşterek müddette toparlandık ve konsolosluğa, elçiliğimize gitme sonucu aldık. Yaklaşık 13 kilometre yayan 2,5 sayaç sonradan elçiliğe vardık."

O olgun Kiev'in biçimsiz halde olduğunu, kentte birlik müşterek kargaşa yaşandığını dile getiren Çetinkaya, marketlerin boşaldığını, uğrunda aşırı derinliğine sıralar olduğunu, birtakım şahısların erzak kabul eylemek düşüncesince beklediğini, müşterek kadının çocuğuyla yerde oturarak ağladığını kaydetti.

Şehirde gidiş geliş yoğunluğu oluştuğunu ve şehrin adeta kilitlendiğini özetleyen Çetinkaya, ATM'lerden de mal çekilemediğini tabir etti.

Taksilerin yolculardan alışılagelen ücretten aşırı şimdi fazlasını istediğine dikkati çekici Çetinkaya, 2 güneş büyükelçilikte kaldıklarını ve şimdi sonradan otobüslerle tahliye edildiklerini vurguladı.

15 saatlik yolculukla Romanya'ya vardı

Yolculuk esnasında fuel oil istasyonlarının aşırı kalaba olduğunu, yollarda insanoğlu ve anahtar yoğunluğu bulunduğunu dile getiren Efe Çetinkaya, 15 saatlik seyahat böylece Romanya sınırına vardıklarını söyledi.

Birçok ferdin günlerce sınırda beklediğini fakat Türkiye vatandaşlarının, yetkililerin orada bulunması sebebiyle pasaportu olmayanlara iare geçişlik çıkarılarak 5-6 saatte sınırı geçtiğini tamlayan Çetinkaya, Romanya'dan Bulgaristan'a, ordan da Türkiye'ye geldiklerini tabir etti.

Savaş yüzünden aşırı korktuğunu özetleyen Çetinkaya, "Bunu filmlerde görürüz yada haberlerde duyarız lakin insanoğlu bunun ortamında bulunduğu devir hakkıyla alelacayip müşterek korku, müşterek duygular oluyor. Her an müşterek tedirginliğiniz var. Şu an güçlü bunun tesirleri üzerimizde. Mesela müşterek ahenk çıkıyor, yoldan müşterek ahenk geliyor yada televizyondan müşterek ahenk geliyor, irkiliyoruz. Çünkü bizim kaldığımız müddet süresince siren, bomba ve tayyare seslerini sürekli, geceli gündüzlü ayırt etmeksizin duyuyorduk ve bizi korkutuyordu." niteleyerek konuştu.

Çetinkaya, Ukrayna'da okuyan öğrencilerin harp yüzünden kıygın bulunduğunu belirterek, eğitimlerinin devamı dair yetkililerden iane istedi.

Bir yanda savaş, müşterek yanda gaspçılar

Ukrayna'dan tahliye edilen 25 yaşındaki Burak Tanış ise kestirmece 3 ay evvela idman düşüncesince gittiği ülkede taksicilik yaptığını söyledi.

Savaşın bu denli büyüyeceğini kestirim etmediğini, Kiev'e denli olayların gelmeyeceğini, Kırım kabilinden olacağını düşündüğünü özetleyen Tanış, müşterek sabahleyin bomba sesleriyle uyandığını ve yakınında mevcut Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğine gittiğini belirtti.

Daha sonradan emin bulunduğunu fikren evine döndüğünü ve bu olgun birtakım şahısların gasp şartıyla kapıyı zorladığını dile getiren Tanış, bata çıka ulaştıkları Ukrayna polisinin gelmesiyle şahısların kaçtığını ve kendisinin de gene büyükelçiliğe döndüğünü söyledi.

Bir güneş sonradan evini arama etmeye gittiğinde kapıların kırıldığını ve içerisinin dağıtma edildiğini gördüğünü aktaran Tanış, bunun üstüne büyükelçilikte müşterek güneş şimdi kaldığını, peşi sıra da otobüsle tahliye edildiğini kaydetti.

Ukrayna sınırında derinliğine insanoğlu ve anahtar kuyrukları bulunduğunu tabir fail Tanış, Romanya ve Bulgaristan üstünden Türkiye'ye geldiğini vurguladı.

"Elime harcımı çimentomu alıp, Ukrayna'yı onarım etmeye gideceğim"

Şu anda İstanbul'da olduğunu, 1-2 güneş sonradan Aydın'a gitmeyi düşündüğünü özetleyen Burak Tanış, "Ukrayna'da harp bittiğinde icabında elime harcımı, çimentomu alıp Ukrayna halkıyla bu arada Ukrayna'yı onarım eylemek için, baştan bayındırlaştırmak düşüncesince gideceğim." dedi.

Hayatında önceki kat harp gördüğünü dile getiren Tanış, şunları kaydetti:

"Hayatımda önceki kat iklim saldırısı sirenlerini duydum. Hayatımda önceki kat çalışkan kalaba bomba sesi duydum. 23 Nisanlar, 19 Mayıslar haricinde tankların sokaklarda yürüdüğünü önceki kat gördüm. Savaş düşüncesince yürüdüğünü gördüm. Bu gidiş elbette ki bizar ediyor. İnsanlar alışılagelen yürümekten az buçuk şimdi aceleci gittiğinde güçlü bu çaker ürkü havası yaratıyor. Sert müşterek bap kapandığında yahut müşterek küme aceleci cereyan ettiğinde bu natürel namına çaker ürkü havası yaratıyor. Saklanma gereksinimi duyuyorum."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler