USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ukrayna'dan tahliye edilen Türk iş adamlarının aklı harp bölgesindeki insanlarda

Rusya'nın Ukrayna'ya harp açmasının peşi sıra Kiev'den tahliye edilen Bursalı iş insanları, harp alanında kalanları düşündükçe yurda dönmenin ekşimsi mutluluğunu yaşıyor.

Ukrayna'dan tahliye edilen Türk iş adamlarının aklı harp bölgesindeki insanlarda
06-03-2022 12:42
Bursa

Ukrayna'dan tahliye edilen iş insanlarından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, AA muhabirine 22 Şubat'ta Kiev'e iş gezisine gittiklerini söyledi.

İş görüşmelerinin arkası sıra dönüşe geçecekleri 24 Şubat Perşembe haset saldırıların başladığını hatırlatan Kuş, iklim dalının kapatılmasıyla Kiev'de kuşatılmış kaldıklarını anlattı.

Kuş, harp zımnında kaldıkları otelden de tahliye edildiklerini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Ondan ahir süreçte şimdi önceleri tanıdığımız, Kiev'de canlı iş insanı bizlere ev ayarladı ve orada kaldık. 2 günce süreçten sonraları büyükelçilik organizasyonuyla Türkiye'ye geldik. Yollarda şahısların sınırlara akış etmesiyle ağırbaşlı kesafet vardı. Sınırda aşırı bekledik. Büyükelçiliğimizin iri gayretini gördüm. Özellikle bizlere tahsis ettikleri otobüslerle ve organizasyonla olasılık şahısların 3-4 günde geçeceği noktayı tığ şimdi er mürur şansını elde ettik ve saf sağlam ülkemize geldik."

"Oradaki şahısların huzura ulaşması bizim düşüncesince ticaretten önde geliyor"

Kuş, Türkiye'ye döndüğünü fakat aklının oradaki kişilerde kaldığını anlatım ederek, şunları kaydetti:

"Açıkçası Türkiye'ye geldik, zat açımızdan müjdeli ha güçlükle orada artan kullanıcılarını düşündükçe içimizde ekşimsi biberli oluşuyor. Gerçekten insanoğlu aşırı güç durumdalar. Özellikle münteha sahasında çocukların, bayanların itici havada beklemeleri bizim yüreğimizi burktu. Buraya geldikten sonraları her daim onları düşündüm. Biz müşterek halde geldik. Devletimizin büyüklüğünü, enerjisini gördük. Devletimizin katkısıyla Türkiye'ye geldik. Geleceğimize de inanıyordum, tek duraksama etmedim. Sürekli Büyükelçilikle bağlantı şeklinde olduk."

Dünya kamuoyuna çağrıda mevcut Kuş, "Oradaki şahıslara iane etsinler. Gerçekten insanoğlu aşırı güç durumda. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar aşırı güç koşullarda seyahat yapıyorlar. Allah yardımcıları olsun. Bizim de elimizden mevrut müşterek obje var ise iane etmek, şahısların bu mevzuda az buçuk şimdi hassas olmasının dobra olacağını düşünüyorum." sanarak konuştu

Kuş, Ukrayna ile Türkiye'nin ticaretine de değinerek, "İki diyar ortada 6 bilyon dolarlık tecim kütlesi var. Kısa çağda bunun ağırbaşlı açıdan dokunca göreceği anlaşılıyor. Sadece Ukrayna ile ait değil, o coğrafya ile çelimsiz vadede müşterek başağrısı olacak gibi. Belki levent boylu vadede bunu müşterek halde aşacağız güçlükle çelimsiz çağda ticaretimiz ağırbaşlı açıdan sekteye uğrayabilir. En iri dileğimiz savaşın bitmesi. Savaşın bitmesi ve oradaki şahısların huzura ulaşması bizim düşüncesince ticaretten önde geliyor." ifadelerini kullandı.

"Ukrayna halkı vatanını savunuyor"

Bebek ve bebek tekstili üstüne iş özne ve 10 senedir Kiev'de canlı Mehmet Kaya da akıbet 3-4 güne denli orada bulunduğunu ve alanda yatırımlarının bulunduğunu dile getirdi.

Kaya, harp başladıktan sonraları müşterek müddet beklediğini fakat olayların yatışmadığını belirterek, "Savaş başlamadan geçmiş hacısı hocası aşırı rahattı, kimesne işin bu noktaya istikbaline olasılık vermiyordu. Her obje kimsenin beklemediği çabucak oldu. Ben zat aracımla Türkiye'ye döndüm. 2-3 çağ mazot bulamadım. 3. günün akşamı müşterek yerden 40 litre mazot bularak sınıra ulaştım. Bulgaristan'a ulaşmam 2 çağ sürdü." dedi.

Türkiye'ye döndükten sonraları Ukrayna'daki tanıdıklarıyla haberleşme kurmaya çalıştığını özetleyen Kaya, "Çalışanlarımız evlerinde bekliyor. Ülkede sirenler çalıyormuş, güç müşterek durum. Savaş başlayınca çocuklu aileler yollara akış etti. Kiev'den Polonya sınırına denli barhana vardı. Akaryakıt sorunu çekiliyordu." sanarak konuştu.

Kaya, harp başladıktan ahir süreçte askeri eğitimi olanların molotofkokteyli inşası ve tabanca kullanması dair sivillere terbiye verdiğini gördüğünü dile getirerek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ukrayna halkı vatanını savunuyor. Bundan sonraları olayların sakinleşmesini bekliyoruz. Benim topu topu yatırımım orada. Orada müşterek görevimiz var. Umarım bu işler müşterek an geçmiş sona erer de tığ de işlerimizin başına art döneriz. Savaş başlayalı 10 haset geçti güçlükle bu yaraların havadan sarılmayacağını düşünüyorum. Oradaki gübür reşit tankları, yanan otomobilleri caba paklamak olasılık seneler alır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler