USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna'da temas hattında yaşayanlar korku içinde

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk kabilinden meydana getirilen havan topu topu atışlarında, Ukrayna kontrolündeki Marinka nahiyesindeki evler dokunca görürken, domestik ahali korku ortamında yaşıyor.

Ukrayna'da temas hattında yaşayanlar korku içinde
24-02-2022 05:07
Marinka

Donetsk bölgesindeki kömür madenlerinde etkin 50 yaşındaki Andrii Bolbat, AA muhabirine, benzeri ve evlatlarının koyu bombalama dolayısıyla endamsız müddet evvel Marinka'yı vazgeçme ederek Kurakhove'ya ölmek durumunda kaldıklarını anlattı.

Marinka'daki evinin endamsız süreliğine ziyareti esnasında saldırıya maksat bulunduğunu kaydeden Bolbat, "Sobayı yakarken müşterek patlama sesi duydum. Giriş kapım açıldı. Ne bulunduğunu arama geçirmek düşüncesince hariç çıktım. O anda bahçemde ikinci patlama oldu, banyoma, garaja ve arabama çarptı. Kendimi çirkin hissettim ve ne işe yaradığını birlik adına anladım." dedi.

Bu mükemmel atar damarının kesildiğini kaydeden Bolbat, "Evde yalnızdım. Aynı sürede vaftiz annem bulunan teyzem, bizlerden hemen 2 ev uzakta yaşıyor. Onlara akıllıcasına süründüm. Bilincimi ütülmek az daha olduğumu hissediyordum. Evin bodrumunda saklanıyorlardı. Eve girip vaftiz annemi arayabilirdim." niteleyerek konuştu.

Patlamalar bitmeme ederken kendisinin yerde süründüğünü özetleyen Bolbat, "Ambulans çağırdılar. Ambulans çabucak geldi ve beni oradan aldı. Daha sonra, ağız ağıza hasar görmüş damarım dolayısıyla aşırı çağ kaybettiğim düşüncesince bilincimi kaybetmeye başladım. Yaklaşık 2 litre çağ kaybetmişim. 2 şarapnel parçası hala omzumda, biricik de göğsümde. Yumuşak dokulara girmiş olduğu ve çıkarırken yeniden çağ kaybedebileceğimi söyledikleri düşüncesince etibba çıkarmadılar. Onları şimdi sonraları çıkaracaklar." ifadesini kullandı.

"Daha birçok çırçıplak ölecek?"

Sorunun müşterek an evvel bitmesini istediğini kaydeden Bolbat, "Savaş başlarsa nasıl sonuçlanacağını hayalet edin. Daha birçok çırçıplak ölecek? İnsanlar ölecek, ilkin bizim kadar sınırda yaşayanlar ölecek." dedi.

Bolbat, kısaca 5 bin Marinka sakininin Kurakhove'ya ölmek durumunda kaldığını ve 2014 Rusya-Ukrayna savaşından evvel kısaca 25 bin bireyin Marinka'da yaşadığını belirterek, "Birçok ad burayı vazgeçme etti. İnsanlar gidebilecekleri rastgele yere gittiler." niteleyerek konuştu.

"Geçen hafta bombalama aşırı ağırlaştı"

Pokrovsk kenti Polis Teşkilatı Soruşturma Birimi Şefi Larisa Kondratenko da "Durum şu anda ağız ağıza gergin. Hafta süresince Krasnogorovka ve Marinka aşırı çelimli müşterek halde bombalandı. Krasnogorovka elektriksiz kaldı, esbak insanoğlu hayatlarını riske attılar ve çarpıcılık sorununu çözdüler, fakat gece ezanı zaman 17.00 civarındaki bombalama neticesinde Krasnogorovka halkı gene elektriksiz kaldı." dedi.

Saldırıların gerçekte 8 senedir bitmeme ettiğine dikkati çekici Kondratenko, "Eskiden askeri personelimiz yaralanırdı. Geçen hafta bombalama aşırı ağırlaştı. İşgal altındaki bölgeden aşırı koyu müşterek halde evlerin bulunmuş olduğu bölgeler bombardımana verilen kalıyor." ifadesini kullandı.

"Artık hemen çocuklarımız var"

Saldırılarda evi hasar gören 40 yaşındaki Alina ise "Dün zaman 17.30'da müşterek ferde ateşi oldu, 16 yaşındaki kızım evde yalnızdı. İşten geliyordum. bombalama beni sokakta yakaladı. Kanepede oturmuş olduğu mükemmel havan topu topu kızın odasına düştü. Oradan çıkıp saniyeler süresince bodruma ulaşabilmesi müşterek mucize." niteleyerek konuştu.

Saldırıların sonuç hafta arttığına dikkati çekici Alina, "Bunun bitmesini istiyorum. Çünkü şu anda gidecek bambaşka müşterek yerim yok. Ailem de yakınlardaki müşterek site bulunan Krasnogorovka'da yaşıyor. Onlar da bombalama altındalar. Tam karşıda müşterek evimiz vardı. Ocak 2015'te bombalandı ve o da gitti. Orada da berhayat olmak beklenen değil. Bu bizim ikinci evimiz. Bir otomobilimiz vardı ve o da gitti. Bir sene evvel çalındı. Artık otomobilimiz yok, evimiz kalmadı, tek şeyimiz kalmadı. Artık hemen çocuklarımız var." ifadesini kullandı.

"Lütfen evlatlarımızın hayatlarını yaşamalarına müsaade verin"

Alina'nın kayınvalidesi 70 yaşındaki Lyudmila Dorofeyeva ise "(Saldırı sonrası) Evimin kapılarını kapattım, kâffesi belgeleri aldım ve torunumun yanına koştum. Zavallı kız ağlıyordu, havan topu topu birlik döşek odasına düştü. Burada rastgele bilinçlilik tarumar oldu." dedi.

Torununun aşırı korktuğunu kaydeden Lyudmila Dorofeyeva, "Çocuk hâlâ 16 yaşında. Tüm bunlarla kesinlikle başa çıkabilir? Zavallı kız, o bodrumda elinde belgelerle titriyordu. Daha sonraları babası ve anası eve geldi." ifadesini kullandı.

Dorofeyeva, taraflara, bu bir vaziyete sonuç verilmesi çağrısında bulunarak, "Lütfen evlatlarımızın hayatlarını yaşamalarına müsaade verin. Yaşamak istiyorlar." dedi.

Rusya ayrılıkçıları tanıdı

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine karşın Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti adlı dü ayrı güya idare oluşturmuştu. Moskova hükümeti, 21 Şubat'ta ayrılıkçıların güya yönetimlerini yöntemince aşinalık neticesinde almıştı.

BM'ye uyarınca çatışmalarda 13 binden müşterek tomar bireyin öldüğü bölgede, sonuç günlerde mütareke ihlallerinde çoğalma görülüyor.

Öte taraftan Ukrayna-Rusya sınırının beraberinde Belarus ve gayrikanuni eklenmiş edilen Kırım'da rakamları 100 bini sabık Rus askerleri ile Karadeniz'deki Rus harp gemilerinin varlığı endişeye kere açıyor.

NATO ülkeleri, Rusya'yı müşterek işgale huzur uyarırken, Moskova da, Ukrayna'nın NATO'ya alınmaması müdahale müşterek paradigma asayiş garantisi istiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler