USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna savaşı, Almanya'nın düzenlilik politikasında kırılmaya sefer açtı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından, Almanya'nın defans masrafları düşüncesince 100 bilyon avroluk finansal pınar ayırması acemi birlikte zamanın habercisi olabilir.

Ukrayna savaşı, Almanya'nın düzenlilik politikasında kırılmaya sefer açtı
11-03-2022 11:14
Berlin

Rusya'nın Ukrayna'ya açmış olduğu savaş, Avrupa memleketlerini bizar etmiş olduğu kabilinden Almanya’nın da düzenlilik politikasında ehemmiyetli ortak kırılmaya defa açtı.

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta saldırmasının ardından, Almanya Başbakanı Olaf Scholz acilen Alman ordusunun (Bundeswehr) modernizasyonu ve güçlendirilmesi için, 100 bilyon avroluk finansal pınar ayrılacağını ve defans harcamalarının artırılacağını duyurdu.

2. Dünya Savaşı'ndan sonradan defans masraflarına aşırı ortak tomar pınar ayırmayan ve arsıulusal platformlarda davranışlarında ölçülü ve stabil ortak siyaset izlemeye etkin Almanya'da kimi tabuların bundan böyle yıkılıyor olması, ülkenin geçmişinden kopmaya başlaması şekilde nitelendiriliyor.

Silahlanmış ortak Almanya

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından, Almanya'nın defans masraflarına efdal oranda finansal pınar ayırması, acemi ortak zamanın habercisi olabilir.

Ordusu silahlanmış ortak Almanya, Avrupa'nın en çelimli ordusuna cemaat hale gelebilir ve NATO'da da ehemmiyetli ortak durum elde edebilir.

Almanya'nın doğacak zamanlarda silahlanmış ve modernize edilmiş ortak orduya ulaşması biçiminde neler yapacağı konusu şimdiden nikbet edilmeye başlandı.

Geçmişte Almanya, tabanca masrafları dair aşırı davranışlarında ölçülü olmakla ve ilkin Amerika kazanmak kıl payı başka ortaklarına güvenmekle eleştiriliyordu.

Ancak Almanya'nın yakında şimdiden NATO'da önderlik rolüne girmesinden de gır edilmeye başlandı.

Bununla birlikte, Almanya'da baştan silahlanma helelozni dair uyarıda mevcut tenkidî seslerin sayısı da artıyor.

Özellikle yakında esbak zamanlarda silahlanmaya ve Angela Merkel hükümetlerinde defans masraflarına hızlı dirlik çıkan Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller'in, demin kendileri hükümetteyken silahlanma düşüncesince böylesine efdal ortak pınar ayırmaları da yaşanmış bulunan paradoksu ortaya koyuyor.

Uzun senelerdir kullanılamayan uçak, gemi, helikopter ve tanklarla haberlerde küçümseme konusu bulunan Alman ordusu namına ayrılan finansal kaynakla bundan böyle modernize olabilecek.

Ancak bu modernleşme ve ya acemi tabanca yahut donatı alımı doğrudan gerçekleşmeyecek. Amerikalılara bulunan askeri bağımlılığı azaltmak, minimum 10 ila 15 sene alacak.

Savunma uzmanları finansal kaynağın kullanımının doğacak on yıla yayılmasının mantık bulunduğunu anlatım ederek, acemi helikopterler ve F-35 uçakları doğrudan havale edilse gürbüz en er ilkokul sene içre teyit edileceğine dikkati çekiyorlar.

Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonradan Alman ordusu yakında aşırı gayrimenkul dışındaki misyonlara, söylenti gelişi Balkanlar, Afganistan yahut Mali'ye odaklandı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya açmış olduğu savaş, Almanya'nın da adeta gözünü açtı ve özlük ülkesini ve müttefiklerini savunmaya odaklanan ortak orduya tahavvül zımnında girdi.

Mali pınar nerelere harcanacak

Almanya bu deposu ilkin Fransa kazanmak kıl payı Avrupalı ​​ortaklarla acemi tankların ve harp uçaklarının geliştirilmesi düşüncesince düşünüyor.

Ancak uzmanların yapacağı çalışmanın ardından, kaynakla dört dörtlük şekilde neyin satın alınacağı belirleme edilecek.

Genelkurmay Başkanı Eberhard Zorn, 180 bin bulunan asker sayısına 20 bin yakında arttırma ederek 203 bine emisyon gayesi belirlediklerini açıkladı.

Hava Kuvvetleri'ne (Luftwaffe) acemi harp uçağı alımı düşüncesince 15 milyar, taşımalık helikopterleri düşüncesince 5 milyar, Eurofighter'ın yakında da geliştirilmesi düşüncesince 2,5 bilyon ekü ayrılması hedefleniyor.

Patriot iklim defans sisteminin modernize edilmesi, Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) alımı yapılması ve donanmanın korvet ile firkateyn tedbir etmesi amaçlanıyor.

Hükümetin başkaca defans masraflarını karışık yurtiçi hasılasının yüzdelik 2 düzeyinin üstüne nakil sonucu ise defans harcamalarının salname 50 bilyon avrodan 67 bilyon avroya yükseleceği anlamına geliyor.

Ancak uzmanlar paranın ortak tane başına kifayetli olmayacağını, ağdalı bulunan satın kabul etme prosedürlerinin basitleştirilmesi icap ettiğini savunuyor.

Çatışma bölgelerine tabanca vermeme tabusu Avrupa düşüncesince yıkıldı

Almanya anadan görme şekilde çatışmaların yaşandığı yerlere tabanca satışı ve ya sevkiyatı yapmıyor.

Ancak Ukrayna savaşının Avrupa içre yaşanması, Almanları tarihte yaşanmışları hatırlatırken, yanında mevrut düşünce Ukrayna'ya tabanca verilmesi sonucu alınmasına defa açtı.

Söz konusu Avrupa olunca Almanya prensiplerini çiğnemekte ortak engel görmüyor.

Şayet bu harp Almanya'dan 5 bin kilometre uzakta ve Avrupa haricinde yaşanmış olsaydı Almanya hem silahlanma sonucu almayacak bununla beraber arbede bölgelerine tabanca vermeme prensibini çiğnememiş olacaktı.

Ancak savaşın Berlin'e yalnızca 1300 kilometre uzaklıkta yaşanıyor olması Almanları da olağandan endişelendirdi.

Nükleer santrallerin kapanma zamanı ileriye alınabilir

Angela Merkel zamanında çekirdeksel santrallerin ve kömür madenlerinin kapatılması kararının peşi sıra ülkede yenilebilir enerjiye yatırımlarda artım olmuştu.

Fakat Rusya'ya erke vasıtası ile yayımcı ortak diyar konumunda bulunan Almanya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının peşi sıra bu bağımlılığı dökmek düşüncesince dü LNG terminali ihdas sonucu aldı.

Ayrıca hükümet, halen faaliyette bulunan çekirdeksel santrallerin planlanandan yakında derinlemesine müddet çalışmasına müsaade vermeyi düşünüyor.

Bu, çekirdeksel enerjiyi ve kömürü muhtemel bulunan en endamsız müddette çevrim dışı artırmak talip Yeşiller Partisi'nin karşısına yadsınamaz ortak esas şekilde çıkıyor.

CDU'lu Serap Güler'den SDP'ye eleştiri

Hristiyan Demokrat Birlik Partisinden (CDU) Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi bulunan Serap Güler, 100 milyarlık hususi fonun, ordunun takım açısından sıkkın vaziyetini iyileştirmeyi amaçladığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna işgalinden beri Almanya'nın düzenlilik mimarisinin baştan düşünüldüğünü tamlayan Güler, füzelere dirlik yalnızca diplomatlık ile korunmanın muhtemel olmadığının farkına varıldığını belirtti.

Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD) eskiden cereyan etmemekle eleştiren Güler, "Son zamanlarda partimiz ordunun yakında kuvvetli olması düşüncesince defaatle bası yaptı. Ancak bu SPD dolayısıyla defaatle yeteneksiz oldu. Bu rota değişikliğini Yeşiller ile yapmaları ortak taraftan aşırı geç olsa da doğru. Birlik partileri olarak, müzakerelere eklenmek ve taleplerimizin de dikkate katılması şartıyla hükümete bu mevzuda dayanak vermeye hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler