USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, muhtemel ortak harp dair ürkü yapılmamasını istedi

Zelenskiy, "Rusya ile Ukrayna ortada ortak harp ihtimalinden bahsederken titiz olunmalı. İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Litvanya'da matbuat harp bulunduğu izlenimi veriyor. Ama boyut hakeza değil. Bu paniğe ihtiyacımız yok.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, muhtemel ortak harp dair ürkü yapılmamasını istedi
28-01-2022 21:55
Kiev

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, hükûmet merkezi Kiev’de matbuat personellerinin sorularını yanıtladı.

Rusya ile ortak harp olması şeklinde tek ülkenin ordusunu Ukrayna’yı korumak düşüncesince göndermeyeceğini özetleyen Zelenskiy, “Bir harp olursa ne ülkenin ordusu bizi korumaya hazır? Bu olmayacak. Bu da NATO düşüncesince aşkın korkutucu. NATO, şayet Ukrayna ittifaka katılırsa, onu korumak mecburiyetinde kalacak. Bunlar NATO düşüncesince aşkın ağır zorluklar. Bazı Avrupa devletleri Ukrayna’yı NATO’ya almayarak riziko almamaya güveniyorlar. Ama deminden topyekun ortak harp başlarsa bu, bazısı NATO ülkelerinin sınırlarında olacaktır.” niteleyerek konuştu.

Batılı devletlerde Ukrayna ve Rusya arasındaki harp ihtimaline müteveccih ürkü havası oluşturulduğuna ayraç fail Zelenskiy, “Ukrayna ve Rusya ortada ortak savaştan bahsederken sonuç adım tetik olunmalı. 2019'da reis olduğumda Mariupol'a gittim ve o devir da tabanca sesleri duyabiliyorduk.” dedi.

Zelenskiy, bulunan durumun, sabık yıla nazaran değişik olmadığını anlatarak, “İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Litvanya'da matbuat harp bulunduğu izlenimi veriyor. Ama gestalt hakeza değil. Bu paniğe ihtiyacımız yok. Asker sayısı arttı gücün bunu 2021'in başında, Rusya’nın askeri tatbikatlarıyla ait söylemiştim. Durumun o zamanlardakinden elan sinirli bulunduğunu düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir harp olup olamayacağını kesin ortak biçimde söylemenin beklenen olmadığını kaydeden Zelenskiy, “Savaş olabilir. Tam ölçekli ortak harp olacaksa, o devir hoppadak Ukrayna ile yahut hoppadak devletimizin topraklarında ortak harp olmayacak. Enformasyon ve siber saldırıları da içeren melez ortak harp olacak.” dedi.

Ukrayna’nın rastgele ortak ayrışık senaryo düşüncesince hazırlandığını vurgulayan Zelenskiy, “Mümkün bulunan rastgele ortak biçimde hazırlanıyoruz. Sessiz ortak askeri tedbir ve diplomatlık uygulanması gerektiğine inanıyorum. Yüksek olasılıklı tehditlere hazırlanıyoruz fakat süresince bulduğumuz gerçekliği de anlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, olasıdır ortak Rusya saldırısında 2014’te olanların esasen yaşanmayacağını belirterek, “Birincisi, o çevrim gündeş kabilinden ortak ordumuz yoktu. İkincisi, o çevrim şahısların yaklaşımı farklıydı, deminden hepsi sonuç adım vatansever. Geçici şekilde obstrüksiyon edilen topraklarda yaşananları hepsi görüyor ve bunu istemediğimizi hepsi biliyor.” niteleyerek konuştu.

Batıya "Rusya yaptırımlarını olasıdır işgalden ilk uygulayın" çağrısı

Batılı devletler kabilinden Rusya'ya müteveccih yaptırımların olasıdır ortak işgali öncesinde uygulanması icap ettiğinin altını çizen Zelenskiy, “Sonradan meydana getirilen yaptırımlar Ukrayna düşüncesince mi olacak? Hiç sanmıyorum. Eğer ortak harp olursa yaptırıma ne lazım kalır? Bu yaptırımlar banko bizim türkiye düşüncesince değil. Avrupa Birliği namına müteveccih kusursuz ölçekli saldırganlığı arama dibine kabul etmek istiyor, fakat bu, devletimiz pahasına yapılamaz. 15 bin vatandaşımız hayatını yitirdi ve nice yurt (olası ortak işgal) sonra yaptırımı danışma ediyor. Bence bu adaletli değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında ABD’nin bölgedeki krize yaklaşımını da eleştiren Zelenskiy, “Beyaz Saray tehlikeler bulunduğunu anlıyor, daim bu mevzuyu konuşuyor, bu mevzuyu daim destekliyor ve oldukça keskinleştiriyor. Bana gereğince bu ortak hatadır. (ABD’nin Kiev’deki bazısı diplomatlarını boşaltma etmesi) Bunlar bizlere faydası sıfır kusur ve baş döndürücü adımlardır.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’la rastgele ortak kusur anlaşılma durumunun yaşanmadığını tamlayan Zelenskiy, şu biçimde konuştu:

“Tıpkı onun ABD'de olup bitenler üzerine yoğun ortak anlayışa cemaat bulunduğu gibi, ego de ülkemde neler olup bittiğine değgin yoğun ortak anlayışa sahibim. Yarın ortak harp başlayacağına değgin hepsi bu sinyaller dolayısıyla bugün yurdumuzdaki ekonomiyi istikrara kavuşturmamız gerekiyor. Çünkü, ülkelerin hatırlı liderlerinden bile, düpedüz diplomatik sıfır dillerde bile bu cins sinyaller geldi. Bu piyasalarda, para sektöründe ürkü yaratıyor.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le rastgele ortak ayrışık formatta görüşmeye anık bulunduğunu dile getiren Zelenskiy, “Putin beni illet Soçi’ye çağırma ediyor? Kayak mı yapacağım? O devir Odesa’da buluşalım, denize gireriz. Putin’le görüşmekten korkmuyorum, düet yahut rastgele ebat olabilir, ego hazırım.” dedi.

Zelenskiy, Biden’ın, Ukrayna, Rusya ve ABD’nin bulunduğu ortak mülakat platformu kurmasından sevinme duyacağını da laflarına ekleyerek, "Ukrayna'nın Biden ile Putin arasındaki ortak anlaşmanın kararı olmasını istemiyorum. Biden esbak bana yüz kere garanti verdi. Devletimizin akıbeti, bugünü ve istikbaline Ukrayna değişmeyen verecek." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler