USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Çekya, Slovenya ve Polonya Başbakanları ile görüştü

Avrupa Birliği (AB) Konseyi namına Ukrayna'ya dayanaklık etmek ziyaretinde mevcut Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan yardımcısı Jaroslaw Kaczynski'nin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile icr

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Çekya, Slovenya ve Polonya Başbakanları ile görüştü
16-03-2022 08:29

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırıları bitmeme ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Avrupa Birliği (AB) Konseyi hesabına Rus saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ortak araya gelmişti. Liderler, Zelensky ve başvekil Denys Shmyhal ile musahabe gerçekleştirerek, AB'nin desteğini şahsen Ukrayna temsilcilerine bildirdi. Görüşmesinin sonraları ermesinin arkası sıra Başkan Zelenskiy, 3 ülkenin Başbakanları ve Polonya Başbakan Yardımcısı Kaczynski masaya yatırılan konuların detaylarına bağlı matbuat toplantısı düzenledi.

"İşgal esnasında Avrupa ülkelerinin liderlerinin bizi bırakma etmemesine aşırı sevindim"

Basın toplantısında açıklamalarda mevcut Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Ukrayna'ya sunulan destekten dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek konuşmasına başladı. Zelenskiy, "Ukrayna düşüncesince bu çetince vakitte Kiev'e yapmış olduğunuz ziyaret, desteğinizin çelimli ortak kanıtıdır. Bunu hakkıyla ölçüm ediyoruz. İşgal esnasında Avrupa ülkelerinin liderlerinin bizi bırakma etmemesine, yanımızda olduklarını göstermelerine aşırı sevindim. Böyle komşularla hakkıyla kazanacağımızdan eminim. En önemlisi çağ yanımızda bulunan ve AB'deki geleceğimizin kusursuz garantörü bulunan şahıslara güvenimiz tamdır. Yüzde beniz bahsettiğimiz gelişigüzel şeyin gerçekleşeceğinden eminiz. Ülkemiz ve geleceğimiz düşüncesince bu hedeflere ulaşacağız. Bu bizim tarafımızdan kesin ortak güvendir. Bu, Rusya'nın topraklarımıza müteveccih serbest dirayetli işgali zımnında nice büyükelçinin yavuz Ukrayna'yı bırakma etmiş bulunduğu ve harika, serbest ülkelerinin liderleri bulunan bu kişilerin korkmadığı ortak vakitte belirleyici ortak konumdur. Kaderimizden hâlâ aşırı korkuyorlar ve bizi sübvanse eylemek düşüncesince buradalar ve bu aşırı güçlü, korkusuz ve dostça ortak adım" ifadelerini kullandı.

"Avrupa sizin yanınızda"

Basın toplantısında lakırtı meydan Çekya Başbakanı Fiala icra ettiği açıklamada ise, Ukrayna'ya müteveccih dayanak noktası mesajları vererek, Avrupa'nın Ukrayna'nın beraberinde olduğuna uyanıklık çekti. Fiala, "Mücadelenize ve ülkenize desteğimizi açıklamak düşüncesince buradayız. Hayatlarınız, aileleriniz ve ülkeniz düşüncesince savaşıyorsunuz. Fakat sizinde özgürlüğümüz düşüncesince savaştığınızı biliyoruz. Ziyaretimizin esas amacı, bekâr olmadığınızı anlatım etmektir. Ülkemiz sizin yanınızda. Avrupa sizin yanınızda" dedi.

"Ukrayna'yı, AB'ye çağırma eylemek istiyoruz. Sizi katiyen bırakmayacağız"

Polonya Başbakanı Morawiecki icra ettiği açıklamada, Ukrayna'nın kendisini çalışan ortak halde savunması düşüncesince elinde hâlâ ortak tomar tabanca bulundurması icap ettiğini vurguladı. Açıklamasında Zelenskiy'e garanti de sağlayan Polonya Başbakanı Morawiecki, "Çocuklarınız, anneleriniz ve eşlerinizin güvende, sizi katiyen bekâr bırakmayacağız. Acımasız saldırılara gönül rahatlığı mücadelenizi ölçüm ediyor ve yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. İşgal sona ermeli ve Ukrayna'ya en çelimsiz müddette AB örgen diyar statüsü verilmeli. Ukrayna'nın aşırı aceleci ortak halde AB'ye yavuklu olmasını istiyoruz, Ukrayna'yı, AB'ye çağırma eylemek istiyoruz. Sizi katiyen bırakmayacağız. Çünkü biliyoruz ki elden öz özgürlüğünüz ve güvenliğiniz düşüncesince değil, bire ortak vakitte bizim düşüncesince de savaşıyorsunuz" ifadelerini kaydetti. Basın toplantısında Polonya Başbakan Yardımcısı Kaczynski ise, "Bir NATO barışı siper misyonuna yahut hâlâ serbest ortak arsıulusal anlaşmaya gerekseme bulunduğunu düşünüyorum. Bu amacın Ukrayna'da defans faaliyetinde bulunması gereklidir" dedi.

"Ukrayna ortak Avrupa ülkesidir"

Slovenya Başbakanı Jansa açıklamasında, Ukrayna'nın da ortak Avrupa ülkesi olduğuna uyanıklık çekerek, AB'nin Ukrayna'ya sağlamış bulunduğu desteğin altını çizdi. Jansa, "Yıkılmaz ortak Rusya efsanesini bulunmayan ika mücadelenize bulunan hayranlığımızı anlatım eylemek düşüncesince buradayız. Sadece ülkelerini değil, bire ortak vakitte esas Avrupa değerlerini de savunuyorsunuz. Size iane eylemek düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi yapıyoruz. Ukrayna'nın şu anda en aşırı tabanca yardımına gereksinimi bulunduğunun farkındayız. Ayrıca, mücadelenize ve egemenliğinize dayanak noktası şekilde AB'nin desteğini size sağlamak istiyoruz. Size korkusuz olmanızı bildirmek düşüncesince buradayız, Ukrayna ortak Avrupa ülkesidir ve Ukrayna'nın ortak AB ülkesi olması düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi yapacağız. AB yavuklu diyar statüsünü destekliyoruz. Ukrayna'nın şu anda Avrupa değerlerini en aşırı korumak için çaba sarfeden diyar olduğuna inanıyoruz. AB ülkelerindeki atmosferin ehemmiyetli seviyede değiştiğini ve Avrupa başkentlerinin sokaklarında beniz binlerce insanoğlunun sizi desteklediğini bildirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Öte taraftan Başbakan Morawiecki, Kiev'e ulaştıktan ahir önceki toplumsal iletişim araçları paylaşımında Ukrayna'da yaşanmış bulunan savaşın sona ermesine bağlı açıklamalarda bulunmuştu. Morawiecki, "Bu trajediyi en aceleci halde sonlandırmamız gerekiyor. Savunmasız sivillere saldıran, Ukrayna'daki kentleri ve hastaneleri bombalayan vicdansız ortak tiranın faktör bulunduğu ortak harp yaşanıyor. Fakat burada savaşın mahvettiği Kiev'de gün yazılıyor. AB'nin Ukrayna'ya dayanak noktası mesajını duyurmak düşüncesince çağ buradayız" ifadelerini kaydetmişti.

Özgür Öztürk - Mert Ürkmez
KİEV (İHA) -

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler