USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'nin uzay atağı...İmece uydusu hazır, Uzay Limanı Projesi heyecan uyandırdı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türk gençliğinin kızılca elmasının 'uzayda çelimli olmak' bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz sene dünyaya anons etmiş olduğu uzay programındaki 10 hedefin tamamında ara katettiklerini tamlayan

Türkiye'nin uzay atağı...İmece uydusu hazır, Uzay Limanı Projesi heyecan uyandırdı
30-04-2022 11:29

Dünyanın DOĞRU yörüngesinde dolaşıp hile toplayacak ulusal müşahede İMECE uydusunun hazır ve fırlatma evveliyat sınav etabını bütünlemek az daha bulunduğunu aktaran Serdar Hüseyin Yıldırım, Uzay Limanı projesini de Türkiye'nin yegâne başına değil arkadaş ve bağlaşık ülkelerle beraberce arsıulusal ortaklaşa iş ile hâkim olgunlaşmak istediğini anlatım etti.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım İhlas Haber Ajansı'na hususi açıklamalarda bulundu.
Türkiye Uzay Ajansı'nın teşekkül hedefi ve dört koldan yürüttüğü plan ve programlarla ilişik hile sağlayan Kurucu Başkan Serdar Hüseyin Yıldırım, "Uzay Ajansımız 2018'in böylelikle kuruldu. Uzay Ajansı esasen baş döndürücü muhtemel ve kuruluşu baş döndürücü ehemmiyetli müşterek talih kurumu. Çünkü uzayla ilişik kâffesi faaliyetleri eş güdümlü edecek, anne stratejiyi belirleyecek, minval haritasını çıkaracak, ülke dışındaki halis muhlis kurumlarda halis muhlis devletler gözetiminde Türkiye Cumhuriyeti'ni özümleme edecek, üniversitelerin programlarını geliştirmeyi sağlayacak. Yüksek lisans ve doktora programlarını yönlendirecek doğrusu Türkiye'de uzay ile ilişik ne yapılıyorsa bunların hepsinden mesul ve hepsinin yönlendirmesini koordinasyonunu ve stratejisini sağlayacak bulunan anne kurum; yapı kuruluş. Uzay Ajansı o nedenden baş döndürücü önemli" dedi.

Dünyanın 2. uzay çağını yaşadığını ve bu 2. çağda uzayda uydurma sahibi bulunan çelimli devletlerin yerini çelimli kuruluşların devraldığını aktaran Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "1957 senesinde süregelen uzay zamanı esasen dü kutuplu müşterek dönemdi. Bir tarafta Sovyetler Birliği öbür tarafta ABD. Uzay emekleri da hakeza yürüyordu. Bu dü şişman kuvvet ötekisi ile yarışıyordu. "Hatta savaşıyordu bile" diyebiliriz. O derece disiplin müşterek rakiplik vardı. Ama demincek yeni çağda bundan hakeza bu değişti. Devletlerden şirketlere akıllıca müşterek kayış başladı. Büyük firmalar devletlerin yapmakta bulunduğu işleri üstlenerek çabucak ilerliyorlar ve asal işleri onlar yapıyorlar. Dolayısıyla Türkiye'de de hakeza müşterek yapıya devrolmak zorundayız. Ama en önce talih önderlik yapacak. Çünkü bu işler hem zor, fiyatlı tıpkı zamanda riskli mevzular ve çalışmalardır. Dolayısıyla talih önderlik meydana getirecek ve kaldık ki yapıyor. Devlet kurumlarıyla bu işler şu an Türkiye'de yürütülüyor. Uzay Ajansı da bunlardan müşterek tanesi. Ama tam olarak bizim DOĞRU gelecekte gitgide yapmamız müstelzim tam olarak müşterek ekosistem geliştirmektir. Yani hususi alanı de bu işin içerisine çekmektir ki o dinamizmi kazanalım ve elan çabuk ilerleyelim. Dolayısıyla yeni zamanın niteliği bu işin bundan hakeza baş döndürücü tabana yayılması, halis muhlis devletlerin halis muhlis devletlerin uzayda müşterek obje hazırlamaya emek harcaması ve kuruluşların de burada baş döndürücü ehemmiyetli gösteriş almalarıdır" dedi.

"Uzay Limanı Projesi'ni ahi ülkelerle hâkim olgunlaşmak istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Şubat 2021 tarihinde dünyaya anons etmiş bulunduğu uzay programında arazi meydan 10 hedefin tamamında aksiyon sergilediklerini dile getiren Serdar Hüseyin Yıldırım, "Bu 10 hedefi 10 yıl içinde 2030 yılına derece hâkim olgunlaşmak hedefindeyiz. Bunun düşüncesince aralıksız çalışıyoruz. Tabi bunlar zahmetli hedefler, ehemmiyetli hedefler. Bir bir fazla fazla Türkiye düşüncesince önceki olacak. Ay programı öyle, uzay adamı öyle. İlk kez müşterek vatandaşımız hile misyonu ile uzaya çıkacak. Bir Uzay Limanı projemiz var. Uzaya muvasala ve uzay limanı. Uzay limanı nedir? Hava limanı her neyse onunla bire müşterek şey. Yani ticari müşterek kurum. Askeri üs değil. Onun düşüncesince liman diyoruz. Dünyada şu an 25 derece bunlardan uzay limanı ismi maruz binalar var. Buralardan fırlatmalar yapılıyor. Bizde bunların müşterek tanesini arttırma kılmak ve rakiplik kılmak istiyoruz. Türkiye yerine yegâne başımıza değil, müşterek arsıulusal ortaklaşa iş ile hâkim olgunlaşmak istiyoruz. Kardeş ve arkadaş ülkelerle bağlaşık ülkelerle bu arada hâkim olgunlaşmak istiyoruz. Bunun emekleri şuan yürüyor. Çok ehemmiyetli BKZS mevcut BKZS nedir? Bölgesel Konumlama Zamanlama Sistemi doğrusu GPS dediğimiz sistemin ulusal ve evcil bulunan modeli. Bu da baş döndürücü şişman ve zahmetli müşterek proje. Bunun düşüncesince de çalışmalarımız bitmeme ediyor. Yerden gözlemlerimiz Erzurum'da kurulan Doğuanadolu Gözlem Evimiz 4 m. gözgü çapıyla ilkin edinmek az daha bu kapasitemizi geliştirmeye çalışıyoruz. O derece degaje müşterek sahada çalışıyoruz ki yetişmekte zorlanıyoruz. Şunu ferah ferah söyleyebilirim 10 hedefin tamamında aksiyon katettik. Daha da yürümeye bitmeme ediyoruz. 10 yılın böylelikle Türkiye baş döndürücü ayrımlı müşterek yerde olacak" niteleyerek konuştu.

"İMECE uydusu fırlatmaya hazır"

Metre altı çözünürlüğe ehil önceki evcil ve ulusal müşahede uydusu İMECE uydusunun da hazır bulunduğunu ve fırlatma evveliyat sınav evresinden geçtiğini aktaran Yıldırım laflarını şöyle sürdürdü:

"İMECE esasen müşterek sürecin devamında mevrut müşterek uydudur. İMECE yüzdelik 60 oranında yerlilik oranı oranıyla meydana getirilen müşterek açıktan kavrama uydusudur. Yakın yörüngede dolaşacak kaslı müşterek elektrokardiyografi alıcı mevcut üzerinde. Bütün dünyadan kaynak toplayıp aktaracak. Yapacağı iş budur. Aşağı üst 600 kilometre yöresinde müşterek irtifada olması hedefleniyor. Fırlatma zamanı de 15 Ocak 2023 yerine belirlendi. Uydu şu anda hazır fakat müşterek baş döndürücü fırlatma evveliyat sınav aşaması var. Şu an o aşama bitmeme ediyor. Binlerce foto çekecek. Herkes kullanabilir. Devamlı foto çekip gönderecek. Tarım çalışmalarında kullanılabilecek, şehircilikte kullanılacak, saf afetlerin yönetimlerinde, denizlerin kontrolünde ve asayiş güçlerince sayımsız işlerde kullanılabilecek"

"Çağımızın kızılca elması uzaydır"

Yeni çağda Türk gençliğinin kızılca elmasının Uzay olacağını da anlatım fail Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Fazlasıyla maddeleşip materyalistleşen dünyamızda maatteessüf gençlerimizin hakeza ehemmiyetli hedeflere gereksinimi var. Bizim zamanımızda, bizim gençliğimizde bu vardı. Bizim kızılca elmamız vardı. Ülkemizi müşterek yere getirelim, şunları tecrübe edelim fikri vardı. Şimdi bakıyorum anca müşterek idrak mevcut ki nite yapmaktayız da elan baş döndürücü mülk kazanırız. Bu baş döndürücü tehlikeli; onun düşüncesince "kızıl elma" niteleyerek sembolleştirdiğimiz Türk Milleti'nin binlerce yıldan buyana mevrut ırak hedefinin ismidir bu. Çağımızın kızılca elması uzaydır. Uzayda çelimli olmak, müşterek uzay gücü olmaktır aslında. Biz bunun gerçekten gençliğin önüne müşterek kızılca elma yerine konabileceğini düşünüyoruz. Ben daima gençlerle birlikteyim. Her hafta müşterek üniversitedeyim. Şunu görüyorum hakeza müşterek obje banko tutar. Gençlerimizin heyecanla buna sarılmaları ülkemizi baş döndürücü ayrımlı bölgelere götürür. Onun düşüncesince tığ bunu baş döndürücü önemsiyoruz" dedi.



Ali Kamur - Hakan Gönül
 

İLGİLİ HABER
SpaceX, Crew-4 uçuşu ile uzaya 4 uzay adamı gönderdi SpaceX, 'Crew-4' uçuşu ile uzaya 4 uzay adamı gönderdi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler