USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Türkiye'nin sonuç senelerde icra ettiği en esaslı içtimai düzenleme'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, amme çalışanlarına müteveccih dolgun sözleşmede enflasyonun etkilerinden korumaya müteveccih maddelerin arazi aldığını, beslenmeden yakıt yardımlarına denli düzenlemeleri yaşama geçirdiklerini söyledi.

'Türkiye'nin sonuç senelerde icra ettiği en esaslı içtimai düzenleme'
09-12-2022 02:02
TBMM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstünde meydana getirdiği konuşmada, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e eski olsun dileklerini iletti. TBMM'nin, kavim iradesini özümleme ettiğini anımsatan Bilgin, Meclis'te rastgele çeşitli fikrin söylenmesi ve eleştirinin yapılmasının önemine ayraç etti.

Sendikalaşmayı görülmedik ehemmiyetli gördüklerini dile getiren Bilgin, sendikalaşma oranının kamuda enikonu efdal ortak seviyedeyken işçilerde enikonu düşüt bulunduğunu söyledi. Özellikle ıvır zıvır ve ölçülü ölçekli işletmelerde sendikalaşmaya ve işçilerin sendikal haklarına gönül rahatlığı ortak tavrın mütekâmil olmasının, bu durumun en ehemmiyetli nedeni bulunduğunu özetleyen Bilgin, etraflı politik partiler ve siyasilerin buna gönül rahatlığı savaşım etmesi icap ettiğini vurguladı.

Bu mevzuda ortak kafa dönüşümüne gerekseme bulunduğunu tabir fail Bilgin, "Buna gönül rahatlığı sendikalaşmanın önünü anahtar sendikal mücadeleyi, emekçilerin kapital karşısında örgütlenmesini sağlayacak mücadeleyi behemehâl desteklememiz lazım. Bu mevzuda katiyen arka kalacak ortak tavrımız yoktur." diyerek konuştu.

Bakan Bilgin, örgütlenen işçilerin iş yerinden atılmasının da aralarında bulunmuş olduğu birtakımı durumların namına iletildiğini aktararak, hukuka karşıt ortak iş var ise tecziye etmek ve durdurmak müdahale gerekenleri yaptığını anlattı. Bilgin, "Bana ulaştıkları devir orada işçilerin yanındayım. Çünkü bu hukuk, TBMM'nin çıkardığı hukuktur. Bu hukukun peşinde ara vermek bizim görevimizdir, ortak fedakarlık falanca yapmıyoruz, işlerimizi yapıyoruz. Bu görevimizi gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

Sendikal özgürlükleri genişletecek düzenlemelere gerekseme olduğuna dikkati çekici Bilgin, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Mevcut düzenlemelerin çirkin kullanımları da var. İş noktayı ve pres ayrımında ayrımlı oranlar var. Bunu en endamsız sürede gidereceğiz, ortadan kaldıracağız. Bir de işverenlerin iş kolu müracaatında keyfilikler var. Adam on paralık ilgisiz ortak iş koluna gidip başvurma ediyor. İşçiler örgütlenmeye kalkınca işkolu değişikliği yapıyor. İş kolunu, patronun başvurma etmiş olduğu değil, bizim iç hukukumuzun kriterlerine mucibince belirlediğimiz iş noktayı şekilde atama edeceğiz, iş kolunu tığ belirleyeceğiz."

"Türkiye'nin sonuç senelerde meydana getirdiği en güzel toplumsal düzenleme"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, amme çalışanlarına müteveccih şişman sözleşmede enflasyonun etkilerinden korumaya müteveccih maddelerin arazi aldığını, beslenmeden yakıt yardımlarına derece düzenlemeleri yaşama geçirdiklerini söyledi.

3600 ek amblem dair yasalı ortak düzenlemeye gidildiğini anımsatan Bilgin, "Başlangıçta 4 cümle grubunu kapsıyordu. Biz onu genişlettik, kısaca 6 milyona çıkardık. Bu, Türkiye'nin sonuç senelerde meydana getirdiği en güzel toplumsal düzenlemedir." şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

Bu düzenlemenin henüz ortak tomar genişletilmesine müteveccih taleplere yer veren Bilgin, "O mevzuda bizim gündemimizde. Onunla dayalı de ortak emek vermeyi yapıyoruz. umut ediyorum onu da Meclisimize arz edeceğiz." dedi.

Bu sene minimal ücrette matematik şekilde yüzdelik 80'in üstünde ortak çoğalma yapıldığını özetleyen Bilgin, "Enflasyon o derece tahripkar ortak duruma gelmiştir ki şişkinlik karşısında minimal ücretin gerçek kıymeti gerilemiştir. Bunun düşüncesince bugün baştan minimal ücretle dayalı görüşmelerimiz başladı, sürüyor. İşçi ve çalıştıran sendikalarımız ile bizim oturduğumuz müselles masada bu görüşmeler bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bilgin, minimal sevap dair yaptırdığı çalışmaya değinerek, "Ortalama halkoyu beklentisi aşırı yüksek, 8 bin liralık üstünde çıktı. İşverenlerin beklentisi 7 bin liralık yöresinde çıktı. Asgari sevap haricinde sevap meydan işçiler düşüncesince olması müstelzim numara 7 bin-7 bin 500 liralık çıktı. Ama minimal ücretlilerde Türkiye averajının bahsediyorum, 3 büyükşehirde farklı, o da 7 bin 600 liralık çıktı. Demek ki acı düşmüş olduğu noktayı yakıyor, minimal ücretle etkin işçiler, Türkiye'nin rastgele tarafında, 3 büyükşehirde henüz yüksek, ayrımlı sevap düzeylerini bekliyorlar." diyerek konuştu.

Asgari sevap ücretine bağlı konuşulan birtakımı rakamlar bulunduğunu hatırlatan Bilgin, "Komisyon çalışmalarını sürdürürken ortak numara söyleyiş etmem elhak uygunluk almaz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de çalışanların içinde minimal ücretlilerin oranının yüzdelik 60 değil, yüzdelik 38 yöresinde bulunduğunu bildiren Bilgin, şunları kaydetti:

"O da küçümsenecek ortak numara değildir. Onu ciddiye almamız lazım. Bu bizlere şurası gösteriyor, minimal sevap düzenlemesi çabucak minimal ücretlileri ilişik ortak husus değildir. Asgari sevap düzenlemesinin ortak bambaşka fonksiyonu var. Biz minimal ücrette ağır ortak kodifikasyon yaptığımız devir etraflı ücretlilerin aldıkları sevap düzeyleri minimal tutara mucibince farklılaşıyor ve yukarıya akla yatkın tırmanıyor. Dolayısıyla minimal sevap siyaseti ayrımsız sürede öteki ücretleri belirleyen, düzenleyen ortak hasiyet yaratmaktadır. Biz minimal tutarı ne derece realist ortak rakamla belirlersek minimal tutara benzeyen çalışan, çalıştırılan emekçilerin ücretleri de yukarıya akla yatkın çıkacaktır. Bu, çalışanlar, ücretliler lehine ortak hasiyet yaratmaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler