USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye-Angola arasında 7 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Angola arasında, eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmaların imzalandığı törende meydana getirdiği konuşmada, "Fransa, Afrika'yı adeta birlikte koloni kıtası namına kullanmıştır. Yüz binlerce

Türkiye-Angola arasında 7 anlaşma imzalandı
18-10-2021 18:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola temasları kapsamında dü iklim arasında eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların imza töreninin arkası sıra mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek düet yaptığımız konuşma ister henüz sonradan heyetlerarası görüşmemizle Türkiye-Angola arasındaki bu süreci kayıtlara sakıt oluyoruz. Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bölgelerde 7 anlaşma ile indinde teslim edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımında ehemmiyet taşıyor. Eğitim dalında işbirliği, ister ekincilik alanındaki işbirliği, ister gümrük mevzularındaki çapraz yönetsel iane anlaşması, endüstri mevzularındaki anlaşma, kuma iktisat ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı anlaşması, gezim dalında uzlaşma zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma iktisap etmek kıl payı 7 anlaşmayı imzalamış olduk” dedi.

“Terörle uğraş dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz”

İkili hedeflere yer veren Erdoğan, “Temmuz ayında indinde düet tecim kütlesi hedefini 500 milyon dolar kendisine belirledik. Şu anda 177,5 milyon dolarlık tecim kütlesi Türkiye ile Angola'ya akla yatkın düşmüyor. Bunu 500 milyon dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu tecim kütlesi ile baş döndürücü değişik adımlar atacağız. Bilhassa, Türk hususi sahasının yatırımlarıyla ister altyapıda ister aykırı kaynaklarıyla kazan-kazan esasına uyarınca yapılacak bu yatırımlarla işadamlarımızın Angola'daki etkinliği henüz da artacaktır. Angola'da bire biricik sürede istihdamın artmasına da illet olacaktır. Terörle uğraş dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

“Tecrübe ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız”

İki ülkenin erke bakanlarının görüşmeler gerçekleştirdiğini laflarına ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl kişi sismik kontrol ve yoğun sondalama gemilerimizle yaptığımız tetkikat sonucunda Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük doğalgaz bulduk. 161 bin kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin doğalgaz dağıtma şebekesi akıbet adım hem çağdaş hem münteşir hem de akıbet adım güvenlidir. Bu mevzuda sınama ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız” dedi.

“Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de kâffesi şeffaflığı ile hepsi kabilinden biliniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Vize meselesine atacağımız adımların, beşeri ve gezim ilişkilerimizin büyümesine de ulama sağlayacağına inanıyorum. Ekonomik kendisine da reformları takdirle izliyoruz. Şu an itibarıyla Angola'nın bölgesindeki arsıulusal problemlerin hakça ve barışçıl halde çözülmesine müteveccih müspet görevi bu sayede henüz da güçleniyor. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de kâffesi şeffaflığı ile hepsi kabilinden biliniyor. Kıta genelinde bulunan 43 büyükelçiliğimiz üstünden kâffesi Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi çapraz saygı, el donanması ve kazan-kazan prensipleri temelinde geliştiriyoruz. Bu mevzuda ciddi ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile işbirliğimizi ölçülü ve etraflıca vadeli biricik sağ açıklık ile kâffesi kıtada barış, denge ve refahın artmasına katkıda bulunacak halde derinleştiriyoruz. Bu kapsamda 21-22 Ekim'de 3.Türkiye-Aftrika Ekonomi Forumu'nu gerçekleştireceğiz.”

“SİHA ve zırhlı sırtçı konusunu ele aldık”

Erdoğan, teşrikimesai içre defans piyasasının namına bağlı soruya, “Savunma endüstri noktasında 3 ay ilkin Türkiye'ye icra ettikleri ziyarette İHA ve SİHA'larla ilişik talepleri bize olmuştu. Bu mevzuları görüşelim, derinleştirelim demiştik. Daha sonradan zırhlı taşıyıcılarla ilişik kendisine ahit de birtakımı görüşmeler yaptık. Bu mevzuda Türkiye'nin akıbet 19 yılda attığı adımlar hakkıyla kendilerinin de dikkatini çekiyor. Bu mevzularda da defans bakanlarımız birbiriyle ahbaplık etmek vasıtasıyla ne kadar mamüllerin alıntı satımları yapılabilir, ahbaplık etmek vasıtasıyla adımları atacağız. Bu mevzuda konservatör değiliz ve değme çeşit desteği vermeye müheyya olduğumuzu söyledik. Savunma bakanlarımız görüşmeleri yapacaklar ona uyarınca adımları atacağız” cevabını verdi.
Erdoğan, çeşit bölgelerde anlaşmalar imzalanmasıyla Türkiye'nin Angola düşüncesince önemine müteveccih soruya şu cevabı verdi:

“Bugün meydana getirilen 7 anlaşma bunun evvel adımlarıdır. Bu anlaşmayla indinde yapmamız gerekenlerin imzalarını attık. Gerek pedagoji bilimi dalında ortaklık anlaşması ki üniversiteler noktasında birtakımı adımları şu anda atıyoruz. Tarım alanındaki anlaşma Angola iri biricik toprak olanağına sahip. Bu arazilerin işlenmesi dair yan yana yapabileceklerimiz var. Gümrük mevzularıyla çapraz yönetsel iane anlaşmasını ika imkanımız var. Bir gayr endüstri hikayelerinde değme çeşit birikimimizi Angola'yla paylaşmaya hazırız. Burada biricik başağrısı bahis konusu değil. Ortak iktisat ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı deklarasyon. Ticaret bakanlarımız çabucak adımları atmaları biçiminde bunu da bilgili olacağız. Turizm dalında ise destinasyonları itibarıyla Türkiye baş döndürücü çelimli biricik ülke. İnanıyorum ki THY'nin uçuşlarıyla indinde Türk halkından da buraları görüşme edenler olacaktır.”

“Fransa, Afrika'yı adeta biricik koloni kıtası kendisine kullanmıştır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikte henüz adaletli biricik evren mümkün” mesajının yaklaşan devirde Afrika ülkeleriyle ortaklık dönemini ne kapsayacağına bağlı soruya, “Birlikte henüz adaletli biricik evren muhtemel derken Afrika kıtası seneler yılı sömürülmüştür. Angola 400 yılı hayli maatteessüf Portekiz kabilinden sömürülmüş bulunan biricik iklim konumundadır. Angola'nın haricinde Afrika'nın ülkelerinin birçoğunun aykırı kaynakları maatteessüf Batı kabilinden sömürülmüştür. Adaletsiz biricik yaklaşımın baş döndürücü kemiksiz ortaya koyduğu neticedir. Bunların en önemlisi Fransa'dır. Fransa, Afrika'yı adeta biricik koloni kıtası kendisine kullanmıştır. Yüz binlerce insanoğlu buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir iktisap etmek üzere, Ruanda iktisap etmek üzere. Bu insanoğlu öldürülürken kimsenin sesi print mı? Zalim biricik yapı, bu adaletli sıfır çatı zulmüne bitmeme etmiştir. Bunları ego bu kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adaletli biricik evren talebimiz var, el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor, korktukça bu kıygı kâffesi Afrika'yı kuşatacaktır. Bununla Birlikte ayağa ikamet etmek gerekiyor. Bununla indinde haklarımıza cemaat çıkmamız gerekiyor, adaletli biricik yapıya cemaat çıkmamız gerekiyor. Bunun düşüncesince bunu kaleme aldım, bunun düşüncesince konuştum, bunun düşüncesince anlattım. Şu anda da hala Libya'da olanları görüyorsunuz. Bunun indinde bire biricik halde Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala bitmeme ediyor, tükenmiş değil. Sahraaltı, sahraüstü değme yerde zulüm. Daha adaletli biricik dünyayı elden tığ değil daima bu arada nesir etmemiz gerekiyor. Lourenço'ya kitabımı bağış ettim. Beraber çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler