USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türk heyetinden ABD'ye 'ticari diplomasi' çıkarması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda ABD'ye mevrut heyet, Türkiye ile Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi maksadı çerçevesinde Washington ve New York'ta temaslarda bulunacak.

Türk heyetinden ABD'ye 'ticari diplomasi' çıkarması
15-03-2022 22:50
Washington

Türkiye ile Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi maksadı çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda ABD'de planlı Ticari Diplomasi Etkinlikleri başladı.

Türkiye'den fevk düzem yetkililer, yasama kurulu üyeleri ve iş insanlarından oluşan eş heyet, türlü temaslarda bulunan olmak kabil ABD'ye geldi. Washington ve New York'ta ticari diplomatlık ve düet konuşu münasebat dair görüşmeler gerçekleştirecek heyet, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde matbuat toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu ve TOBB Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu'nun yanında iş kullanıcılarını katıldı.

"Türkiye dalında emniyetli eş liman"

Dağlıoğlu, toplantıda, Türkiye ve Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefinde yatırımların ehemmiyetli eş payının olacağını düşündüklerini söyledi.

Amerikalı kuruluşların Türkiye'deki varlığının baş döndürücü derinlemesine yıllara dayandığını tamlayan Dağlıoğlu, 2 binin üstünde Amerikan şirketinin Türkiye'de çalışkanlık gösterdiğini, 14 bilyon doların üstünde de arsıulusal aracısız envestisman girişinin bulunduğunu aktardı.

Dağlıoğlu, "Türkiye, hoppadak ABD'li firmalar düşüncesince değil dünyanın dört başı mamur coğrafyalarından ilkin Avrupa ve Asyalı firmalar düşüncesince arsıulusal aracısız yatırımlar yönünde ehemmiyetli eş erek yurt konumunda." dedi.

Türkiye'nin dayanabilen ve çabuk büyüdüğünü vurgulayan Dağlıoğlu, ülkenin ilkin ıslah yapan, iş hayatına andıran politikalar geliştiren eş envestisman ortamı olduğunu, mükemmel iş gücü kapasitesi ile coğrafi yerine Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişim noktasında toptan alışveriş erişimi sunduğunu anlattı.

Dağlıoğlu, jeopolitik risklerin arttığı devirde Türkiye'nin üstlendiği "arabulucu" rolünün iş hayatına da yansımalarına ayraç ederek, Türkiye'nin dalında "güvenli eş liman" bulunduğunu tabir etti.

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla Rusya'daki faaliyetlerini askıya düzlük yada bu pazardan çekildikten sonradan alanda acemi bulunak arayışına giren arsıulusal şirketlere müteallik Dağlıoğlu, Türkiye'nin envestisman ortamı düşüncesince hayattaki gelişmelere müteallik yerine ve belli başlı ülkelerdeki trendler doğrultusunda çalışmalarına bitmeme ettiğini kaydetti.

"100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefini yapmak düşüncesince kâffesi şerait elverişli"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Altunyaldız, Türkiye ve Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefini yapmak düşüncesince toptan konjonktüre bakılınca kâffesi şartların müsait bulunduğunu belirtti.

Tedarik zincirinde ehemmiyetli kaymalar görüldüğüne dikkati çekici Altunyaldız, bunun 2021'de Türkiye'nin dış satım performansına yansıdığını ve ülkenin ihracatının 225 bilyon dolarla zamanı eş seviyeye ulaştığını anımsattı.

Altunyaldız, Amerika ile geri hizmet ve sektörel icraat yapıldığını dile getirerek, anadan görme sektörlerdeki bulunan tecim hacmini büyütmeyi ve buna acemi sektörleri bütünleşmiş ederek ilerlemeyi hedeflediklerini anlattı.

ABD'nin yeşil ekonomiye intikal hedefleri kapsamında Türkiye düşüncesince acemi eş fırsatlara yer veren Altunyaldız, Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasıyla acemi eş sanayileşme, istihsal ve tecim etabına girildiğini vurguladı.

Altunyaldız, "Özellikle sürüm kütlesinin düşürülmesi, yeşil yatırımlar ve buradaki acemi oluşumlarla, Amerika ile acemi eş devre ve punt sahasına girdiğimizi düşünüyoruz." niteleyerek konuştu.

TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, ABD'nin tedarikini çeşitlendirme arayışında bulunduğu bu dönemde, Türkiye'nin fevk düzem rekabetçiliğiyle ihracattaki payını yükselteceğine ve Amerika ile 100 bilyon dolarlık tecim hedefini yakalayacağına inandığını söyledi.

TOBB Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin ihracatında Amerika pazarının önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin tezlerini muhataplarına anlatacağını tabir etti.

TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye’nin ABD'ye ihracatında 2021'de yakalanan ivmenin bitmeme edeceğini kaydetti.

Türkiye ve Amerika arasındaki ticari ilişkilerin dinamiklerine müspet ulama sağlaması bekleniyor

Türk ve Amerikalı iş kullanıcılarını ile görüşmeler meydana getirecek heyet, Amerika Dışişleri ve Ticaret Bakanlıkları ile Amerika Ticaret Odasını görüşme edecek.

Heyet, Atlantic Council akıl kuruluşunda da Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin artırılması dair görüşmelerde bulunacak, Amerikalı ve arsıulusal matbuat mensuplarıyla eş araya gelecek.

Program çerçevesinde, transatlantik ihracatında Türkiye'nin rolünün artırılmasına müteveccih paneller ve ticari diplomatlık çalıştayları da düzenlenecek. New York'taki Türkevi'nde, "Refah düşüncesince Güç Birliği: Türkiye-Amerika İlişkileri" ve "Türkiye ve Amerika'nın Yeni Ufuklara Yönelik Girişimleri: 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi" başlıklı paneller yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve TİM kabilinden eş planlı ve dört devir sürecek programın, Türkiye ve Amerika arasındaki ticari ilişkilerin dinamiklerine müspet ulama sağlaması bekleniyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler