USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk bilim adamları, dünyayı saran kuraklık tehlikesine çare arıyor

Dünyayı kuraklık endişesi sararken Türk bilim insanları kuraklığa mukavemetli tohumlar üstündeki çalışmalarını sürdürüyor.

Türk bilim adamları, dünyayı saran kuraklık tehlikesine çare arıyor
11-11-2021 17:24
Tüm dünyada giriş yayınlayan kuraklık topluluğun herhangi müşterek kesimini endişelendiriyor. Ülkemizde ilkin sene içinde tesirini hissettiren kuraklık dolayısıyla üretimde toplam ürün ve randıman kayıpları yaşandı. Su kaynaklarının kuruması ve şuursuz su kullanması göllerin, barajların çekilmesine defa açtı. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve kadrosu kuraklığa mukavim tohumlar üstünde ki çalışmalarını geceli gündüzlü sürdürüyor. Çalışmaları ile ilgilendiren bilgelik sağlayan Karaköy, hava değişikliğiyle beraberce gelecekte oluşabilecek kuraklığın illet olacağı başağrısı ve sorunlara değindi. Karaköy, açıklamasında besin temini noktasında da açıklamalarda bulunarak istihsal ve reform çalışmalarının çabucak planlanması icap ettiğini söyledi.
Gelecekte besin temininde teessürat yaşanacağı öngörülüyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Küresel noktada baktığımızda müşterek hava değişikliği yalan konusu. Bu hava değişikliğini etraflıca şekilde incelediğimizde de doğacak zamanlarda kuraklık tehlikesinin olabildiği öngörülüyor. Buna hem şita kuraklığı hem yaz kuraklığı şekilde vakaya beslemek gerekiyor. 2020-2021 yetiştiricilik programına bakacak olursak bu kuraklık kendisini iyiden iyiye hissettirdi. Özellikle bu sene tahıllar çoğu kez yağışlara ilişkin şekilde ekiliyor ve buna baktığımızda Nisan ve Mayıs ayında Sivas ili genelinde yağışın düşmediğini görüyoruz.

Bu giriş döndürücü ağırbaşlı müşterek halde randıman ve nitelik kayıplarına defa açabilmektedir. Su kaynaklarının kuraklığa ilişkin şekilde azalması, göletler ve barajların dolmaması, arazi altı su kaynaklarının şimdi da çekilmesine illet olmakta. Özellikle bulaşık ekincilik yaptığımız bölgelerde üretimimizi giriş döndürücü ağırbaşlı noktada sınırlandırmaktadır. Bu mevzuda türlü icraat bizde yapmaktayız. Dünyaya baktığımızda dünyada ki bilim adamları bu mevzularla ilgilendiren şekilde gelecekte hava değişikliklerinin bu halde bitmeme etmiş olduğu sürece kuraklık ve besin temini dair giriş döndürücü ağırbaşlı başağrısı ve hastalıkların oluşabileceğini de öngörmektedirler” dedi.

Üretim planlaması çabucak yapılmalı

Prof. Dr. Karaköy, dünya nüfusunu besleyecek halde istihsal ve reform çalışmalarının çabucak planlanması icap ettiğini belirterek, “Dünya nüfusu giriş döndürücü aceleci müşterek halde artmakta. Artan dünya nüfusunun beslenebilmesi düşüncesince kılıç şuan aldığımız randıman rekoltesinin giriş döndürücü şimdi ilişkin çıkabilmemiz gerekiyor. Ürün rekoltesinin ilişkin çıkabilmek yerine da bizi sınırlandıran nebatat açısından ruhsal gerilim koşullarına defa açan kuraklık ve ilgisiz kabil fizyolojik faktörlere gereğince behemehâl kılıç icraat gerçekleştirmek durumundayız.

Aslında baktığımızda dünyada şuan da kuraklığa ve çevresel değişikliğe ilişkin şekilde oluşan müşterek başağrısı ve problemin olmadığını düşünüyorum fakat oluşabilecek müşterek maslahat var. Şuanda hayattaki kişilerin tagaddi dair asliye problemimiz bulunan kaynakların adaletli ve denk dağıtılamamasından kaynaklanmaktadır.

Özellikle Afrika alanına baktığımızda 5-10 saniyede müşterek kişilerin açlıktan yaşamını kaybettiğini görüyoruz. Burada en ehemmiyetli maslahat ümranlı ülkelerdeki besin israfının önüne geçebilmek ve bu mevzuda adaletli müşterek dağıtımla şuanda bunun üstesinden gelebiliriz. Ancak gelecekte çevresel faktörlerin ve iklimsel değişikliklerin olmasıyla bu arada bizim randıman desenimizde yetiştiricilik yönünde dünyanın herhangi müşterek durumunda behemehâl tebeddülat olması gerekiyor. Biz komşularımızla bu arada kısaca 600 milyon nüfusu da besleyecek halde müşterek istihsal planlamasının çabucak yapılması buna müteveccih şekilde da reform çalışmalarının planlanması gerektiğine inanıyoruz'' halinde konuştu.
Islah emekleri sürüyor.

Prof. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa mukavim tohumlar üstünde reform çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek, “Bizlerde şuanda ilkin tahıllarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyorsunuz buğday izlemsel müşterek üründür. Buğdaya müteveccih şekilde tahıllar, arpa, yulaf, tritikale kabil bitkilere müteveccih şekilde reform çalışmalarımız rutin şekilde bitmeme ediyor. Her sene behemehâl bunlarla ilgilendiren melezlemeler, laboratuvar çalışmalarını yürüterek ilkin markıra mebni icraat yapıyoruz. Islah programlarımızı oluşturmuş durumdayız'' ifadelerini kullandı.

Demet Karakuş - Mert Taha Varol

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler