USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını içeren teklif, Komisyonda ikrar edildi

Türk ve İslam arkeolojisi ile ait bölgelerde ilmî icraat yapmak, diyar haricinde kazı ilmî kazı, araştırı ve tetkikat yapmak gibi Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını içeren teklif, Komisyonda ikrar edildi
11-01-2023 21:08
TBMM

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nın kurulmasını içeren anayasa teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda bildirme edildi.

AK Parti milletvekillerinin imzasını nâkil Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi ile Türk ve İslam arkeolojisi ile alakadar bölgelerde ilmî icraat yapmak, bu bölgelerde kitabevi ve müzeler açmak, kültürel kalıt dair iş birlikleri gerçekleştirmek, diyar haricinde hafriyat ilmî kazı, araştırı ve araştırmalar yapmak neredeyse merkezi Ankara'da mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak.

Vakıf, amaçları kapsamında ilk herşeyden ilk olarak Türk ve İslam arkeolojisi ile kültürel mirası peyda etmek neredeyse antropoloji, zanaat tarihi, tarih, epigrafi, nümismatik kadar topu topu alakadar bölgelerde Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Güney Asya ve dünyanın gayrı bölgelerinde zamanı çağlayan süresince mevcud kültürlerin ve sanatların, Türk ilim kullanmakta olanları ve öğrenciler kabilinden rastgele müşterek yönüyle çalışılmasını heveslendirme edecek ve bu bölgelerde meydana getirilen ilmî araştırı ve emek harcamaları destekleyecek.

Vakıf, faaliyetlerini müşterek tane başına gerçekleştirebileceği kadar kültürel mirasın korunması, yönetimi ve geliştirilmesi düşüncesince amme gurur ve kuruluşları, asıl ve hukuksal eşhas ile ortaklaşa iş yapabilecek.

Vakıf, amme gurur ve kuruluşlarına, hususi kuruluşlara, arsıulusal kuruluşlara plan teklifleri sunabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalara katılabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalar düzenleyebilecek.

Vakfın çalışmalarından Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Yönetim Kurulu kabilinden belirlenenler, vakıf içerisinde açılan ve merkezi Gaziantep'te mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü kabilinden yürütülecek.

Vakfın organları

Vakfın organları; mütevelli heyeti, dümen oturmuş ve teftiş oturmuş ile istişare organı bulunan ilim kurulundan oluşacak.

Mütevelli heyeti, vakfın değişmeyen organı olacak ve 11 üyeden oluşacak. Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün dair bulunduğu Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığının Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürlüğünün dair bulunduğu Bakan Yardımcısı, Türk Tarih Kurumu Başkanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, mütevelli heyetinin elbette üyeleri olacak.

Mütevelli heyeti başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı olacak ve bakanın katılmadığı toplantılara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün dair bulunduğu Bakan Yardımcısı reislik edecek.

Vakfın yürütme organı bulunan dümen kurulu, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nı anabolizma yetkisini nâkil olacak ve 7 üyeden oluşacak.

Bilim kurulu, vakfın istişare organı olacak. Bilim oturmuş üyeleri, hafriyat bilimi ve kültürel kalıt dalında ve münasebetli gayrı ilim sahalarında seçkinleşme eden, vakfın amaçları doğrultusunda icraat oluşturan Türk ve ecnebi ilim kullanmakta olanları arasından dümen kurulunca 5 yıllığına seçilecek. En müşterek tomar 50 insandan oluşacak ilim kurulunda ecnebi üyelerin sayısı mecmu uzuv sayısının beşte birinden müşterek tomar olamayacak.

Vakıf kabilinden diyar haricinde hafriyat ilmî kazıların yapıldığı yerlerde, hafriyat süresiyle hudutlu peyda etmek neredeyse mütevelli heyeti sonucu ile arızi temsilcilikler açılabilecek.

Personel istihdamı

Kamu gurur ve kuruluşları, yükseköğretim müesseselerinde vakfın çalışkanlık alanlarıyla alakadar mevzularda istihdam edilen mevki memurları ile tedris elemanlarından mukteza özellikleri taşıyanlar, vakfın talebi, kendilerinin ve müesseselerinin muvafakatiyle 1 yılı geçmemek neredeyse vakıfta arızi görevlendirilebilecek. Bu süre, bire müşterek usulle rastgele müşterek birim personel düşüncesince birer sene peyda etmek neredeyse en müşterek tomar 3 sene uzatılabilecek. Bu suretle arızi görevlendirilenler görevlendirildikleri müddet süresince kurumlarından maaşlı mezun sayılacak.

Türk Arkeoloji ve Miras Vakfı, gurur ve kuruluşlardan, yalnız anlaşılan müşterek uzmanlık, bilgelik ve repertuvar müstelzim iş ve hizmetler düşüncesince açılan alt kurul ve benzer düzentileme gruplarına karışma peyda etmek üzere, kurumlarındaki birincil görevleri uhdelerinde durmak şartıyla personel görevlendirilmesini arzu edebilecek.

Vakıf, iş mevzuatı kapsamında personel istihdam edebilecek.

Bütçe ve gelirleri

Vakıf, hedef ve faaliyetleri doğrultusunda salname bütçe yapacak, amaçlarını yapmak düşüncesince diyar içi ve diyar haricinde kazançlı pres kurabilecek, devralabilecek ve bunlara eş olabilecek.

Vakfın amacına akıllıca millî ve arsıulusal fonlardan dökme hibeler de karışma peyda etmek neredeyse diyar içi ve diyar dışı rastgele müşterek mütenevvi ürün, hizmet, taşınır, taşınmaz, söyleme ve rastgele müşterek mütenevvi bağışlar ile ayni ve nakdi yardımlar, faaliyetlerden elde edilmiş mütenevvi gelirler, kazançlı işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelirler, söylenegelmiş ve gayrimenkul varlıkları ile gayrı haklarının değerlendirilmesi ile sağlanan gelirler, sponsorluk gelirleri, enstitü giderlerinde kullanılmak neredeyse Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden aktarılacak tutarlar, umumi bütçeden aktarılacak tutarlar, vakfın gelirlerini oluşturacak.

Vakıf, faaliyetleri zımnında meydana getirilen işlemler anlamında harçlardan, bu kapsamda planlı kağıtlar hasebiyle kaşe vergisinden, erbap bulunduğu emlak zımnında yerleşme vergisinden affedilmiş olacak, Cumhurbaşkanınca mevhibe muafiyeti maruf vakıflara sağlanan topu topu hükümlerden yararlanacak.

Vakfa yapılacak hediye ve yardımlar, dirimsel yahut firmalar vergisi beyannamesi üstünde başkaca gösterilmek şartıyla bildirilecek gelirlerden yahut gurur hasılatıntan indirilebilecek.

Kuruluş işlemleri

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay zarfında vakfın yapılış işlemlerinde kullanılmak ve kalanı yapılış tamamladıktan sonradan vakfa bırakılmak neredeyse Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden vakıf hesabına açılacak adisyona 5 milyon liralık aktarılacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 sene zarfında vakfın kuruluşu, vakıf senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine mucibince tesciline dair işlemler Vakıflar Genel Müdürlüğü kabilinden sonuçlandırılacak. Vakfın yapılış işlemlerinin tamamlanmasıyla bu arada ayrı müşterek el işi lüzum olmadan enstitü de müesses olacak.

Gaziantep'in Şahinbey ilçesi Bey Mahallesi'nde mevcut ve mülkiyeti Hazineye ilişik taşınmazdaki Kendirli Gazi Kültür Merkezi üzerinde, enstitü faaliyetlerinde kullanılmak neredeyse vakıf lehine bedelsiz dayanma hakkı istihsal edilecek.

Öte taraftan önergeyle "Mütevelli heyetinin, vakıf resmi senedinde ayrım hazırlamaya salahiyetli olması" bildirme edildi.

Teklife kurma edilen dünkü maddeyle, vakıf organlarında işyar kişilerden rastgele müşterek içtimai asayiş kurumundan tekaütlük yahut güçsüzlük maaşı sahaların bu aylıklarının kesilmemesine müteveccih kodifikasyon yapılıyor.

Görüşmelerden

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu'nun, Danıştay 8. Daire'nin talebe Andı'nın okullarda okutulmasını kaldıran kararın iptaline dirlik "kararın düzeltilmesi" başvurusunu reddettiğini belirterek, "Çocuklarımızın andımızı okumasından kırıklık duymamamız lazım. 'Türklükle sorunu olanlarla savaşım edeceğiz' dediğiniz devirde 'Ne bahtiyar Türk'üm diyene' sözünü bildirmek çocuklarımıza adeta haram bir duruma getirildi. Bunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz." dedi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Anayasa'nın 66. maddesindeki "Türk Devleti'ne yurttaşlık bağı ile dair bulunan hepsi Türk'tür. Türk babanın yahut Türk ananın evladı Türk'tür." hükmünün bu aralar baş döndürücü tartışıldığını söyledi.

"Türk-İslam arkeolojisi" ifadesinden illet erinçsiz olunduğunu soran Aydın, "Bugün o altılı ganyan masanın müşterek ortağının daim gündeme getirmiş bulunduğu sese, ahenk çıkarmıyorlar. Orada en iri ortaklardan biri, Anayasa'daki önceki 4 maddeyi münakaşaya açan zat arkadaşına yalan söyleyemeyenler, 'Andımız ile alakadar hakeza müşterek değişmeyen çıkmış' diyor. Andı bildirmek değil aslolan, Andı yaşamaktır. Eğer burada Türk ve İslam algısından kırıklık mevcut ise evvela onu dile getireceksiniz." görüşünü paylaştı.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, vakfın mütevelli heyetinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı'nın hesabına Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı'nın olmasının hâlâ akilane olacağını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler