USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus’ta binlerce ortaöğretim öğrencisine mutluluk okullarında Türkçe öğretiliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmeleri, 2013 yılından beri binlerce Tunuslu ortaöğretim öğrencisine Türk kültürünü ve Türkçeyi öğretiyor.

Tunus’ta binlerce ortaöğretim öğrencisine mutluluk okullarında Türkçe öğretiliyor
27-01-2022 14:20
Tunus

Türkiye ile Tunus ortada meydana getirilen eğitim alanındaki teşrikimesai kapsamında, 2013 yılından beri ülkenin değişik şehirlerinde arazi düzlük liselerde, MEB öğretmenleri kabilinden Tunuslu öğrencilere Türk Dili ve Türk Kültürü derslerimizi veriliyor.

Toplam 11 öğretmenin değişik okullarda verdiği tahsile yüzlerce mektepli katılıyor.

Türkiye’nin Tunus Eğitim Müşaviri Prof. Dr. İlyas Yavuz, Tunus’ta Türkçe eğitimine bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bir yılı epey birlikte süredir Tunus’ta danışmanlık yaptığını kail Yavuz, “Tunus ile Türkiye ortada Eylül 2011 tarihinde imzalanan Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’nın ardından, Haziran 2013 tarihinde imzalanan Eğitim ve Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakatı sağlandı. İlk öğretmenlerimiz bu mutabakatın peşi esna 2013-2014 eğitim senesinde Tunus’a geldiler.” niteleyerek konuştu.

11 sarıklı 10 değişik kentte Türkçe dersi veriyor

Tunus’ta liselerde selektif öğüt şekilde okutulan Türkçe dersine giren 11 öğretmenin ülkenin ciharıyek indinde arazi düzlük 10 değişik kentte öğüt verdiğini kail Yavuz, “Ülke genelinde 30 değişik lisede öğretmenlerimiz 1500’ün üstünde lise öğrencisine ulaşıyor. Türkçe ve Türk Kültürü dersi şekilde lise öğrencilerinin selektif öğüt şekilde katılabildikleri eğitimde, Türkçe eğitiminin birlikte Türk kültürünü öğrencilerimize nakil fırsatı buluyoruz.” dedi.

Liselerin birlikte Tunus üniversitelerinde öğüt verici 3 Türk okutmanın bulunduğunu kaydeden Yavuz, “Zeytune Üniversitesi, Tunus Üniversitesi, Mennuba Üniversitesi ve Kartaca Üniversitesi'nde 1200 yöresinde darülfünun öğrencisi Türkçe derslerine katılıyor. Türkçe eğitiminin indinde muhtelif ameliyat ile öğrencilerimize Türk kültürünü ve Türkiye’yi tanıtıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tunus’ta ülkemi temessül etmekten ötürü mutluyum

Tunus’ta 2017’den beri Türkçe dersi verici öğretmenlerden Mete Sungur ise, Tunuslu öğrencilerine Türkiye’yi üslup fırsatı bulmuş olduğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu söyledi.

Öğretmen şekilde öğrencilerinin Türkiye’ye bulunan benzeyen ilgisine tanık bulunduğunu vurgulayan Sungur, “Tunus okullarında öğrenciler yabancılardan lisan dersi benimseme ika şansına eş oldukları düşüncesince Türkçe diline ayrı birlikte ehemmiyet veriyorlar. Diğer ecnebi lisan derslerini Tunuslu öğretmenler verirken Türkçeyi Türk öğretmenlerden öğrenmeleri onlara hâlâ alımlı geliyor.” niteleyerek konuştu.

Öğrencilerin Türkçeye ilgisinden ötürü derslerin ahenkli geçtiğini kaydeden Sungur, “Öğrencilerimiz ile eş dilimiz elden Türkçe. Bu nedenden dolayı öğrenciler genel anlamda Türkçe liet ve Türk dizilerinden öğrendikleri kelimeleri derste kullanmaya çalışıyorlar. Bu hem derse canlılık katıyor bununla birlikte öğrencilerin Türkçe öğrenme periyodunu hızlandırıyor.” dedi.

Tunus’ta, Türkçe öğrenimine ilgi aşırı fazla

Tunus Milli Eğitim Bakanlığı ile bu arada ölçülü tahsile ülkenin herhangi birlikte yerinden arzu olduğuna nazarıitibar çekici Yavuz, “Türkçeye öğrenciler kabilinden aşırı birlikte tomar ilgi var, nice değişik kent ve liseden daima yeni talepler gelmekte. Bu talepleri alegori getirebilmek düşüncesince hem bakanlığımızla bununla birlikte Tunus Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile daima bağlantı halindeyiz.” görüşünü paylaştı.

Türkçe ve Türk Kültürü dersini düzlük öğrencilerin Türkiye’ye huzur tutumlarının müspet yönde etkilendiğini tamlayan Yavuz, laflarına şöyle bitmeme etti:

“Türkçe eğitimi düzlük öğrencilerimizin ülkemize ve kültürümüze aşırı şişman birlikte muhabbet ve hayranlıkla yaklaşımlarını kullanmak bizi olağandan mesut ediyor. Bu sevgiye tanık olmaktan ötürü ülkem namına alım çalım duyuyorum.”

"Birçok öğrencimiz Türk üniversitelerinden benimseme aldı"

Müşavirlik şekilde Türkiye’de eğitim benimseme etmek talip Tunuslu öğrencilere kılavuzluk hizmeti verdiklerini tamlayan Yavuz, “Yaz ayları süresince hem öğretmenlerimize bununla birlikte müşavirliğimize mektepli ve velilerden Türkiye’de eğitim görmekle ilişik dip arzu geliyor. Müşavirlik şekilde bu taleplere yanıt özgülemek düşüncesince titizce kılavuzluk hizmeti verdik velilerimize. Yapılan bu icraat sonucunda aşırı sayıda öğrencimizin yurdumuzdaki üniversitelerden benimseme alması ve ülkemizi yeğleme etmeleri bizleri akıbet adım bahtiyar etti.” niteleyerek konuştu.

Arapça bellemek talip Türk öğrencilere çağrıda mevcut Yavuz, şöyle konuştu:

"Buradan devletimizde Arapça eğitimi işleyen lise ve darülfünun öğrencilerine çağrıda mevcut olmak istiyorum; Arapçanızı yetiştirmek ve uygulama gerçekleştirmek düşüncesince Tunus’ta akla yatkın müstevi ve fırsatlar var. Hem kurumsal, bununla birlikte ferdî şekilde burada yetişim ve uygulama gerçekleştirmek arzu edenler bizimle irtibata geçebilir. Bu mevzuda danışmanlık şekilde herhangi birlikte çeşit desteği veriyoruz.”

Türk Kültürü Tanıtım Günleri etkinlikleri

Verilen Türkçe eğitimi kapsamında muhtelif kültürel aktiflik tasni fırsatı yakaladıklarını vurgulayan Yavuz, “Okullarımızda verdiğimiz eğitimin birlikte Türkçe ve Türk Kültürü lansman programları düzenliyoruz. Bu kapsamda güzeşte sene Kasım ayında Tunus’un en flaş okullarından Aryana Pilot Lisesi’nde Türk Kültürü Tanıtım Günleri adıyla birlikte aktiflik düzenledik. Tunus’ta önce kat birlikte lise kurumunda hakeza birlikte lansman programı işlenmiş oldu. Programda, 'Tematik Sergi - Kayseri' başlığıyla Kayseri’ye ilgilendiren yerel el sanatları ile ülkemizi propagandist tablolar, kitaplar ve broşürler sergilendi.” ifadelerini kullandı.

Düzenledikleri etkinliklerde iştirakçilerin Türkiye’nin anadan görme lezzetlerini tatma fırsatı bulduğunu kaydeden Yavuz, laflarını şöyle tamamladı:

“Etkinliklerimizi elden Tunus’ta değil Türkiye’de de yürütüyoruz. Bu kapsamda boşluk ayında Türkiye’ye Türkçe öğretmenleri ile bu arada 50 öğrencimizi gönderdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı'mızın desteği ile gerçekleştirdiğimiz programda öğrenciler nice Türk kurumunu durumunda görüşme ika fırsatı buldu. Türkçelerini ihya fırsatı bulan öğrencilerimiz bu seyahat kapsamında nice gezinsel mekanını da görüşme etti.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler