USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunuslu gazetecinin 25 Temmuz kararlarıyla mütebeddil hayatı: Parlamentodan dürme dükkanına

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in almış olduğu "olağanüstü kararlar" doğrultusunda 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarının dondurulması karşı aylak artan Semah el-Avini, açmış olduğu dürme dükkanıyla ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Tunuslu gazetecinin 25 Temmuz kararlarıyla mütebeddil hayatı: Parlamentodan dürme dükkanına
15-12-2021 15:14
Tunus

Tunus Basın ve Haber Bilimleri Enstitüsünden 2010 senesinde yetkilendirilmiş bulunan 33 yaşındaki gazeteci Avini, 5 sene ayrışık iletişim araçları müesseselerinde fariza yaptıktan sonraları 2017'de saylav yardımcısı adına Mecliste çalışmaya başlamış.

Daha beş altı ay öncesine genişliğinde vekillerin programlarını izlem ederek bunların sayısal platformlarda yayınlanmasını sağlayıcı Avini, demincek evcil dilde "melavi" adına bilinen beraberinde dürme dükkanı işletiyor.

"Meclisin kapıları kılıç parlamento çalışanlarına da kapatıldı"

Meclis koridorlarından dürme dükkanına, sonuç beş altı ayda hayatında yaşanmış bulunan çabuk değişim işlemi AA muhabirine özetleyen Avini, "Meclisin kapıları 25 Temmuz'da yalnızca milletvekillerine değil, kılıç parlamento çalışanlarına da kapatıldı." dedi.

Milletvekili yardımcısı adına çalıştığını tamlayan Avini, Meclisteki vazifesini şöyleki anlattı:

"Mecliste grubu bulunan yahut sıfır gelişigüzel beraberinde milletvekilinin icra ettiği faaliyetleri izlem ediyordum. Gazeteci disipliniyle izlem ettiğim faaliyetlerin ayrışık sayısal platformlarda yayınlanmasını sağlıyordum."

İşsiz kaldığını anladığında geçmiş ilkin bocaladığını dile getiren Avini, "Kocamın desteği ile önemsiz de olsa beraberinde 'melavi (gözleme)' dükkanı açmaya karar verdim. Kocam, yaşamış olduğu esenlik sorunları zımnında çalışmış olduğu kafeden ayrılmıştı. Onunla beraberce tahminî 2000 dinar (720 dolar) ile bu dükkanı açtık. İki kızımla bu arada dört yabanlık beraberinde aileyiz, dükkanımız ufak de olsa geçinmemize yetiyor." diyerek konuştu.

Gazeteciliği aşırı sevdiğini emektar işine dönmeyi elbette ki dilek ettiğini yalnız geçimini sağlayıcı bu alçak gönüllü işi de bayıla bayıla yaptığını kail Avini, şöyleki konuştu:

"2010'dan beri iletişim araçları sektöründe çalışıyordum ve dobra beraberinde deneyim edinmiştim. Ocak 2017'de Mecliste saylav yardımcısı adına işe başlayana kadar, birileri maddesel birileri ise zatî nedenlerle sona aziz nice evcil iletişim araçları kuruluşunda iş tecrübem oldu. Elbette gazeteciliğe dönmeyi aşırı isterim yalnız bu beklenir olmayacaksa en azından ailemin geçimini sağlayıcı bu alçak gönüllü işi de bayıla bayıla yapıyorum."

"Bir anda aylak ve aylıksız kaldık"

Her ne genişliğinde şu an bahtiyar olsa da çabucak aylak kalınca sıkkın beraberinde proses yaşadıklarını kaydeden Avini, 25 Temmuz'dan ahir süreci şöyleki anlattı:

"Sosyal güvencemiz olmaksızın kontratlı adına çalışsak da en azından gelişigüzel ay geçimimizi sağlayacak beraberinde maaşımız vardı. Geçen haziran ayında sözleşmemizi 31 Mayıs 2022'ye genişliğinde uzatmışlardı. 25 Temmuz kararları açıklanınca gelişigüzel bilinçlilik çabucak değişti. Kendimizi darmadağınık ve belgisiz beraberinde durumun ortasında bulduk. Bu kararın geçmiş kurbanları bizim az daha parlamentoda iştirakçi statüsünde çalışanlar oldu. Parlamento sekreteriyle durumumuzu mülaki olmak az daha iletişime geçtik, 'Cumhurbaşkanlığının bizim haldeki çalışanlar düşüncesince beraberinde hal aradığını' söyleyerek müspet konuştu."

Yakın sürede hal beklediklerini yalnız beraberinde evolüsyon olmadığını aktaran Avini, "Verdikleri vaatlerin üstünden 3 ay geçmiş olmasına karşın beraberinde evolüsyon olmadı. 23 Ekim'de görevlerimizden ihraç edildiğimizi ve parlamentodaki işlerimizin askıya alındığını söylediler. Bu halde çabucak aylak ve aylıksız kaldık." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir bilinçlilik topu topu teşri organını ortadan kaldırmayı yerinde çıkarmaz"

25 Temmuz kararlarına topu topu Tunuslular az daha kendisini de şaşırttığını dile getiren Avini, "Açıkçası Tunus'ta Meclisin kapatılmasını ve olağanüstü kararlar alınmasını beklemiyordum. Ülkedeki toplumsal ve hesaplı durumun kötüye gittiği doğru, yalnız tek bilinçlilik topu topu teşri organını ortadan kaldırmayı yerinde çıkarmaz." biçiminde konuştu.

Ülkede siyasal belirsizliğin bitmeme ettiğini kail Avini, şunları kaydetti:

"Uğruna şehitlerin kanını döktüğü (2011'deki) devrimin kurduğu Meclisi çağ gelip ortadan kaldıramayız. Tunus Halk Meclisi, Arap devletleri düşüncesince manken bulunan plüralist beraberinde parlamentoydu. Bugün serap beraberinde ortamda yaşıyoruz, evlatlarımızın ne şartlarda yaşayacağını bilmiyoruz."

Tunus'un çıkmaz lezzetlerinden "melavi"

Sokak lezzetleri açısından sonuç basamak ensesi kalın beraberinde kültüre eş bulunan Tunus'ta, beraberinde cins evcil dürme bulunan "melavi" doğrudan elden hacısı hocası çeşidinden bayıla bayıla tüketilen beraberinde tat.

Açtığı önemsiz dükkanında bu evcil lezzeti müşterilerinin zevkine sunan Avini, icra ettiği melavilerin beğenilmesinden ise sonuç basamak bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Avini, "Evde dü kızım var, apayrı işlerde çalışırken de onların ekol atıştırmalıklarını evde hazırlardım. Bu nedenden dolayı aş damı işlerine acıklı yatkın. Melavi havadan beraberinde atıştırmalık, tezgahta yoğurduğum hamur harcını rubai biçiminde açarak salata, salam, zeytin, peynir, er bezi az daha müşterinin istediği garnitürleri ekliyorum. Bu halde hazırlanmakta bulunan melaviyi gayrimemnun ateşli üzerinde arsa düzlük arazi tencerede pişiriyorum." diyerek konuştu.

Tunus'ta Meclisin kapanma süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin peşi sıra 22 Eylül'de de birtakım dünkü kararnameler yayımlamıştı.

Bu kararnamelerle cumhurbaşkanının teşri ve icra yetkisi genişletilmiş, başkaca kanun tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen iare alt kurul da feshedilmişti.

Said'in almış olduğu topu topu bu kararlar, ülkede beraberinde cins "istisnai durum" oluşmasına kere açmıştı.

İstisnai halden depar belgesi düşüncesince 13 Aralık'ta beraberinde kere haritası açıklanan Said, 25 Temmuz 2022'de hükümet sistemi değişikliği düşüncesince Anayasa referandumuna, 17 Aralık 2022'de de er umumi seçime gidileceğini bildirmişti.

Said, 25 Temmuz 2021'de almış olduğu "olağanüstü kararlar" doğrultusunda çalışmalarını dondurduğu Meclisin ise 17 Aralık 2022'de yapılacak er umumi seçimlere genişliğinde bağlı kalacağını duyurmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler